Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) tarafından organize edilen Çay Bahane Sohbetlerinde 21. "Yüzyılda Başarı ve Kariyer" konuşuldu.
ÇAY BAHANE SOHBETLERİNDE “21. YÜZYILDA BAŞARI VE KARİYER" KONUŞULDU
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) tarafından organize edilen Çay Bahane Sohbetlerinde 21. "Yüzyılda Başarı ve Kariyer" konuşuldu.
Çay Bahane Sohbetleri’nin 43’üncü oturumunda Doç. Dr. Zeliha Tekin konuk oldu. Üniversite Çarşısı’nda yer alan Çay Bahane’de gerçekleştirilen programa MAUN Genel Sekreteri Harun Demir’in yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Tekin “21.Yüzyılda Başarı ve Kariyer” başlıklı konuşmasında kendi hazırlamış olduğu “21. Yüzyıl Becerileri Taksonomisi” üzerinden okuryazarlık, üst düzey düşünme, sosyal ve duygusal beceriler, yönetişim konularına değindi. Tekin ayrıca, Endüstri 4.0’ın, yeni/ileri teknolojileri içeren dijitalleşme, yapay zekâ uygulamaları nitelik ve donanım açısından daha kalifiye insan gücüne ihtiyaç duyulan iş ve meslekler doğurduğunu, yeni üretim ve istihdam alanlarının belirdiğini söyleyerek geleceğin en gözde mesleklerinin çizgi film animasyon, Nanoteknoloji mühendisi, 3D-4D baskı uzmanı/katmanlı imalat uzmanı, Holografik/robotik avatar tasarımcısı vb. İklim uzmanı/iklim değişikliğine uyum uzmanı gibi meslekler olacağını belirtti.
Tekin, başarılı bir kariyere nasıl sahip olunabileceğini şu sözlerle ifade etti: “Kariyerde başarı için öncelikle güncel kalmak, yeteneklerinizi sürekli olarak geliştirmek, işlerinizi erteleme alışkanlığını terk etmek ve sorun odaklı değil, problem çözme odaklı olmak.”
Tekin, Jim Rohn’un “sen en fazla vakit geçirdiğin 5 kişinin ortalamasısın” sözüne atıfta bulunarak, “size sürekli dertlerini anlatan, boş işlerle uğraşan, kendine bile hayrı olmayan, kötü alışkanlıkları olan size zaman kaybettiren ve küçük düşünen insanlardan uzak durun. Sizi strese sokan, enerjinizi düşüren, motivasyonunuzu yerle bir eden insanları hayatınızdan çıkarın. Başarılı, yetenekli, bilgili insanları dost, takım arkadaşı, iş arkadaşı, sınıf arkadaşı seçin. Bir köpekbalığı akvaryumda 40 cm büyürken, okyanusta 4 metre büyüklüğe ulaşır. Köpekbalıkları çevrelerine göre gelişip büyürler. Asla çevresinden daha fazla büyüyemezler. Tıpkı insanlar gibi. Çevrenizdeki insanlar ileri görüşlü değilse eğer siz de gelişmeden aynı kalırsınız” dedi.
Program soru-cevap bölümüyle ve yazar-fotoğrafçı Serkan Güresmer’in Doç. Dr. Zeliha Tekin’e kadın girişimciliği simgeleyen bir fotoğrafı hediye etmesiyle sona erdi.