77 köy ve mezrada, alt yapı ve yol çalışmalarının yanı sıra çöp toplama hizmeti yürüttüklerini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, “Şimdi esas olan işin temelinde sorunu çözmektir. Biz çevreyi kirletmeden ko
“ÇEVREYİ KİRLETMEDEN KORUMAK ÖNEMLİDİR”
77 köy ve mezrada, alt yapı ve yol çalışmalarının yanı sıra çöp toplama hizmeti yürüttüklerini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, “Şimdi esas olan işin temelinde sorunu çözmektir. Biz çevreyi kirletmeden koruyabiliyorsak önemli olan budur”
Muş İl Özel İdaresi ekipleri, yaklaşık 65 bin nüfusa sahip 77 köy ve mezrada, alt yapı ve yol çalışmalarının yanı sıra "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz Projesi" kapsamında çöp toplama hizmeti yürütüyor.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, gazetecilere, “İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz” projesini başarıyla tamamladıklarını ifade etti. Avrupa Birliği'nin şehir eşleştirmeleri programında 12 aylık bir projeyi uyguladıklarını kaydeden Şeyhmus Yentür, projenin uygulama neticesinde 12 tane farklı eğitim yaptıklarını dile getirdi. Proje kapsamında 322’si çocuk ve gençlerden, 85’i de yetişkinlerden oluşan 407 kişiye eğitim verdiklerini altını çizen Yentür, “Muş Belediyesi çevre temizlik personeline, Muş Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün personeline, Muş Alparslan Üniversitesi personeline, Muş Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, İl Özel İdaresi personeline eğitimler verdik. Sıfır atık ve iklim değişikliğine uyum eğitimini verdik. Çöp ve atık malzemelerin eğitimini verdik. Bu çevre projesiyle okullarda ağaçlandırma işlemlerini yaptık. Her çocuğa bir fidan verdik. Dedi ki çocuklar siz bu okul bahçelerinde diktiğiniz fidanlar sizindir. Bundan sonra bir çocuk ve bir fidan projesini bu şekilde gerçekleştirdik. İlk defa Muş genelinde çevre eylem planımız yoktu, çevre eylem planımızı oluşturduk. 5 yıllık Muş'un çevre ve su ile ilgili geleceğini kayıt altına aldığımız yol haritasını belirleyen bir çevre eylem planımızı oluşturduk. Burada DAKA'nın, Muş Alparslan Üniversitesi'nin, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Tarım ve Orman İle Müdürlüğü’nün ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nün bize katkıları oldu” dedi.
“Çevre eylemindeki bütün aşamaları teker teker masaya yatırdık”
70 köy ve 7 mezrada 4 çöp toplama aracı ve 15 personelle 24 saat esasına göre çalışma yaptıklarını söyleyen Yentür, Muş'un kırsal nüfusunun fazla olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Özellikle 5 yıl sürede Muş'un suyuyla, çevresiyle, çevresel etkileriyle ilgili iklim ve çevre eylemindeki bütün aşamaları teker teker masaya yatırdık, yol haritası belirledik ve bundan sonra da büyüyeceğiz. İl Özel İdaresi olarak bu köylerimizde çöp ve çevre atıklarını almaktayız. Biz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan bu projeyi baz edinerek 2 tane çöp toplama aracı, 2 tane vidanjör, yaklaşık 500 tane çöp konteyneri ve biz şu anda bu daha önce de yapmış olduğumuz işlerle beraber 70 köy, 7 metre, 8 farklı noktada yaklaşık 65 bin nüfusun çöpünü almaktayız. Bu 4 tane çöp toplama aracı, 15 personel ile biz bu hizmetleri vermekteyiz. Temel düşüncemiz önce bilgilendirerek işin membaında, yani kirletmemek, çevreyi kirletmeden çevreyi koruyabilmek, kirlenmişse de bunu da düzenli periyotlar halinde çöpünün alınarak ilgiye alanlara taşınmasıyla ilgili bu hizmetleri vermekteyiz. 368 köyümüz vardır. Biz önümüzdeki dönemde köylere yayacağız. Muş kırsal nüfusu yoğun olan bir ildir. Kırsalda yaklaşık 170 bine yakın nüfus yaşamaktadır. Biz bunun 65 bininin çöpünü almaktayız. Yani 100 bin nüfusun daha çöpünü toplamak istiyoruz. Doğası temiz, çevresi temiz, su kaynakları kirlenmemiş, özellikle sanayi atıkları bulaşmamış, tarım açısından verimli olan ovanın çöpten de arındırılarak özellikle uzun vadede İl Özel İdaresi olarak bu projenin bileşenlerinin içerisinde gelecekte bunun üstüne bir şeyler inşa etmek istiyoruz. Şu anda çöpü biz karma alıyoruz. İnşallah bir sonraki dönemde ise çöpün ayrıştırılmış, atık maddeleri ayrı, camları ayrı, plastikleri ayrı olabilecek bir ayrıştırma yöntemine de başvuracağız. Bu bizim gelecekte çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmanın temelini atacak olan bir eylemimiz olacaktır.”
“Çevreyi kirletmeden korumak önemlidir”
Çevreyi kirletmeden korumanın önemli olduğuna işaret eden Yentür, “Şimdi esas olan işin temelinde sorunu çözmektir. Biz çevreyi kirletmeden koruyabiliyorsak önemli olan budur. Biz özellikle bu projeyle insanları eğittik, bilgilendirdik. Çöp toplama hizmetini veren insanlar eğittik, çevreyi kirletecek olan çocuklara ve ailelere bunun eğitimini verdik. Bir litre yanmış yağın işte yaklaşık 4,5 ton temiz suyu kirlettiğinin eğitimini çocuklara verdik. Bir plastik şişenin doğada yaklaşık 400 ay çöpe dönüşmediğini insanlarımıza anlattık” diye konuştu.
Yarpuzlu köyünde yaşayan Çetin Kılıçaslan ise "Özel İdare ekipleri şu anda günübirlik çöplerimizi topluyor. Köyümüz çöpten arındırıldı, tertemiz oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.