Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapılabilen gelecek yıla ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2024'te sona erecek
ÇKS BAŞVURULARI İÇİN ZAMAN DARALIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapılabilen gelecek yıla ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2024'te sona erecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2002 yılında uygulamaya konulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) 2025 başvuruları için son gün yaklaşıyor. Üreticiler, 2025 üretim yılı ÇKS başvurularını E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecekler.
2025 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvurularında sona yaklaşılıyor. 2025 üretim yılı için çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek. Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, üreticilerin tarımsal desteklemelerden yararlanabilmesi için ÇKS kaydının olması gerektiğini vurguladı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, 2025 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvurularının 31 Aralık 2024 tarihinde sona ereceğini vurguladı. Gün, tüm çiftçileri uyararak, “ÇKS başvurusu olan ve beyanlarında herhangi bir değişiklik olmayan üreticilerimiz 2025 üretim yılı ÇKS başvurularını “e-Devlet Kapısı" üzerinden kolaylıkla yapabileceklerdir. Ayrıca dileyen üreticilerimiz ÇKS'ye kayıtlı oldukları Müdürlüklerimize gelmek suretiyle de, 2025 üretim yılı ÇKS başvurularını yapabilme imkânına sahiptirler” dedi.
“Tarım destekleme için ÇKS şart”
Tarımsal destekleme ödemelerinden faydalanmak için mutlaka ÇKS kaydının gerekli olduğunu dile getiren Gün, “Bundan dolayı, tüm üreticilerimizin; 31 Aralık 2024 tarihine kadar “e-Devlet Kapısı" üzerinden veya İl/İlçe Müdürlüklerimize gelerek 2025 üretim yılı ÇKS başvurularını yapmaları hususu, değerli üreticilerimize önemle duyurulur” ifadelerini kullandı.
İl Müdürü Gün yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “Çiftçilerimizin fiilen üretim yaptıkları ve arazi sahibi vefat etmiş olup intikal yapılmayan ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı yapılamayan araziler, bundan sonra taahhütname EK-5 belgesi ile Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı yapılabilecek ve destekleme ödemelerini alabileceklerdir. Bunun için üreticilerimizin fiilen üretim yaptıkları arazi hissedarları ile anlaşmaları ve üretim yapan şahsın Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yapmasına itiraz etmemeleri gerekmektedir. Taahhütname 5 belgesi ile Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olan araziler kayıt yapıldıktan sonra ilgili köylerde askıya çıkarılacak ve bu parseller için herhangi bir itiraz olması halinde tüm parsellerin sistem kayıtlarının silinecek.”
Gün, ilk defa müracaat eden çiftçiler için de şu uyarılarda bulundu, “İlk defa müracaat edecek çiftçilerimiz, kira veya taahhütname (taahhütname belgesi her yıl yenilenecektir.) süresi biten, parsel ekleyip çıkarmak isteyen, hissedar değişikliği olan üreticilerimiz ÇKS'ye kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerimize bizzat müracaat ederek, başvurularını yapabilirler. ÇKS müracaatları ve dosya kabulü, sadece dosya sahibi veya vekalet verdiği kişi tarafından yapılabilecektir.”