“ÇOCUK VE GENÇ VARLIĞI İÇİN YAPILAN YATIRIMLAR BİZİM BİRİNCİ ÖNCELİKLİ YATIRIMLARDIR”

57. Kütüphane Haftası nedeniyle Muş Halk Kütüphanesinde bir tören düzenledi.

KÜLTÜR SANAT 29.03.2021 19:29:00 396
“ÇOCUK VE GENÇ VARLIĞI İÇİN YAPILAN YATIRIMLAR BİZİM BİRİNCİ ÖNCELİKLİ YATIRIMLARDIR”

“ÇOCUK VE GENÇ VARLIĞI İÇİN YAPILAN YATIRIMLAR BİZİM BİRİNCİ ÖNCELİKLİ YATIRIMLARDIR”

57. Kütüphane Haftası nedeniyle Muş Halk Kütüphanesinde bir tören düzenledi.

 

57. Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen tören katılan Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, burada yapmış olduğu konuşmasında Muş’un önemli bir genç nüfusa sahip olduğuna vurgu yaparak Çocuk ve genç varlığına yapılan yatırımların öncelikli yatırımları olduğunu söyledi.

Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi: “57. Kütüphaneler Haftası münasebetiyle düzenlenen tören aslında küresel salgın olmasaydı çok daha detaylı programlar ile yapacaktık. Fakat buna da şükürler olsun. Burada benden önceki hatipler okumanın öneminden bahsettiler. Okumak önemli dinimizin ilk emrinin de oku olduğunu ifade ettiler. Okumak aynı zamanda sadece kitap okumak değil aslında oradaki oku emri araştırmayı evreni okumayı ve yeni bilgilere de ulaşmaya ihtivadandır. Sadece kitaplardaki hususları öğrenmek değil aynı zamanda kendimizin de araştırma yaparak bilimin ve argem faaliyetlerine önem vererek kâinattaki o gizli bilgileri tekrar ortaya koymamız önemlidir. Tabi bunun içinde kitaplar ve kitapların bulunduğu bilgiye erişimlerin kolay olduğu kütüphaneler önemlidir. Artık çağımızın geldiği noktada kitaplar sadece maddi ve fiziki olarak elimizin altında olan unsurlar değildir. Aynı zamanda sanal ortamda bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu elektronik kütüphanecilik noktasında da böyle ya da bilginin başka bulunduğu kaynaklara da yine internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Ama elektronik kütüphane denilen husus bugün kitapların elektronik olması çeşitli bilimsel dergilerin elektronik olması hasebiyle çok daha büyük kaynaklara ulaşabileceğimiz anlamına geliyor. Onun için şimdiki neslimiz bizlerden daha şanslıdır.” Dedi.

ANNE VE BABALAR KİTAP OKUMALIDIR

Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, konuşmasının devamında anne ve babalara seslenerek çocuklara kitap okuyun demenin en etkili yolu anne ve babaların kitap okuması olduğuna vurgu yaparak: “Muş’ta önemli bir genç varlığımız var. Bu çocuk ve genç varlığı için yapılan yatırımlar bizim birinci öncelikli yatırımlarımızdır. Sayın başkanımda bahsetti bir müze yaptık. Eserleri tespit edildi. Yakında da açacağız. Arkeolojik eserlerde olacak içinde etnografik şehri temsil eden eserlerde olacaktır. Ama bir salonunu çocuklarımıza özel bir kütüphane ayırdık. Orayı da kütüphane olarak açacağız. Çocuklarımız müzenin içerisinde o tarihi şuuru alırken aynı zamanda ders çalışabilecekler ve kitap okuyabilecekler. Birde milli bir takım unsurları intiba eden bahçesindeki atölyede de eğlenebilecekler. Dolayısıyla okumayı bir eğlenceli faaliyet haline getirmekte önemlidir. Herkesin elinin altında okuduğu bir kitabın olması önemlidir. Şimdi biz buradan söylüyoruz. Çocuklarımız gençlerimiz okuyun, bu çok önemli bir şeydir. Ama çocuklarımız ve gençlerimiz özellikle rol model arar. Anne baba ne yapıyor. Yakın çevre ne yapıyor ona göre yapar. Ey babalar ve anneler elinizin altında okuduğunuz bir kitap var mı? Yoksa çocuklara oku demeniz çok da etkili değildir. Elinizin altında başladığınız ve okuyacağınız, çocuğunuzun da bir aile ortamında gördüğü bir kitabın olmasıdır. Dolayısıyla bu duygu bulaşıcıdır. Ve aile içerisinde sirayet eder. Pek çok kampanyalarda bunu temel almaya çalışır. Ama bunu bir yaşam biçimi kılarsak, çocuklarımız daha başarılı olur.” Dedi.

MUŞ, TÜRKİYE GENÇ NÜFUS BAKIMINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, konuşmasının sonunda, Muş’un nüfus oranına göre sahip olduğu genç nüfusun Türkiye de üçüncü sırada olduğuna dikkat çekerek: “Bizim çocuk ve genç nüfusumuz gerçekten çok büyüktür. Nüfus oranına göre Türkiye’nin üçüncü büyük genç nüfusuna sahibiz. Dolayısıyla bizim çocuk ve gençlere yapacağımız yatırımlar çok önemlidir. Bu ilin yaklaşık 400 bin nüfusu var. Bunun dörtte biri olan 111 bin öğrencimiz var. Dolayısıyla gençlik ve çocuk bizim için son derece önemlidir. Eğer bu nesilleri daha iyi donatırsak bu memleket çok daha iyi noktalara hak ettiği noktalara gidecektir. Unutmayın büyük medeniyetlerin her zaman büyük kütüphaneleri olmuştur. Bugün süper güç olarak anılan devletlerde de geçmiş tarihlerde Osmanlı ve Selçuklu dahil bizim medeniyetin yönettiği devletlerde de onun dışında Babil, Sümerler ve İslam’ın bayraktarlığını yapan Endülüs devletlerinde önemli kütüphaneler vardır. Cahiller önce o kütüphaneleri yakıp yıkmıştır. Dolayısıyla kütüphane önemlidir. Çünkü bilgi önemlidir. Bugünkü çağımız bilgiye dayanan bir çağdır. Bilgi üzerine bilişim ile birlikte çok daha geniş eksen doğurmuştur. Bilgiye hükmeden her şeye hükmeder. Tabi kendi milli ve manevi değerlerine sahip ve asrın bilgisi ile donatılmış biz çocuklara gençlere hitap ederek bunları beklememiz lazım. Bu yeni nesiller inşallah memleketimizi arzu ettiğimiz noktaların da ötesine götürecektir.” Dedi.

BİLGİ EVLERİMİZDEKİ KÜTÜPHANELER ÖĞRENCİLERİMİZİN HİZMETİNDE

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise, düzenlenen törende bir konuşma yaparak belediye bünyesinde faaliyet gösteren Bilgi evlerinde oluşturulan kütüphanelerin öğrenciler tarafından kullanıldığını görmenin sevincini yaşadıklarını belirterek: “Mensubu olduğumuz bu dinin ilk emri okumadır. Ama maalesef uzun süre bu ilk emri yerine getirmekten aciz kaldık. Hamdolsun ülkemizde belki de dünyadaki tüm Müslümanlarının uyanışına vesile olabilecek 2002 yılında başlayan süreçle birlikte okumanın, üniversitelerin ve dersliklerin sayısının artması ve bunun gibi güzel modern kütüphanelerin açılmasıyla okumanın önemini bir kez daha önemini göstermiştir.

Dijital dünyada, internet ortamında okumanın, kitap okumak kadar etkili olmadığını bütün bilim adamları ortaya koymuştur. Bizlerde tecrübelerimizle bunu bir kez daha anlıyoruz.

Bu şehirde şahsım ve benim gibi düşünen birçok insanın özlemini duyduğu Şehir Müzesi eksikliğini giderdiğiniz için Sayın Valim size teşekkür ediyorum. Şehir müzesinde yapmış olduğumuz gezi sırasında orada bulunan bir odayı da kütüphaneye çevirdiğiniz için size tekrar teşekkür ediyorum.

Bizlerde belediye olarak 2014 yılında başlayan süreçle birlikte yapmış olduğumuz bilgi evlerimizde bir kütüphane donanımı yaptık. Bu kütüphanelerimiz sınavlara hazırlanan gençlerimiz evleri gibi kullandıklarını buradan memnuniyetle bildirmek istiyorum.

Kadın Kültür merkezimizde de aynı şekilde bir kütüphane oluşturuldu. Kültür evinde de eski kitaplardan oluşan mini bir kütüphane köşesi oluşturmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

57. kütüphaneler haftası ilimizde ve şehrimizde insanlarımızın okumasına ve daha çok farkındalık oluşturması temennisiyle kutluyorum.” Dedi.


İlginizi Çekebilir

6. LALE FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI

ÖYKÜ GÜNLERİNE YOĞUN İLGİ

"ARŞIN MAL ALAN OPERETİ" BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

'SANATTA MODERNDEN POSTMODERNE DÖNÜŞÜMÜN TEMEL TAŞLARI' SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BULANIK'TA ‘KÜRSÜBAŞI VE ÇİĞKÖFTE’ ETKİNLİĞİ

KAPAN, FOTOĞRAF TURLARI İLE MUŞ’U DÜNYAYA TANITIYOR

20 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

BULANIK’TA TİYATRO ŞÖLENİ BAŞLADI

MALAZGİRT’TE TİYATRO ŞÖLENİ

10 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

  • Pazar 14.5 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15 ° / 4.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Salı 12.6 ° / 3.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16