DAP İdaresi faaliyete başladığı 2013 yılından itibaren çeşitli sektörlere yönelik programlar uygulayarak bölgede yer alan birçok kamu kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin projelerine finansal destek sağladı
DAP İDARESİ’NDEN BÖLGEYE 11,2 MİLYAR TL’LİK DESTEK
DAP İdaresi faaliyete başladığı 2013 yılından itibaren çeşitli sektörlere yönelik programlar uygulayarak bölgede yer alan birçok kamu kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin projelerine finansal destek sağladığını söyleyen AK Parti Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, DAP İdaresi tarafından projelere toplamda 11,2 milyar TL ödenek tahsis edildiğini kaydetti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerine konuştu.
AK Parti grubu adına konuşan Mehmet Emin Şimşek, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin 2025 yılı bütçe teklifinin 518 milyon 563 bin TL olarak belirlendiğini söyledi. AK Parti döneminde 2011 yılında kurulan DAP İdaresinin kuruluş amacının kalkınma çabası içerisinde olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin sosyal, ekonomik, çevresel ve kentsel kalkınmasını hızlandırmak, bölgenin gelişmişlik endeksini yükseltmek, uygulamaları yerinde koordine etmek, bölge yatırımlarının gerektirdiği araştırmayı, planlamayı, projelendirmeyi izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerini yerine getirmek olduğunu ifade eden Şimşek, “Ekonomik kalkınmanın bir parçası olarak değerlendirilen bölgesel kalkınma, aynı zamanda, toplumsal adaletin sağlanmasında da önemli araçlardan biridir. Bu anlayışla, AK Parti hükümetlerimizin döneminde Doğu Anadolu Bölgesi'ne geçmişe kıyasla daha fazla önem verilmiştir. DAP İdaresi faaliyete başladığı 2013 yılından itibaren çeşitli sektörlere yönelik programlar uygulayarak bölgede yer alan birçok kamu kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin projelerine finansal destek sağlamıştır. Bu kapsamda, küçük ölçekli tarımsal sulama, hayvan içme suyu göletleri, bitkisel ve hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, tarihî kent kültürünün canlandırılması, okuma kültürünün geliştirilmesi ve hatta güneş enerjisi gibi başlıca projeleri finanse etmiştir” dedi.
“11,2 milyar TL ödenek tahsis edildi”
DAP idaresinin, faaliyetlerine başladığı 2013 yılından itibaren 2 bin 6 adet projeyi destek kapsamına aldığını hatırlatan Şimşek, projelere toplamda 11,2 milyar TL ödenek tahsis edildiğini kaydetti. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü, “Küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri kapsamında 2013 ile 2024 yılları arasında toplam 917 adet proje desteklenmiş, projelerin tamamlanmasıyla birlikte 7 bin 350 kilometre kanal inşa edilerek 224 bin 806 hektar alan sulamaya açılmıştır. Ve yine, 2013 ve 2024 yılları arasında Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi kapsamında toplamda 947 adet makina ve ekipman desteği sağlanmış, ayrıca 39 adet mera alanında göçerlerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve desteklenmesi sağlanmıştır. Bölge çiftçilerimize 4 milyon 44 bin kilogram yem bitkisi tohumu dağıtılmış ve Doğu Anadolu'da faaliyet gösteren çiftçilerimiz için Atatürk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kapsamında 3 adet çiftçi eğitim merkezi kurulmuştur.”
“Bölgede hayvancılığın katma değeri yukarılara çekildi”
“2014-2024 yılları arasında 4 bin 9 metreküplük su depolama hacmi kapsamında 153 adet hayvan içme suyu projesine destek verilerek meralarda hayvanın içme suyu ihtiyacının giderilmesi sağlanmıştır” diyen Şimşek şunları kaydetti, “Meralarda hayvanların su ihtiyacı için 19 bin 169 adet sıvat dağıtılmıştır. Hayvancılığın katma değerinin daha yüksek bir şekle erişmesi amacıyla 38 adet canlı hayvan pazarı ve 41 adet kesimhane yapımında da destek sağlanmıştır. Ayrıca DAP İdaresi finansmanı desteğiyle geliştirilen ve Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip mobil koyun banyoluğu da DAP bölgesinde çiftçilerin kullanımına sunulmak üzere DAP illerine birer adet teslim edilmiştir.”
Restorasyon projelerine 564 milyon TL kaynak aktarıldı
Bölgenin tarihi kimliğe sahip alanları canlandırmak amacıyla restorasyon çalışmaları için 422 milyon TL bütçeyle 35 adet proje desteklendiğini dile getiren Şimşek, “Özellikle gelir düzeyi düşük kesimlerin bulunduğu yerleşim yerlerinde ikamet eden çocukların ve gençlerin okumaya ilgisini artırmak ve nitelikli hâle getirmek için teknolojik ve modern mekânlar oluşturduk. Bu temel anlayışla 242 projeye toplamda 564 milyon TL kaynak aktarılmıştır” diye konuştu.
“Muş’ta 90 projeye 610 milyon TL katkı sağlandı”
DAP İdaresi tarafından 2013 yılından itibaren Muş’ta 90 adet projeye 610 milyon TL ödenek tahsis edildiğini dile getiren Şimşek şu ifadeleri kullandı, “Ülkemizde özellikle önemli bir mesele olan ve çözüm bekleyen bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının giderilmesi konusunda kalkınma idareleri ve ajanslar çok değerli işler yapmaktadır. DAP İdaresi faaliyetlerinin başladığı 2013 yılından itibaren Muş ilimizde de 90 adet proje destek kapsamına alınmış ve bu projelere toplamda 610 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir. Doğu Anadolu'nun gelişmesi adına teşvik eden, üreten ve destekleyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Kalkınma Ajansı Genel Müdürümüze, DAP İdaresi Başkanı ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum.”