Tarih: 02.08.2023 20:29

DENEME ÜRÜNLERİN HASADI YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

DENEME ÜRÜNLERİN HASADI YAPILDI

MAUN ve Yıldız Tarım İşletmesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve farklı karaktere sahip her biri 10’ar çeşitten, 3 tekrarlı toplam 90 parselden oluşan buğday, arpa ve tritikale denemeleri hasat edildi

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) ve Yıldız Tarım İşletmesi ortaklığıyla yürütülen tahıl hasadı gerçekleştirildi.

                Muş Alparslan Üniversitesi ile Yıldız Tarım İşletmesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Yıldız Tarım İşletmesi arazisinde yürütülen tahıl denemelerine ait hasatlar bilimsel ilkelere uygun olarak tamamlandı. Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Karaman tarafından 2022-2023 üretim sezonunda Yıldız Tarım İşletmesi arazisinde kurulan, farklı karaktere sahip her biri 10’ar çeşitten, 3 tekrarlı toplam 90 parselden oluşan buğday, arpa ve tritikale denemeleri hasat edildi. Doç. Dr. Karaman, Muş'un ekolojik koşullarında bilimsel olarak yürütülen bu çalışmanın ikinci yılını doldurduğunu ve tarla gözlem ve ölçümlerinin tamamladığını belirterek hasat sonrası kalite analizleri için ise çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca denemeler ile ilgili tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra elde edilecek olan bilimsel sonuçlardan hareketle, bölge üreticilerine katkı sağlanacağını ifade etti.

MAUN Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü bünyesinde 2019 yılından beri bölgeye uyumlu çeşitlerin tespiti amacıyla bilimsel çalışmaların titizlikle ve hız kesmeden devam ettiğini, aynı zamanda fizyoloji ve morfoloji çalışmalarının da bu denemelere uygun olarak yürütüldüğünü kaydetti. Karadağ, bilimsel çalışmalarda farklı parametrelerin araştırma konusu olduğunu belirterek, bölgeye uygun, verimli ve kalitesi kayda değer çeşitlerin tespitinin fakülte olarak çalışmalarının hedefleri arasında olduğunu bildirdi. Karadağ, başta Muş olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz bilim insanlarına, üreticilerimize ışık tutacak bu bilimsel çalışmaların hayırlı olması dileklerini iletti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —