Tarih: 26.09.2024 17:46

DEPREM UZMANLARINDAN BİR UYARI DAHA

Facebook Twitter Linked-in

DEPREM UZMANLARINDAN BİR UYARI DAHA

 

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ile Prof. Dr. Naci Görür, Muş, Bitlis, Bingöl ve Elazığ’ı uyardı.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de en tehlikeli faylar konusunda uyarılarda bulundu. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı birleştiği Bingöl’ün en tehlikeli nokta olduğunu ifade eden Moriwaki, “Burada uzun zamandır büyük deprem yok. Son 3 yılda ara ara 5.0 şiddetine varan birçok deprem oldu ama 5.0 şiddetindeki bir deprem 7.0 şiddetindeki depremin 1000’de biridir. Dolayısıyla bu tarz depremlerin olması büyük bir depremin önüne geçmez.” şeklinde konuştu.

En tehlikeli bölgeleri sıralayan Moriwaki, “Türkiye’nin depremleri domino taşı gibi. Her zaman batıya doğru gidiyor. Ancak bazen bu durumun tersi olabilir. Dolayısıyla Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis tehlikeli bölgeler. Marmara’da yine risk altında olan bir bölge.” dedi.

Naci Görür “Aman bu iller dikkat”

Bitlis Tatvan’da yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem bölgede tedirginlik yarattı. Daha önce bölge için “Dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar” diyen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ilk değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Bu aralar Bitlis-Zagros hattına ve çevresine dikkat” ifadesini kullandı.

Bölge için ciddi uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bitlis Tatvan depremi sonrası ilk değerlendirmesini X (Twitter) hesabı üzerinden yaptı. Prof. Dr. Görür, daha önce deprem beklediğini söylediğini anımsatarak şunları söyledi: “Şubat depremlerinde Arap levhası kuzeye savrulmuş ve Bitlis-Zagros hattını ve Van Gölü güneyini baskı altına almıştı. Bu aralar Bitlis-Zagros hattına ve çevresine dikkat.”

Dinamit fıçısı benzetmesi

Kısa süre önce Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, 25 kentin fay zonu üzerine kurulduğunu belirterek, "Bir anlamda dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar" diyerek uyarmıştı.

DAF’ın 6 Şubat depremlerini ürettiği zaman bir kısım enerjiyi -muhtemelen yüzde 20 kadarını- Bitlis-Zagros bindirme kuşağına transfer etmiş olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, değerlendirmelerine şöyle devam etmişti: “Bu demektir ki özellikle Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentlerde Bitlis-Zagros kuşağının harekete geçmesiyle yeni depremler olabilir. O hat da büyük depremler üretebilecek potansiyeldedir. Adıyaman- Hakkari arasında Arap platformu üzerinde yani Bitlis, Urfa, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin, Batman vs. gibi kentlerde depremler olursa benim için büyük bir sürpriz olmaz. Boyutu ve zamanını bilemiyorum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —