Tarih: 24.07.2019 18:11

DEVLET DESTEĞİYLE İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİYOR

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Adana´da geçirdiği iş kazası sonucu işsiz kalan Mehmet Han Yavaş, mantar üretim ve organik tarım kursuna katıldı. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığının Genç Çiftçi Projesi´ne müracaat eden Yavaş, Merkeze bağlı Gölköy köyünde ki inşaat evinin içinde oluşturduğu alanda istiridye mantarı üretimine başladı.

Eşi ile birlikte istiridye mantarı üreten Yavaş, kilosunu 25 TL´ye satarak yen bir Pazar oluşturdu.

Muş´ta bir ilki başararak ilk defa istiridye mantarı üreten Yavaş, durumundan son derece memnun olduğunu ve ailesi ile birlikte çalışmalarını sürdürdüğünü, yılda 3 defa ürün aldığını söyledi.

Mantar üreten Yavaş, şunları söyledi: ?Ben daha önce dekorasyon işi yapıyordum Adana´da. Ufak bir sakatlık geçirdikten sonra araştırdım ve istiridye kültür mantarı kurslarına gittik, kurslara başvurduk. Üç ay gibi kurs döneminde öğretim yapıp hem pratik hem de teorik bir arada kurs gördükten sonra Genç Çiftçi projelerini duyduk. Genç Çiftçi projesine gelip başvurduk ve onaylandı projemiz. Genç Çitçi projesi adı altında burada tesisimizi kurduk. Ürettiğimiz ürünleri de sipariş üzerine arkadaşlarımıza veriyoruz. Beş kişilik bir aile olarak geçimimizi yapıyoruz şu anlık. Ailece çalışıyoruz hep beraber, ben ve eşim. Çocuklarda okul vs devam ediyor. Şuan kilosunu 25 tl´ye satıyoruz. Tamamen organik, evlere de sipariş veriyoruz. Sipariş üzerine dağıtımımızı yapıyoruz.?

?TESİSİ DEVLETİN KATKISI OLMADAN BU AŞAMAYA GETİRMEM MÜMKÜN DEĞİLDİ?

Devlet katkısı olmadan bu aşamaya gelmenin mümkün olmadığını kaydeden Yavaş, ?Mantarları kent merkezindeki marketlere ve çevre illere gönderiyorum. Siparişleri karşılamakta zorlanıyorum. Hedefim üretim alanını genişleterek daha fazla mantar üretmek. Bu yıl 1 ton mantar üretimi gerçekleştirdim. Bölgede insanlar kırmızı etle eş değer olduğu için çok fazla mantar tüketiyor. Tesisi devletin katkısı olmadan bu aşamaya getirmem mümkün değildi. Bundan sonra da işimi geliştirmek için elimden gelen çabayı göstereceğim? dedi.

?EŞİM İŞSİZDİ VE ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRDİK. ŞİMDİ İSE ÇOK ŞÜKÜR İŞİMİZ GÜZEL?

Eşine yardım eden Nurcan Yavaş da ?Biz bu işe başlamadan önce eşim işsizdi uzun süre rahatsızdı bacak ve omuzundan dolayı. Sonra bu kursa gitmeye karar verdi. İşte gitti birkaç ay boyunca eğitimini gördü gece gündüz. Sonra bu işi kurmaya karar verdi. Şimdi çok memnunuz. Eğer hasadımız iyi giderse çok iyi olur hep böyle. Bu şekilde kalırsa çok memnun oluruz. Bende eşime yardım ediyorum, boş durmuyoruz. Gece gündüz mantarların içindeyiz. Sürekli bakıma ve ilgiye muhtaç bebek gibi. Eşim işsizdi, çalışamıyordu, çok zorlanmıştık. Çok şükür bu işe başvurduktan sonra durumumuz baya bir düzeldi. Şimdi gayet iyi durumumuz çok şükür? dedi.

?ÇİFTÇİMİZ 2017 YILINDA BİZDEN 30 BİN TL DESTEK ALARAK BAŞLADI?

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ise projeyi yerinde inceleyerek üretimden duyduğu memnuniyeti ve projelerin ürünlerini verdiğini vurgulayarak ?2016, 2017 ve 2018 bakanlığımız tarafından uygulanan Genç Çiftçi projesiyle başladığımız üretim hamlelerimiz devam ediyor. Bugün burada Göl köyündeyiz. İstiridye mantarı yetiştiren bir çiftçimizin mekanındayız şuanda. Çiftçimiz 2017 yılında bizden 30 bin TL destek alarak başladı. Yılda yaklaşık 3 defa ürün hasat edebilmektedir. Her seferinde de bir ton civarında ürün almaktadır ve 25 TL´den satmaktadır. Çiftçimizin hiçbir Pazar sorunu yok? şeklinde konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —