DEVLET DESTEĞİYLE KENDİ ÇİFTLİĞİNİ KURDU

Muş’un Varto ilçesine bağlı Güzelkent Köyünde besicilik yapan Veli Kaya, devletten almış olduğu destekle 50 hayvan kapasiteli çiftlik kurdu.

EKONOMİ 10.03.2022 18:27:00 531
DEVLET DESTEĞİYLE KENDİ ÇİFTLİĞİNİ KURDU

DEVLET DESTEĞİYLE KENDİ ÇİFTLİĞİNİ KURDU

Muş’un Varto ilçesine bağlı Güzelkent Köyünde besicilik yapan Veli Kaya, devletten almış olduğu destekle 50 hayvan kapasiteli çiftlik kurdu.

 

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının vermiş olduğu destek ile 50 hayvan kapasiteli çiftlik kurdu. Muş’un Varto ilçesine bağlı Güzelkent Köyünde ikamet eden besici Veli Kaya 2018 yılında kurduğu çiftliğinde günlük 300 litre süt üretimi gerçekleştiriyor.

Besici Kaya, çiftliğinde kendi geçimini sağlamanın yanında yarıca çevresindeki kişilere de iş olanağı sağlayarak istihdam yaratıyor.

Ailesi ile birlikte işlettiği çiftliği ile ilgili olarak bir açıklama yapan besici Kaya şunları dile getirdi: “Aile çiftliği kurmak benim tek hayalimdi. Geçimimizi hayvancılıkla sağladığımız için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yüzde 50 hibe desteği aldım. Bu destekle 50 hayvan kapasiteli bir süt inekçiliği çiftliği kurdum. 2018 yılında aldığım hibe desteği ile çiftliğimi kurarak ailece işletmemizde çalışıyoruz. Yılda ortalama 25 buzağı üretime yapıyoruz. Günde 300 litre süt üretiyoruz. Bizim pazar sıkıntımız yok. Çünkü tamamen il dışından gelen misafirlere pazarlıyoruz. Özellikle yurt dışından gelen Vartolular yaz boyunca çiftliğimizden peyniri, süt ve tereyağı alıp yurt dışına götürüyorlar. Genelde satışlarımızı bu şekilde yapıyoruz. İşletmede hanımım ve çocuklarım olmak üzere 6 kişi çalışıyoruz. Sabah erken saatlerde kahvaltımızı yaptıktan sonra ineklerimize yem veriyoruz. Daha sonra kadınları süt sağıyor. Sağdıkları sütü peynir ve tereyağı üretimini yapıyor ve satışa hazırlıyorlar. Devlet desteği olmasaydı böyle bir işletme kurmak hayaldi. Çünkü ciddi bir maliyet gerektiriyor. Sağ olsun devletimizin desteği toplamda 300 bin TL’ye yaptığımız harcama ile çiftliğimizi kurduk” dedi.

İşletmede babasına yardım eden Berfin Kaya ise şunları söyledi; “Çiftliği kurduğumuzdan beri ailece sabah erken saatlerden kalkıyoruz. Öncelikle hayvanlarımıza ot, saman ve yem veriyoruz, bakımını yapıyoruz. Daha sonra hayvanları sağıyoruz. Danalarını emziriyoruz. Sağdığımız sütten peynir ve tereyağı üretimini yapıyoruz. Ailece geçim kaynağımızı devlet desteği ile kurduğumuz çiftlikten sağlıyoruz. Bu açıdan ailece canla başla çalışıyoruz. Besicilik bizim tek geçim kaynağımız. Elde ettiğimiz sütten üretimini yaptığımız ürünleri satışa sunuyoruz. Hayvan yetiştiriciliği her ne kadar zorlu olsa da işimizi severek yapıyoruz” diye konuştu.