DİYARBAKIR’DAN MUŞ’A GÖÇ EDİYORLARDI: SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

Diyarbakır Karacadağ bölgesinde, yazın su olmadığı için Muş ve Erzurum yaylalarına giden besicilere gölet yapıldı.

GÜNCEL 11.04.2025 19:05:00
DİYARBAKIR’DAN MUŞ’A GÖÇ EDİYORLARDI: SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

DİYARBAKIR’DAN MUŞ’A GÖÇ EDİYORLARDI: SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

Diyarbakır Karacadağ bölgesinde, yazın su olmadığı için Muş ve Erzurum yaylalarına giden besicilere gölet yapıldı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çermik ilçesine bağlı Karacadağ’da, 6 Şubat depreminin ardından tamamen bozulan ve 60 bin hayvanın içme suyunu karşılayan göletin onarım çalışmalarına başladı. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarım ve hayvancılığı geliştirmek ve tarım alanında yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Başkanlığa bağlı ekipler, kent genelinde suyu verimli kullanmak için projeler üretiyor.

Bu kapsamda proje geliştiren Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Çermik ilçesi ile Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi arasında yer alan Örenkuyu Mahallesi’nde 60 bin hayvanın içme suyunun karşılandığı gölette onarım çalışmalarına başladı. Ekipler, 6 Şubat depreminin ardından tamamen bozulan göletin yeniden hizmete sunulması için Karacadağ Volkan Dağı arazisinde yer alan zorlu arazide hummalı bir şekilde çalışma yürütüyor.

205 gölet hizmet veriyor 

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görevli Ziraat Mühendisi Tahir Alan, Büyükşehir Belediyesinin tarım ve hayvancılığa destek olmak amacıyla 205 adet, hayvan içme suyu ve tarımsal amaçlı göleti yurttaşların hizmetine sunduğunu söyledi. 

50 bin dönüm mera arazisi

Karacadağ bölgesinde yoğun bir şekilde hayvancılık yapıldığına dikkat çeken Alan, bölgede 50 bin dönüm mera arazisi olduğunu aktardı. Söz konusu alanda 40 bin küçükbaş hayvanın olduğunu belirten Alan, “Muhtardan aldığımız bilgiye göre oğlaklarla beraber küçükbaş hayvan sayısı 60 bini bulmaktadır. Hayvanların suyunun karşılanması amacıyla köylünün müracaatları oldu. Biz de imkânlarımız çerçevesinde hayvanların içme suyu ihtiyacını gidermek için uygun bu derede bir gölet yapmayı düşündük” ifadelerini kullandı. 

“Suyu olmadığı için Muş ve Erzurum tarafındaki yaylalara götürülüyor”

6 Şubat depremlerinin ardından göletin tamamen kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Alan, etüt çalışmalarının ardından fiziki olarak onarım çalışmalarına başladıklarını belirtti. Normal şartlarda bahar aylarında gölet yapma ihtimalinin zor olduğunu ancak hayvanların yazın kuraklıkta susuz kalmaması amacıyla onarım çalışmalarına hemen başladıklarını kaydeden Alan, “Hayvanların 30 bini içme suyu olmadığı için Muş ve Erzurum tarafındaki yaylalara götürülüyor. Biz içme suyu ihtiyacını karşılarsak bu insanların büyük bir kısmı gitmeyecek. Göletin yapılması hayvancılığın gelişmesine çok büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda kırsalda istihdam yaratmış olacak” diye konuştu. 

Gölet kapasitesi artırıldı

Göletin yeniden yapım aşamasında kapasitenin arttırıldığını belirten Alan, göletin tarımsal sulamada da kullanılacağını sözlerine ekledi. 

Uygun toprak bulmak için zorlu arazide çalıştıklarını vurgulayan Alan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlam zemini bulana kadar derin temel kazıyoruz. Karacadağ’ın en büyük dezavantajı burada toprak yok, volkanik patlama sonucu yapılar komple kayalık. Gözlem çukurları açıyoruz. Nereden toprak alabiliriz ve toprak mesafesi ne kadardır diye ekonomik analizleri de yapıyoruz. Buranın toprak yapısı tınlıdır, altta geçirimli tabakalar olduğu için su yüzeye çıkmıyor. Onları kazdık, o tınlı tabakayı yok ettik. Oradan suyu yüzeye çıkardık. Şimdi dereye bırakıyoruz. O kaynaklardan hayvanların içme suyu ihtiyacını giderecek havuzlar, hayvan içme suyu sıvatları yapacağız.”

İlginizi Çekebilir

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖYKÜ GÜNLERİ YOĞUN İLGİYLE TAMAMLANDI

BULANIKLI GAZETECİLERDEN EMNİYET MÜDÜRÜ ENGİN ARLI’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

DAKA YÖNETİM KURULU’NUN 2025 YILI SON TOPLANTISI MUŞ’TA YAPILDI

VALİ ÇAKIR: “ENGELLER GÖNÜLLERDEKİ PRANGALAR ÇÖZÜLDÜĞÜNDE ANLAMINI YİTİRİR”

GÖNÜLLÜ KUAFÖRLERDEN ÖZEL ÇOCUKLARA ANLAMLI JEST

ÜŞÜYEN KURYEYE ELDİVENİNİ VEREN POLİS GÖNÜLLERİ ISITTI

MUŞ SERAMİK VE ÇİNİ ATÖLYESİ FUARDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

KADIN ÜRETİMİ MUŞ’TA VİTRİNE ÇIKTI

PROJE KAPSAMINDA PLANLI KUZULAMALAR BAŞLADI

YARALI HALDE BULUNAN ATMACA TEDAVİ ALTINA ALINDI

  • Cuma 10.8 ° / 8.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.5 ° / 8.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 10.9 ° / 7.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8