EĞİTİME DEV BÜTÇE
Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, bu yıl kentteki eğitim yatırımlarına 1 milyar 83 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti ve projelerin tamamlanmasıyla kente 600 dersliğin kazandırılacağını ve derslik başına düşen öğrenci sayısının azalmasının eğitime büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl kentteki eğitim yatırımlarına 1 milyar 83 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti.
Kıvanç, gazetecilere, kentte geçen yıl 67 okulun inşaatına başlandığını, bu okullardan 17'sinin teslim edildiğini söyledi. Bu yıl sezon sonuna kadar 20 okulun daha teslim edileceğini ifade eden Kıvanç, "İlimize geçen yıl İnşaat anlamında 67 proje kazandırılmıştır. 67 okulumuzun 17’si geçen yıl itibariyle teslim edildi. 50 projemiz hali hazırda devam etmektedir. Bu 50 okumuzdan sezon sonuna kadar 20 okulunda daha teslim edileceği tahmin ediyoruz. Geriye kalan 30 okulumuz ise önümüzdeki dönem devam edecek. Toplamda 2023 yılı için ilimize ayrılan ödenek miktarı bakanlığımız tarafından 1 milyar 83 milyon liraydı. Bunun dışında ayrıca il Özel İdaresinin bunlar için ayırdığı 32 milyon lirada yıl içerisinde kullandı. Toplamda 20 okulumuzda teslim edilirse geçici olarak geriye kalan 30 okulumuz 2024 yılı yatırım programında devam ettirilecektir. Bu okullarımız için tabii müteahhitlerimizin hak edişleri oranına baktığımızda da bugüne kadar ilimize yaklaşık 400 milyon lira para aktarıldı. Bu tabi günümüz için son derece önemli bir miktar ve bu projeler tamamlandığında ilimiz 600 dersliğe daha kavuşmuş olacak ve toplamda 6 bin 400 dersliğimiz olacak. Bu da derslik başına düşen öğrenci sayımızı da azaltacak ve daha makul bir seviyeye getirecek” dedi.
“Çok iyi bir orandayız”
“Zaten şu anda da çok iyi bir orandayız. İnşallah bu okullarımızın bitimiyle fiziki ortamlarımızı daha da iyileştirip eğitim öğretim ortamlarını daha iyileştirilmesi içinde çaba sarf edeceğiz” diyen Kıvanç sözlerini şöyle sürdürdü, “Çocuklarımızın daha iyi eğitim almaları, geleceğe daha iyi yönlendirilmeleri açısından fiziki ortamlarda son derece önemlidir. İlimiz bu anlamda büyük bir yatırıma kavuşmuş bulunmaktadır. Yapılan yatırımların içerisinde 32 okulumuzda yık-yap kapsamında yapılmaktadır. Buda son derece önemlidir. 32 okulumuzun yık-yap kararı Kahramanmaraş depreminden daha önce alınmış bir karardı. Depremden önce başlanıldı. Deprem olunca da tabi bunun değerliliği de daha da sürdürülmektedir. Bu anlamda, bu kadar hassas ve ilimizin de deprem bölgesi olması münasebetiyle, Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fay hatlarının birleşme noktası Karlıova, Varto ilçemize çok yakınlıktadır. Bakanlığımız son derece önemsiyor ve ilimize yapılan bu yatırımlarla inanıyorum ki daha iyi bir hal alacak. Eğitim öğretim ortamları daha güzel bir yapıya kavuşturacaktır. Sayın Bakanımıza, bakanlık yetkililerimize, Sayın Valimize şükranlarımı arz ediyorum.”
“Bakanlığımız büyük bir çaba sarf etmektedir”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın çok büyük bir çaba sarf ettiğini dile getiren Kıvanç şunları kaydetti, “Projelerimizin içerisinde anaokullarımız, ilkokullarımız, ortaokullarımız, orta öğretim diye nitelendirilen liselerimiz aynı zamanda pansiyonumuz, yemekhanelerimiz, spor salonumuz da bulunmaktadır. Biz bunları bir bütün olarak proje bazında değerlendiriyoruz ama çoğunluk itibariyle okul olarak yapılmaktadır. Çocuklarımızın eğitim ortamlarının iyileştirilmesi için bakanlığımız büyük bir çaba sarf etmektedir. Eğitim öğretim ortamları düzeldikçe eğitimdeki kalite de o oranda artacaktır. Zaten ilimizin eğitim kalitesi son derece iyi bir yerdedir. Tabi derslik başına düşen öğrenci sayısı azaldıkça bu eğitimi de daha büyük katkı sağlayacaktır. Öğretmenlerimize daha büyük kolaylık sağlayacaktır. Öğrencilerimize daha çok hareket etme imkanı sağlayacaktır. Belki gizli kalmış yetenekler yeni yapılacak olan spor salonlarımızla ortaya çıkaracağız. Yeni yapılan okullarımız daha donanımlıdır. Laboratuvarı, kütüphaneleri, müzik salonları, resim salonları da mevcut. Daha çok çocuklarımıza katkı sunacaktır.”