ENERJİ VE ET ÜRETİMİ HARMANLANAN ÇİFTLİK

Erdal Yalvarıcı, devlet desteğiyle hayata geçirdiği modern çiftliğinde 250 büyükbaş hayvanı yetiştirirken, çatısına kurduğu güneş panelleriyle kendi enerjisini üreterek kırsalda örnek bir dönüşüm hikayesi yazıyor.

EKONOMİ 21.04.2025 18:24:00
ENERJİ VE ET ÜRETİMİ HARMANLANAN ÇİFTLİK

ENERJİ VE ET ÜRETİMİ HARMANLANAN ÇİFTLİK

Erdal Yalvarıcı, devlet desteğiyle hayata geçirdiği modern çiftliğinde 250 büyükbaş hayvanı yetiştirirken, çatısına kurduğu güneş panelleriyle kendi enerjisini üreterek kırsalda örnek bir dönüşüm hikayesi yazıyor.

 

Muş'ta çiftçi Erdal Yalvarıcı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldığı destekle kurduğu modern çiftlikte hem hayvancılık yapıyor hem de tesisin çatısına kurduğu güneş panelleriyle enerji üretiyor.

Muş'ta çiftçi Erdal Yalvarıcı, devletten aldığı destekle kurduğu çiftlikte hem 250 büyükbaş hayvan yetiştiriyor hem de güneş panelleriyle enerji üretimi yapıyor. Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Muratgören köyünde hayvancılık yapan Yalvarıcı, 2017'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle 8 bin metrekare alana et besi çiftliği kurdu.

Beş kişinin istihdam edildiği modern çiftlikte 250 büyükbaş hayvan yetiştiren Yalvarıcı, 2023'te TKDK'den aldığı destekle tesisin çatısına 800 güneş enerji paneli kurdu.

Bu sayede tesisin enerji ihtiyacını güneş enerjisi santralinden karşılayan Yalvarıcı, ihtiyaç fazlası enerjiyi de elektrik dağıtım şirketine satarak ek gelir elde etti.

"Güneş enerji santrali, masraflarımızı karşılama noktasında bize çok ciddi katkı sağlıyor"

Bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan Yalvarıcı, 2017'de 1 milyon 500 bin lira destekle kurduğu çiftlikte kesintisiz üretim yaptığını söyledi.

Dede mesleği hayvancılığı modern koşullarda sürdürdüğünü belirten Yalvarıcı, şunları kaydetti: "Çiftlikte 250 hayvanımız mevcut. TKDK desteğiyle tesisin çatısına güneş enerji panelleri kurduk. Yılda ortalama 650 bin kilovat/saat enerji üretiyoruz. Ürettiğimiz enerjinin 100 bin kilovat/saatini kendimiz kullanıyoruz, kalan enerjiyi satıyoruz. Güneş enerji santrali, et üretiminde masraflarımızı karşılama noktasında bize çok ciddi katkı sağlıyor. Bu projelerimizin tamamını TKDK'dan destek alarak yaptık. Destekle modern bir tesis kurduk. Yıllık et üretimimiz de yaklaşık 200 ton."

"Devletimizin katkılarını doğru kullandık ve başarılı olduk

Bölgenin hem et hem de enerji ihtiyacının bir kısmını karşıladıklarını ifade eden Yalvarıcı, "Hayvanları 2 yıl yaylada besledikten sonra besiye alıyoruz ve çiftlikte besliyoruz. 7-8 ay çiftlikte besledikten sonra kurban olarak satıyoruz. Bölgeden İstanbul'un Avrupa Yakası'na hayvan sevki yapan tek işletmeyiz." dedi.

Tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olmak istediğini dile getiren Yalvarıcı, şöyle devam etti: "Yemi kendimiz üretiyoruz. Aynı zamanda tarım da yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri hayvanlarımıza veriyoruz. Devlet desteği olmasaydı bu işletmeyi kuramazdık. Devletimiz bu noktada bize ciddi katkı sağladı. Biz de devletimizin katkılarını doğru kullandık ve başarılı olduk. Herkese tavsiye ediyorum. Ülkenin ekonomisine herkesin katkısı olsun. Çok mutluyuz. Ziraat Bankasının kredi desteği ile hayvan alıyoruz. Bu noktada Ziraat Bankasının da çok ciddi katkıları var. Ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz."

İlginizi Çekebilir

MUŞ’TA KÜÇÜKBAŞTA REKOR ARTIŞ: 650 BİN KUZU VE OĞLAK BEKLENİYOR

MUŞ’TA KONUT PİYASASI CANLANDI: FİYATLAR YILLIK YÜZDE 27,7 ARTTI

MUŞLU İŞ İNSANLARI ABD PAZARINI YAKINDAN TANIDI

MÜFTÜLÜK BÜNYESİNDEKİ İUP’TA 85 KİŞİ İÇİN SÜREÇ TAMAMLANDI

SEVGİLİLER GÜNÜ ESNAFA YARADI: SATIŞLAR 2 KATINA ÇIKTI

MUŞ'TA DEVLET DESTEĞİYLE HAYVAN SAYISI ARTTI

İSTATİSTİKLERLE MUŞ: ÜRETEN AMA TUTUNMAKTA ZORLANAN BİR KENT

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE PROMOSYON SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

İŞKUR VE KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ İŞ BİRLİĞİYLE YENİ İSTİHDAM FIRSATI

EMEKLİLERDEN BANKA PROMOSYONLARINA ARTIŞ ÇAĞRISI

  • Çarşamba 7.9 ° / 2.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 11.9 ° / 0.1 ° Güneşli
  • Cuma 9.7 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12