"ENGELSİZ ASTRONOMİ SÖZLÜĞÜ" TASARLAYAN ÖĞRENCİLERDEN MÜDÜR KIVANÇ’A ZİYARET
16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda teşvik ödülüne layık görülen "Engelsiz Astronomi Sözlüğü"nü tasarlayan görme engelli 3 öğrenci ve danışman öğretmenleri Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç’ı makamı
"ENGELSİZ ASTRONOMİ SÖZLÜĞÜ" TASARLAYAN ÖĞRENCİLERDEN MÜDÜR KIVANÇ’A ZİYARET
16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda teşvik ödülüne layık görülen "Engelsiz Astronomi Sözlüğü"nü tasarlayan görme engelli 3 öğrenci ve danışman öğretmenleri Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç’ı makamında ziyaret ettiler.
Muş Bilim Sanat Merkezi'nde eğitim alan görme engelli Bager Çalışcı, Melek Şehri Kutlu, Hamza Eymen Kirli ve danışman öğretmenleri Birsen Geçer birlikte tasarladıkları "Engelsiz Astronomi Sözlüğü" projesiyle Diyarbakır'da düzenlenen 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda teşvik ödülüne layık görüldü. Ödül projeleri ile bölge birincisi olan öğretmen ve öğrenciler düzenlenecek Türkiye finallerinde Muş’u ve bölgeyi temsil edecekler.
Türkiye finallerinde Muş’u ve bölgeyi temsil etmeye hazırlanan Bager Çalışcı, Melek Şehri Kutlu, Hamza Eymen Kirli ve danışman öğretmenleri Birsen Geçer, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç’ı makamında ziyaret ettiler.
Yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, teşvik ödülüne hak kazandıkları için başarılı öğrencileri ve danışman öğretmenini tebrik ederek Türkiye finallerinde başarılar diledi.
Müdür Kıvanç, öğrencilerin başarısından gurur duyduğunu dile getirerek şunları söyledi; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilerimizin proje üretimi konusunda teşvik ve desteklerimizi sürdürüyoruz. Okullarımızda danışman öğretmenlerimiz eşliğinde birçok projeler hazırlanıyor. Bugün de Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerimizin hazırladığı projenin bölgede birinci olmasının mutluluğunu birlikte yaşadık. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından Diyarbakır’da düzenlenen 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda projeleri teşvik ödülüne layık görülen öğrencilerimizle buluştuk. Bölgede başarı ile ilimiz temsil eden öğrencilerimiz şimdi de Türkiye finallerine katılmaya hazırlanıyorlar. Ben kendilerini ve danışmanlık yapan öğretmenlerini tebrik ediyorum. Türkiye finallerinde de başarılar diliyorum. Temennimiz tüm okullarımızda öğrencilerimizin daha fazla proje hazırlayarak en iyi yerlere gelmeleridir” ifadelerini kullandı.
Müdür Kıvanç’ı makamında ziyaret eden öğrencilerden kusursuz kulak olarak tanınan Bager Çalışcı, tasarladıkları sözlük ile ilgili şunları söyledi; "Çok iyi bir sözlük. Bu sözlüğü Braille alfabesiyle okuduğunuzda çok katkısı var. Görme engelli bireyler için iyi bir öğrenme aracı. Sözlükle uzay cisimlerini zihinde canlandırabiliyorsunuz. Gök cisimlerinin adları, Braille alfabesiyle yazılıyor. Astronomiye meraklıyım. Gök cisimlerini göremediğim için nasıl olduklarını merak ediyorum. Derslerde bize sadece özellikleri anlatılıyordu. Sözlükle hem özellikleri hakkında bilgi sahibi oluyorum hem de dokununca nasıl göründüklerini hissedebiliyorum. Sözlükte gezegenlerin büyüklükleri, güneş sistemi ve ayın evreleri var. Sözlük olmadan önce güneş sistemini zihnimde canlandıramıyordum. Şimdi nasıl oldukları hakkında fikir sahibi olabiliyorum" diye konuştu.
Başarılı öğrenciler hazırladıkları proje ile ilgili Müdür Kıvanç ile şu bilgileri paylaştılar: “Bu projede Astronomi alanına yönelik ilgiden yola çıkarak gök cisimlerinin şekilleri, birbirlerine kıyasla boyutları, konumları gibi konuları anlatılıyor. Projemizde zihinlerinde canlandırmakta zorlanan görme engelli bireyler için kabartmalı gök cisimleri ve bu cisimlerin hangi gök cismi olduğunu Braille alfabesiyle ifade eden bir astronomi sözlüğü hazırlamak amaçlanmıştır. Projeyi gerçekleştirirken 3D tasarım yapmak amacıyla kullanılan çeşitli bilgisayar programları bir arada kullanılmıştır. Sözlükte Güneş Sistemi, Ay'ın evreleri, gök taşları, asteroid, iç gezegenler, dış gezegenler, kütle çekim eğrileri, kuyruklu yıldız, manyetik alan, güneş kemeri görselleri 3D yazıcıdan çıkarılmıştır. Daha sonra sözlük için kapak tasarlanmış ve bu şekilde sözlüğün yapım aşaması tamamlanmıştır” dediler.
İlginizi Çekebilir
- Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

