Tarih: 12.07.2024 18:06

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Facebook Twitter Linked-in

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Muş’un her yerinde yetişen ve ıspanaktan 5 kat daha fazla omega-3 yağ asidine sahip olan semizotu, kalp sağlığını destekliyor, sahip olduğu A vitamini sayesinde göz sağlığını koruyor

 

Muş'ta bahçe ve tarlalarda kendiliğinden yetişen semizotunu sofraların vazgeçilmesi oldu.

Çapa döneminin başlamasıyla birlikte bahçe ve tarlalarda toplanan semizotunun şifası saymakla bitmiyor. Her gün bu otu tüketen çocuklar adeta zeka küpü oluyor. Birbirinden farklı besin kaynakları bulunurken bazı otların faydaları da saymakla bitmiyor. Özellikle çocukların zeka gelişimi için tüketilmesi gereken bu besin konsantrasyon ve hafıza problemlerine de çözüm oluyor. Günlük bir tutam tüketerek bütün problemlerimizden kurtulabilirsiniz. 

Uzmanlar, semizotunun vitamin ve mineral deposu olduğunu belirtiyor ve içerdiği Omega-3 yağ asitlerinin beynin gelişmesi ve güçlenmesi için önemli olduğunu vurguluyor. Konsantrasyon ve hafıza problemlerini engellediği bilinen semizotu, çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla fayda sağlıyor. Özellikle çocuklar için semizotunun mutlaka tüketilmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca sıcak günlerde yoğurtla birlikte tüketilirse ferahlatıcı etkisi de bulunuyor.

Semizotu, faydaları ile sağlığımıza sağlık katıyor

Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan semizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor. Sağlık deposu semizotunun faydaları ve semizotu ile yapılabilecek lezzetli tarifler bu yazımızda...

Vitamin ve mineral zengini

Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlıyor.

Semizotunun kalorisi

Semizotu diyetlerin vazgeçilmezi olabilir. Zira 100 gramı sadece 32 kalori. Düşük kalori ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerinin dengelenmesini sağlayan semizotu, formda kalmaya yardımcı oluyor.

Omega 3 için semizotu tüketin

Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega 3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı kalp damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor.

Semizotu yiyin, kolesterolü düşünmeyin

Semizotu, faydaları arasında kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunduğu için önemli bir besin kaynağıdır. Bu sayede kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynar.

Semizotu bakteri düşmanı

Semizotu, faydalarından bolca yararlanılması gereken bir sebze. Semizotunun bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu lezzetli besin, bu sayede vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı da koruyor.

Kanser tedavisinde beslenmeye destek

Antioksidan ve antiinflamatuar etkisinden ötürü semizotu bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.

Semizotu hemoroide iyi geliyor

İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Bağırsakları lifle mutlu ediyor

Baharın şifalı besini, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor, kabızlık çekenlere bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor.

Enerji depolayabilirsiniz

İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde, günümüzün önde gelen şikayetlerinden olan yorgunluk, halsizlik ve depresyona da iyi geliyor. Bilişsel fonksiyon ve büyüme, gelişmeyi destekliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —