Tarih: 14.05.2024 17:47

"GASTRONOMİ GÜNLERİ" PROGRAMI BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

"GASTRONOMİ GÜNLERİ" PROGRAMI BAŞLADI

 

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek "Gastoronomi Günleri" programı başladı.

Muş Valiliği, Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu işbirliğiyle "Muş yöresel mutfak kültürünün tanıtımı ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin gelecek nesillere aktarılması" amacıyla "Gastronomi Günleri" düzenlendi.

Kampüsteki Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Mustafa Alican, üniversitesi olarak bulundukları coğrafyanın sahip olduğu bütün değerleri bir biçimde ortaya çıkarmak, tarif etmek, tanımlamak ve kağıda dökme yönünde ideallerinin olduğunu söyledi.

Uzun süreden Malazgirt'te kazı ve yüzey araştırmaları yaptıklarını ifade eden Alican, şöyle konuştu: "Muş'ta tarihi ve kültürel mirasımızı ortaya çıkarmak için yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Tabi ki bütün bunların içerisinde gastronominin de çok önemli bir yeri var. Özellikle bir şehrin hem ulusal anlamda hem de belki olursa ileride küresel anlamda bir tanınırlığa erişebilmesi için gastronomi çok önemli. Gastronomi çok önemli olduğundan dolayı böyle bir çalışma yaptık. Aşçılık programındaki hocalarımız yoğun bir biçimde çalışmalarını yapıyorlar. Haftanın bir günü Muş'un yöresel yemekleri, yemekhanemizde öğrencilerimize ikram ediliyor. Kıymetli öğrencilerime de çok teşekkür ediyorum. Arkadaşlar siz bizim için çok kıymetlisiniz, bunu hiçbir zaman unutmayın. Çünkü siz bir anlamda herkesin bilmesi gereken ama şu anda herkesin bilmediğini herkese aktarmak üzere bir aracılık görevi üstleniyorsunuz. Bu görev lütfen hiçbir zaman hafife almayın."

Alican, "Köyleri geziyoruz. Köylerden tarihi, kültürel hikayeleri ve türküleri derlemeye çalışıyoruz. Bunu yaparken aynı zamanda yaşlılarımızdan yemek tarifleri de alalım. Unutulmaya yüz tutmuş bir yemek tarifinin bilgilerini alalım ve bununla ilgili çalışma yürütelim." dedi.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram Özerk ise Muş'un yöresel yemek kültürü çok önemsediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Ülkemizin ve bizlerle beraber yıllardır ulusal ve uluslararası faaliyetler sürdüren birçok konuda uzman kişilerle beraberiz. Yemek yazarlarımız, akademisyenlerimiz, gazetecilerimiz ve şeflerden oluşan 14 kişilik bir ekiple geldik. Muş'un tarihi güzelliklerini gördük. Muş'ta sürdürülebilir konularını ele aldık. Muş'un mutfağını ve yöresel ürünleri ele aldık. Muş'ta neler yapabiliriz? bununla ilgili çalışmalar yaptık. Gün boyunca burada uzman kişiler tarafından sunumlarımız olacak."

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Dündar, Anadolu'nun kapılarının Türklere açıldığı kadim şehir Muş'un zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirtti.

"Ayrıca, coğrafi koşulları, iklimi ve yörede kendiliğinden yetişen gülük, jağ, uçkun, heliz gibi yarı endemik bitkiler Muş yerel mutfak kültürünün daha da zengin hale gelmesini sağlamıştır." diyen Dündar, "Bu noktada oluşan zengin Muş yöresel mutfak kültürünün tanıtımının artırılması, unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Bu nedenle üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu organizasyon konunun teorik ve pratik açıdan değerlendirilmesi ile Muş yöresel mutfak kültürünün tanıtımına önemli katkılar sunacak ve üniversitemiz öğrencilerinin Muş yöresel mutfak kültürüne ilişkin farkındalıklarının artırılmasına fayda sağlayacaktır.

Oturumlarla devam eden programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, Aşçılık Milli Takım Şefleri ve aşçılık programı öğrencileri katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —