GERÇEĞİ ARATMAYAN DEPREM TATBİKATI

Muş, Bingöl ve Erzincan’da Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde düzenlenen deprem tatbikatı, gerçeği aratmadı

GÜNCEL 29.08.2024 14:42:00
GERÇEĞİ ARATMAYAN DEPREM TATBİKATI

GERÇEĞİ ARATMAYAN DEPREM TATBİKATI

Muş, Bingöl ve Erzincan’da Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde düzenlenen deprem tatbikatı, gerçeği aratmadı

 

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde düzenlenen deprem tatbikatı, Muş’ta gerçeği aratmayan senaryolarla icra edildi.

Türkiye Afet Planı kapsamında düzenlenen ve Bingöl’ün Karlıova ilçesi merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden yürütülen tatbikata, Muş’un da aralarında bulunduğu 7 ilden ekipler katıldı. Tatbikat senaryosuna göre saat 00.15’te meydana gelen şiddetli deprem, Muş’ta da büyük bir yıkıma yol açtı. Varto ilçesinde 100’den fazla bina yıkılırken, bin 760 bina hasar gördü, 65 kişi yaralandı ve 7 kişi ise hayatını kaybetti. Tatbikat, AFAD’ın yanı sıra UMKE, jandarma, polis, itfaiye, Kızılay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerinin de katılımıyla geniş kapsamlı olarak gerçekleştirildi.

Tatbikat kapsamında, Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında İl Afet Koordinasyon Merkezi’nde kriz masası oluşturuldu. Kriz merkezinden verilen ilk bilgilendirme sonrası Varto’da enkaz altında kalan iki kişi kurtarıldı, üç katlı bir binada mahsur kalan vatandaş ise başarılı bir operasyonla güvenli bir şekilde tahliye edildi.

Tatbikatın bir diğer önemli aşamasında ise Varto Devlet Hastanesinin bahçesine kurulan sahra hastanesi, enkazdan çıkarılan yaralıların tedavisi için hizmet verdi. Depremden etkilenen vatandaşlar için Varto Şehir Stadyumunda kurulan çadır kentte barınma imkânı sağlandı.

Tatbikatı yerinde takip eden Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, Varto Kaymakamı Musa Ayyıldız ve AFAD İl Müdürü Ahmet Daşdemir, AFAD Arama Kurtarma Komuta Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Tatbikat süresince gerçekleştirilen çalışmalar ve alınan tedbirler hakkında bilgi aldılar.

AFAD Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Cengiz Gevrek'e video konferans üzerinden bilgi veren Çakır, “Senaryo gereği Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 7.5 şiddetinde çok güçlü bir deprem meydana geldi. Saat 00.15'te tatbikat başladı. Deprem Varto ilçesinde çok daha güçlü olmak üzere il merkezimiz dahil tüm ilçelerimizde hissedilmiştir. Şu an kaymakamlarımızdan aldığımız ilk bilgiye göre her ilçemizde maalesef yıkımlar söz konusudur. Şu an afet kriz merkezimizi devreye aldık. Bu konuda da daha önce bildirimler yapıldı. Tüm gruplar sahada. İlk etapta hasar tespit raporu ortaya çıkartmamız lazım. Şu ana kadar bize intikal eden bilgilere göre, ilimiz depremi çok güçlü bir şekilde hissetti ve maalesef dediğim gibi birçok ilçemizde yıkımlar söz konusu. Şu an sahada çalışmalarımız devam ediyor. Afet gruplarımız çalışmalarına başladı. Saha ekiplerimiz Varto ilçesine hareket etti. Daha sonra da her 30 dakikada bir ya da her 15 dakikada bir sizlerden yapmış olduğunuz çalışmalarla alakalı durum değerlendirmesi yapacağız" dedi.

Koordinasyon kurulu toplantısına Muş Belediye Başkanı Sırrı Söylemez, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Muş Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Vali Yardımcı Tahir Yılmaz ve Mustafa Batuhan Alpboğa, ilgili kurum amirleri, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketlerinde görevli personel katıldı.

AFAD İl Müdürlüğünde video konferansla 7 ilin katıldığı 'Tatbikat Değerlendirme Toplantısı' da gerçekleştirildi.

Bingöl’de olası 7 büyüklüğündeki deprem için bölgesel tatbikat başladı

Bingöl’de beklenen olası 7 ve üzerindeki depremler için çevre illerin de desteğiyle bölgesel tatbikat gece yarısı itibariyle başladı.

Bingöl’de senaryo gereği merkez üssü Karlıova ilçesinde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin hemen ardından kentteki birçok kurum, kuruluş ve STK, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne hareket etti. Saat 00.15’te senaryo gereği meydana gelen depremin ardından Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta da AFAD İl Müdürlüğü’ne gelerek, merkez ve ilçelerdeki saha taraması hakkında kaymakam ve ilgili kurum müdürlerinden bilgi aldı. Yine senaryo gereği depremden 7 ilin etkilenmesinden dolayı, Bingöl’e depremden etkilemeyen bölgeler desteğe gelecek.

Yarın gün boyu il ve ilçelerde sürecek olan 7 büyüklüğündeki deprem tatbikatı hakkında açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Usta, “Bugün burada bölgesel bir tatbikat yapıyoruz. Biliyorsunuz Bingöl sürekli depremlerin yaşanacağı bölgelerden biri olarak belirtiliyor. Biz de muhtemel bir afete karşı reaksiyon alabilmek için bölgesel bir tatbikat yapıyoruz. Saat 00.15 itibariyle Bingöl-Karlıova Hacılar merkezinde senaryo gereği afet yaşadık. Tüm bölgeyi etkileyen bir afet. Etrafımızdaki 7 il de bundan etkilendi. Bingöl dahil Erzincan, Tunceli, Erzurum, Elazığ, Muş, Diyarbakır gibi illerimiz etkilendiği için bu illerden destek alamıyoruz. Bize 2’nci çeper illerinden yardım ve destek gelecek” dedi.

Enkaz, yangın, hastane tahliyesi, kaya düşmesi, elektrik kesintileri ile mobil haberleşme kesintilerine müdahale, KBRN çalışma alanı ile doğalgaz müdahale çalışmaları, barınma alanı ve beslenme hizmetlerini ziyaret, trafik kazasına müdahale çalışmalarını yerinde izleme ve Murat Nehri üzerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları gibi faaliyetler tatbikatta yer alacak.

Erzincan’da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

Erzincan’ın da aralarında bulunduğu 7 ilde gece saat 00.17’de başlayıp aşama aşama 24 saat sürecek deprem tatbikatının ilk etabı yapıldı. Tatbikat gerçeği aratmadı.

Erzincan’da Bingöl Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatının ilk aşaması yapıldı. Erzincan’da yapılacak Bingöl Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı öncesi dün akşam saatlerinde Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden (AFAD) bir duyuru yapılarak, acil durum uyarılarına karşı vatandaşların korku ve paniğe kapılmamaları istendi. Gece saat 00.17’i gösterdiğinde ise tatbikata start verildi. Senaryoya göre Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 7.5 büyüklüğünde deprem Bingöl başta olmak üzere çevre iller olan Erzincan, Tunceli, Erzurum, Elazığ, Muş, Diyarbakır, toplamda 7 ili etkiledi.

Tatbikatın Erzincan etabında Erzincan iline bağlı Tercan ilçesinin de etkilenmesi sonucu Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığınca Valilik ve Kaymakamlıkların koordinesinde İl ve İlçe Afet Yönetim Merkezleri kurularak depremden etkilenen il ve ilçelere Türkiye Afet Müdahale planı çerçevesinde müdahale edildi.

Gece saatlerinde sahada gerçekleşen tatbikat adeta gerçeği aratmadı. Erzincan’da 23 çalışma gurubunda görevli 147 personel ve 15 araçla birlikte, Bingöl Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatının ilk aşaması yapıldı. Depremin ikinci aşaması ise 09.00 itibariyle gerçekleşecek.

AFAD binasında kurulan Kriz Merkezinde Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Emre Canpolat, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş ve ilgili görevliler tatbikatı an be an takip ederek koordine ettiler.


İlginizi Çekebilir

VEDAŞ’TAN KARAYOLLARI AYDINLATMA PROJESİ İÇİN 7 MİLYON TL YATIRIM

REKTÖR ALİCAN, BAKAN YARDIMCISIYLA GÖRÜŞTÜ

VARTO’DA İLK DERS KAYMAKAM AYYILDIZ’DAN

AKADEMİK YILIN İLK DERSİ BAŞSAVCI KANTAR TARAFINDAN VERİLDİ

REKTÖR ALİCAN, 260. ÜNİVERSİTELERARASI KURUL TOPLANTISINA KATILDI

HBT, "ASKIDA YEMEK" KAMPANYASIYLA BU YIL DA ÖĞRENCİLERE UMUT OLUYOR

MAUN, ANADOLU ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ ÜYESİ OLDU

İMECE KÜLTÜRÜ VEDAŞ'IN YAPAY ZEKASIYLA BULUŞUYOR

DEPREM UZMANLARINDAN BİR UYARI DAHA

BİNGÖL, “UYUŞTURUCUDAN KURTULUŞ VARDIR”

  • Cumartesi 24.2 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Pazar 23.6 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 24 ° / 11.6 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 6 6 0 0 15 18
2.Fenerbahçe 6 4 1 1 9 13
3.Beşiktaş 5 4 0 1 7 13
4.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
5.Samsunspor 6 4 2 0 4 12
6.Göztepe 5 2 0 3 5 9
7.Eyüpspor 6 2 1 3 3 9
8.Konyaspor 6 2 2 2 -1 8
9.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
10.Antalyaspor 6 2 2 2 -3 8
11.Kasımpaşa 6 1 2 3 -2 6
12.Alanyaspor 6 1 2 3 -3 6
13.Bodrum FK 6 2 4 0 -4 6
14.Trabzonspor 5 0 0 5 0 5
15.Gazişehir Gaziantep 5 1 3 1 -3 4
16.Rizespor 6 1 4 1 -11 4
17.Kayserispor 5 0 2 3 -4 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 6 0 5 1 -9 1