“GIDA İNSAN HAYATI İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR İHTİYAÇTIR”

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak gıdanın insan için önemine değindi.

GÜNCEL 16.10.2024 18:06:00
“GIDA İNSAN HAYATI İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR İHTİYAÇTIR”

“GIDA İNSAN HAYATI İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR İHTİYAÇTIR”

 

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak gıdanın insan için önemine değindi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle mesaj yayımlayan Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, gıdanın insan için vaz geçilmez bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945 yılında yaptığı 20. konferansında 147 üye ülkenin ortak kararı ile her yıl 16 Ekim tarihinin Dünya Gıda günü olarak kutlandığını hatırlatan Gün, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Bakanlığımız ve FAO işbirliği ile çeşitli etkinliklerle Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. FAO'nun kuruluşunun 79. yıldönümünün de kutlanacağı bu yılki Dünya Gıda Günü Teması'nın “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı kimseyi geride bırakma" olarak belirlenmiştir. Bu yıl 44'üncüsünün düzenleneceği Dünya Gıda Günü, her yıl 16 Ekim Tarihlerinde FAO tarafından belirlenen tema çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın sağlıklı beslenemedikleri için yüksek gıda güvensizliği riskiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Gün şunları kaydetti, “Ama açlığa ve yetersiz beslenmeye son vermek sadece tedarik ile ilgili değildir. Bugün dünyadaki herkesi besleyecek kadar gıda üretiliyor. Sorun, iklim değişikliği, eşitsizlik, artan fiyatlar ve uluslararası gerilimler gibi birçok zorlukla giderek daha fazla engellenen erişim ve bulunabilirliktir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar sınır tanımayan zorlukların domino etkisinden mustarip. Kamu kurumları en dezavantajlı kişileri yoksulluktan kurtarmak için sosyal koruma programlarını güçlendirmeli. Bu bağlamda, kapsayıcı kalkınmaya ve eşitçilik ekonomik büyümeye öncelik verilmeli. Dünya çapında, yoksul ve gıda güvencesi olmayan insanların yüzde 75'inin yaşamları, tarıma ve doğal kaynaklara bağlı. Gıda gününün amacı: Gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenilirliği ve açlık gibi konularda Kamuoyunun ve Yetkililerin dikkatlerini çekmektir. FAO, her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu Dünya Gıda Günü teması olarak belirler ve dünya gıda günü kutlamaları da bu tema çerçevesinde yoğunlaşır.”

Mesajında çağın gereklerinden de bahseden Gün; "Artık modern çağın gereklerine uygun alet ve makineler kullanarak suyu, toprağı, gübreyi ve tohumu israf etmeden birim alandan maksimum ürün alabilecek şekilde faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor, Sürekli vurguladığımız gibi, gıda insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır, gıdaya ulaşım ise bir insanlık hakkıdır. Gıdaya ulaşmanın yegane yolu da tarım ve hayvancılıktır. Dünya çapında, yoksul ve gıda güvencesi olmayan insanların yüzde 75'inin yaşamları, tarıma ve doğal kaynaklara bağlıdır. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha bir çevre ve daha iyi bir yaşam dileğiyle tüm halkımızın Dünya Gıda Gününü kutlarım" ifadelerini kullandı.