GÖNÇ: “SU ÜRÜNLERİNDEKİ GELİŞİM, MUŞ EKONOMİSİNİN YENİ LOKOMOTİFİ OLACAK”

Tarım ve Orman Müdürü Necattin Gönç, Varto Somon Balıkçılık tesisinde yaptığı incelemelerde su ürünleri sektörünün Muş ekonomisi için stratejik bir alan haline geldiğini belirterek, üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeliyle kent

GÜNCEL 31.10.2025 16:02:00
GÖNÇ: “SU ÜRÜNLERİNDEKİ GELİŞİM, MUŞ EKONOMİSİNİN YENİ LOKOMOTİFİ OLACAK”

GÖNÇ: “SU ÜRÜNLERİNDEKİ GELİŞİM, MUŞ EKONOMİSİNİN YENİ LOKOMOTİFİ OLACAK”

Tarım ve Orman Müdürü Necattin Gönç, Varto Somon Balıkçılık tesisinde yaptığı incelemelerde su ürünleri sektörünün Muş ekonomisi için stratejik bir alan haline geldiğini belirterek, üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeliyle kentin bölgesel merkez olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

 

Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç, Varto Somon Balıkçılık Ltd. Şti.’yi ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. İlde faaliyet gösteren su ürünleri yetiştiricilik tesislerine yönelik denetimlerin düzenli olarak sürdürüldüğünü belirten Gönç, üretim kapasitesiyle bölge ekonomisine katkı sağlayan tesislerin ülke çapında örnek bir konuma yükseldiğini vurguladı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen su ürünleri yetiştiricilik tesislerine yönelik kontrol ve denetim çalışmaları, teknik ekiplerin koordinasyonunda yıl boyunca devam ediyor. Bu kapsamda İl Müdürü Necattin Gönç, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yasin Aydın ile birlikte Varto ilçesi Beşikkaya Köyü’nde faaliyet gösteren Varto Somon Balıkçılık Ltd. Şti. tesisinde incelemelerde bulundu.

Tesisin üretim alanlarını gezerek yetkililerden bilgi alan Gönç, su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir biçimde kullanılmasının bölgesel kalkınma açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

37 milyon yavru balık üretimiyle bölgenin önde gelen tesislerinden

Beşikkaya Köyü’nde kurulan Varto Somon Balıkçılık Alabalık Tesisi, 30 milyon Gökkuşağı Alabalığı ve 7 milyon Karadeniz Alası üretimiyle sadece Muş’un değil, Doğu Anadolu Bölgesi’nin de sayılı su ürünleri üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tesis, yıllık üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeliyle bölge ekonomisine katma değer sağlarken, aynı zamanda yerel istihdama da katkı sunuyor.

“Su ürünleri, ilimizin tarımsal çeşitliliğini zenginleştiriyor”

Tesis incelemesinin ardından açıklamalarda bulunan İl Müdürü Necattin Gönç, Muş’un su ürünleri üretimi açısından son yıllarda önemli bir ivme kazandığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “İlimizde tarım ve hayvancılığın yanında su ürünleri yetiştiriciliği de hızla gelişiyor. Bu gelişme, hem ekonomik anlamda hem de ekolojik denge açısından büyük bir kazanım sağlıyor. Su kaynaklarımızın verimli şekilde değerlendirilmesi, sürdürülebilir üretim anlayışıyla birleştirildiğinde ilimizin tarımsal çeşitliliği zenginleşiyor. Varto Somon Balıkçılık gibi tesisler, sadece üretim kapasiteleriyle değil, çevreye duyarlı ve modern yetiştiricilik anlayışlarıyla da örnek bir konumda bulunuyor.”

Gönç, tesisin üretim sürecinde uygulanan modern tekniklerin ve hijyen standartlarının uluslararası kalite ölçütleriyle uyumlu olduğunu ifade ederek, “Bu tür yatırımlar sayesinde hem iç pazara hem de ihracata yönelik üretim hacmi artıyor. Özellikle Gökkuşağı Alabalığı ve Karadeniz Alası gibi türlerin bölgemizde yetiştirilebilmesi, iklimsel ve su kaynakları açısından potansiyelimizin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde bu potansiyeli daha da genişleterek Muş’u su ürünleri üretiminde bölgesel bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Denetim ve kalite süreçlerini hassasiyetle sürdüreceğiz”

İl Müdürü Gönç, üretim tesislerinde sürdürülebilirliğin ve kalite standartlarının korunmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Müdürlüğümüz olarak üretim süreçlerinin her aşamasını titizlikle takip ediyoruz. Hem üretici hem de tüketici açısından güvenli, kaliteli ve sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşması için düzenli denetimler gerçekleştiriyoruz. Üretim kapasitesini artırırken çevresel sürdürülebilirliği ve biyolojik dengeyi korumayı esas alıyoruz. Bu anlayışla, ilimizdeki tüm su ürünleri tesislerinin verimli bir şekilde faaliyet göstermesini ve ülkemizin balıkçılık sektörüne katkı sunmasını desteklemeye devam edeceğiz.”

Bölge ekonomisine güçlü katkı

Gönç, benzer tesislerin desteklenmesiyle birlikte il genelinde su ürünleri üretim miktarının her yıl artış gösterdiğini ifade etti. Varto Somon Balıkçılık Ltd. Şti.’nin üretim kapasitesi, istihdama katkısı ve ihracat potansiyeliyle bölge ekonomisine yön verdiğini belirten Gönç, bu tür yatırımların önümüzdeki yıllarda il genelinde daha da yaygınlaşmasının hedeflendiğini dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

CUMHURİYETİN FİKRİ TEMELLERİ MUŞ’TA KONUŞULDU

KALE BAĞLARI’NDA ÖĞRENCİLERLE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ ETKİNLİĞİ

GÖNÇ: “SU ÜRÜNLERİNDEKİ GELİŞİM, MUŞ EKONOMİSİNİN YENİ LOKOMOTİFİ OLACAK”

VALİ ÇAKIR: “PROJELERİN HIZLI TAMAMLANMASI İÇİN KOORDİNASYON ŞART”

YAVUZ DONAT VE VALİ YARDIMCISI ALPBOĞA’DAN MGC’YE ZİYARET

BAŞKAN HAYDAROĞULLARI TYP İŞÇİLERİYLE SAHAYA İNDİ

GÖNÜLLÜ KADINLARDAN ANLAMLI ETKİNLİK

MAUN’DAN GAZZE’YE YARDIMLAR SÜRÜYOR

ULUSLARARASI DİL, TARİH VE MEDENİYET SEMPOZYUMU BAŞLADI

İL GENELİNDE HAYVAN HASTALIKLARIYLA MÜCADELE SÜRÜYOR

  • Cuma 21.6 ° / 12.1 ° false
  • Cumartesi 22 ° / 13.5 ° false
  • Pazar 23.9 ° / 13 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4