GÖNÜLLÜ KADINLAR ÇÖLYAK VE PKU HASTALARINA GLÜTENSİZ ÜRÜNLER ULAŞTIRIYOR

Muş'ta belediye bünyesinde faaliyet gösteren Halk Ekmek Fabrikası, gönüllü kadınlar tarafından glütensiz ürünler üreterek kentteki 500 çölyak ve PKU hastasına ulaştırılıyor.

SAĞLIK 4.03.2024 11:55:00 246
GÖNÜLLÜ KADINLAR ÇÖLYAK VE PKU HASTALARINA GLÜTENSİZ ÜRÜNLER ULAŞTIRIYOR

GÖNÜLLÜ KADINLAR ÇÖLYAK VE PKU HASTALARINA GLÜTENSİZ ÜRÜNLER ULAŞTIRIYOR

Muş'ta belediye bünyesinde faaliyet gösteren Halk Ekmek Fabrikası, gönüllü kadınlar tarafından glütensiz ürünler üreterek kentteki 500 çölyak ve PKU hastasına ulaştırılıyor. Muş Alparslan Üniversitesi ve İl Özel İdaresi de bu projeye destek veriyor.

 

Muş'ta gönüllü kadınlar, glütensiz ürünler yaparak her gün kentteki 500 çölyak ve PKU hastasına ulaştırıyor.

Muş Alparslan Üniversitesi ile İl Özel İdaresinin de destek verdiği 10 kadın, belediye bünyesinde faaliyet gösteren Halk Ekmek Fabrikasında çölyak hastalarından gelen siparişlere göre her gün özel gıdalar hazırlıyor. Usta öğreticilerin gözetiminde yapılan ekmek, kurabiye, kek, simit gibi 10 farklı ürün, 500 çölyak ve PKU hastasına teslim ediliyor.

Muş Çölyak Derneği ve Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glütensiz Beslenme Topluluğu Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Züleyha Almaz, ‘Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği’ projesiyle yetiştirilen karabuğdaylarla glütensiz ürün elde etmeye başladıklarını söyledi. Züleyha Almaz, “Uygulamalı Bilimler Fakültesiyle ortaklaşa çalıştığımız Muş Alparslan Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Muş Belediyesi'nin ortak yürüttüğü ‘Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği’ projesi kapsamında karabuğday yetiştirildi ve bu projenin devamında da üniversite üretilen karabuğdayları Muş Belediyesiyle ortaklaşa olarak çölyaklı hastalara ulaştırmaya çalışıyoruz. Çölyaklı hastalara ulaştırma bakımından hastalarımız için öncelikle Halk Eğitim Merkezi'nde bir kurs düzenlendi. Kurs hocamız, usta öğreticimiz ve bunun yanında çölyaklı annelerimiz bu kurstan faydalanabiliyorlar. Gelip kendi çocuklarını karabuğdaylı ürünler yapıyorlar. Aynı zamanda Muş'taki hastalara, çölyaklılara karabuğdaylı üretilen ekmek, pasta, unlu mamuller bunları ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Üretilen ürünleri kaymakamlıklar vasıtasıyla ilçelere gönderdiklerini dile getiren Almaz şöyle konuştu, “Kaymakamlıklar, Muş, merkez, Varto, Bulanık, Malazgirt, Korkut ve Hasköy ilçelerindeki Çölyaklı hastalara haftalık glutensiz ürünler, ekmeklerimizi temin edip burada usta üreticimizle ve gönüllü çölyaklı annelerle birlikte yapılan ürünler haftalık olarak kaymakamlıklara gönderilerek oradaki hastalara ulaştırılmaya çalışılıyor.”

Çölyak hastaları için fasulye, nohut ve mercimek unundan glütensiz ekmek, simit, kek ve kurabiye gibi ürünler yaptıklarını söyledi. Kentte yaklaşık 500 çölyak ve PKU hastasının olduğunu belirten Almaz, şunları kaydetti: “Bu proje kapsamında biz bu noktalara kadar geldik ve mutfağımızda tüm glutensiz ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırabiliyoruz. Amacımız tüm çölyaklılar istediği gibi burada kafemiz de kurulacak ve kafe oluşturulduktan sonra da sosyal anlamda bu dezavantajlı grupları birleştirip onları sosyal olarak hayata kazandırmayı umuyoruz. Aynı zamanda çölyağın yanında üretilen ürünlerimizde de düşük proteinli fenilketonüri (PKU) hastaları için de ürünler çıkarıyoruz. Onlar protein alamadıkları için onların özel ürünleriyle yine kursiyer olan PKU’lu annelerimiz, çocuklarına da düşük proteinli ürünler üretiyorlar. Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde Halk Eğitim Merkezinin açtığı bu kursta Muş ilinde bulunan yaklaşık 500 dolayında çölyaklı hastaya ve bunun yanında PKU’lu hastalara ürünler çalışılıyor. Şu an mutfağımızda kullandığımız glütensiz ürünlerimizin maliyetleri yüksek. Glutensiz ürünler oldukça pahalı ürünler. Üretilen ürünlerin çoğunu şu anlık belediye karşılamakta. Biz daha sonra burayı yürütebilmek, devam ettirebilmek adına herkesten destek talep ediyoruz. Muşlu işadamlarından kamu kurum ve kuruluşlarında mutfağımız için destek talep etmekteyiz.”

İki çocuğu çölyak hastası olan Hayat Yalçın ise "Çocuklarımın daha güzel ürünler tüketmesi için buraya geliyorum. Ekmek, simit, kurabiye gibi ürünler yapıyoruz. Çölyak hastalarının yiyebileceği tüm gıdaları üretme gayretindeyiz. Bize bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ederim" dedi.