GÜLLÜK TEZGAHTAKİ YERİNİ ALDI
Havaların ısınmasının ardından yerli ürünler tezgahlardaki yerini almaya başladı. Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak da bilinen Güllük bitkisi bunların başında geliyor.
Türkiye’nin birçok bölgesinde doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ve doğal antibiyotik olarak kullanılan, güllük otu, Muş’ta pazarlarda ve tezgahlarda yerini aldı.
Sabahın erken saatlerinde Muş’un yüksek kesimlerinde dağların yamaçları ve uçurum kenarlarında zor şartlarda toplanan güllük otu, taşlık ve çalılıklar arasında zahmetle toplanıp satışa çıkarılıyor.
Halk arasında yüzyıllardır şifası bilinen ve farklı şekilde tüketilen güllük otu; kadın hastalıklarından, hemoroid tedavisine idrar yolları rahatsızlığından masfal ağrılarının dinmesine kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Mart ve Nisan aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni çıkarken dağlardan toplanan Güllük, birçok pazarcının da geçim kaynağı oldu. Güllük otundan çeşitli yemekler yapılıyor.
Geçimini doğadan topladığı doğal otları satarak yapan pazarcı Abdurrahman Bozkurt, şunları söyledi “Gidip dağlarda bu Çiriş otunu topluyoruz. Çoluk çocuk hep beraber gidiyoruz, getirip burada tezgaha koyuyoruz. Dağdan getiriyoruz doğal olarak kendiliğinden yetişiyor. Buna gübre verilmiyor. Götürüp pırasa gibi pişiriliyor, çorba yapılıyor. Buradan elde ettiğimiz gelir ile geçimimizi sağlıyoruz. Bu ot bağırsakları temizliyor, mideye birebirdir, hastalığa, kansere birebirdir. Şifadır yani bu. Topraktan geliyor. Çiriş bitkisi karların erimesinden sonra baharın başlaması ile çıkıyor. Bitkinin doyurucu ve besleyici özelliğini biliyoruz. Bu bitki yöremizde ‘yerli ıspanak ve güllük’ olarak da adlandırılıyor. Yöremizin doğal ortamında yetişen bitkiler her zaman halk tarafından toplanıp sofralarına konuluyor. Bizde yöre halkı olarak bu ürünleri tüketiyoruz ve hiçbir zararını görmüyoruz. Tamamen doğal ortamda yetişip hiçbir şekilde insan emeği geçmiyor. Tamamen doğal ve bazen de şifalı bitki olarak ta adlanıyoruz” şeklinde konuştu.