HAK-İŞ’TEN İŞÇİ KIYIMLARINA TEPKİ

Belediyelerde yapılan işten çıkartılmalara tepki gösteren HAK-İŞ İl Başkanı Yaşar Kalır, “Üyemiz emekçilerin haksız ve hukuksuzca işten çıkarılmasına asla boyun eğmeyeceğiz. Mücadelemizde kararlıyız, kazanacağız”

GÜNCEL 31.05.2024 15:35:00 571
HAK-İŞ’TEN İŞÇİ KIYIMLARINA TEPKİ

HAK-İŞ’TEN İŞÇİ KIYIMLARINA TEPKİ

Belediyelerde yapılan işten çıkartılmalara tepki gösteren HAK-İŞ İl Başkanı Yaşar Kalır, “Üyemiz emekçilerin haksız ve hukuksuzca işten çıkarılmasına asla boyun eğmeyeceğiz. Mücadelemizde kararlıyız, kazanacağız”

 

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Muş İl Başkanı Yaşar Kalır, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nden sonra bazı belediyelerde başlayan işten çıkartılmalara tepki gösterdi.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından DEM Parti’nin kazandığı Bulanık Belediyesi’nde 19, Yeni Refah Partisi’nin kazandığı Sungu Belediyesi’nde 13 ve AK Parti’nin kazandığı Serinova Belediyesi’nde de 3 olmak üzere toplam 35 işçinin işten çıkartılmasına tepki gösteren Yaşar Kalır, sendika binasında işten çıkartılan işçilerle birlikte basın açıklaması yaptı. Emekçilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmasına asla boyun eğmeyeceklerini ifade eden Başkan Kalır, mücadelelerinde kararlı olduklarını ve bu mücadeleyi kazanacaklarını kaydetti. 

“Halkın yüksek beklentisi hayal kırıklığına dönüştü”

31 Mart seçimlerinin ardından bazı belediyelerde hala icraata geçilemediğini ifade eden Kalır, halkın yüksek beklentisinin, hayal kırıklığına dönüştüğünü söyledi. bazı belediyelerde işçilere baskı ve tehditler olduğunu, bazı belediyelerde de işçi kıyımı olduğunu vurgulayan Kalır, “Hizmetin konuşulması gereken bir zamanda, DEM’li, Yeniden Refah, AK Partili bazı belediyelerin işçilere yaptığı baskılar, tehditler ve kıyımlar yapılıyor. Bunlardan biri de Muşumuzun ilçe ve belde belediyelerinde. Dem Partili Varto Belediyesinden üyelerimiz sendikamızdan istifa ettiriliyor. Her 4 belediye de 31 Mart seçimlerinde yönetime gelen belediye başkanları, maalesef Muş halkını hayal kırıklığına uğratmıştır. Muş ilçe belediyelerinde 1 Nisan’dan beri emekçiler sendikal baskıya uğruyor, iş akitleri haksız ve hukuksuz bir şekilde feshediliyor. Dem Partili Bulanık ilçesi 19 kişi, Sungu Belediyesinden 13 kişi, Serinova Belediyesinden 3 kişi olmak üzere toplam 35 arkadaşımız haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmıştır” dedi.

“Nerde emekçi söyleminiz”

Seçim meydanlarında hak, hukuk ve emekten bahsedenlerin şimdi bu söylemlerine aykırı hareket ettiğini iddia eden Kalır şöyle konuştu, “Emek deyince, emekçi deyince, ekmek deyince, hak, hukuk, adalet deyince, barış, özgürlük, kardeşlik deyince, en çok bunların sesi çıkıyordu. Mazbatayı alınca 35’e yakın emekçiyi işinden, aşından, özgürlüğünden ettiler. Nerde emekçi söyleminiz? Nerde kaldı adaletiniz? Nerde kaldı özgürlük ve kardeşlik? Demek ki her şey, seçimi kazanana kadarmış. Lütfen, söylemlerinizin arkasında durun. Emekten yanı mısın, emek düşmanı mısınız? Barışçıl mısınız savaşçı mısınız? Kardeşlikten kastınız nedir, söyleyin de anlayalım. Oy isterken işçiyi kardeş bil, kazanınca ötekileştir. Böyle politika olmaz. Bu adaletsizliğe, bu kıyıma, bu hak gaspına sessiz kalmayacağız. Söz konusu belediye başkanlarını uyarmıştık. Haklılığımızı ortaya koymak için geçtiğimiz dönemde işçilerimiz için mahkeme açmıştık. Eylemimiz neticesinde, 5 yıl önce Varto’da çalışan arkadaşlarımız işe geri alınmıştır. Ancak biz, iş akitleri feshedilen tüm arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini istiyoruz. Adaletsizlik, hukuksuzluk tamamen son bulsun istiyoruz. Bizim kavgamız, emek ve ekmek kavgasıdır. Bugün bunun için buradayız.”

“Belediyelerin asıl sahibi işçilerdir”

“Belediye başkanları gelip geçicidir. Belediyelerin asıl sahibi işçilerdir, emekçilerdir” diyen kalır sözlerini şöyle sürdürdü, “Her kim olursa olsun, kimsenin kimseyi ekmek teknesinden uzaklaştırmasına müsaade etmeyeceğiz. Emeğinden başka sermayesi olmayan, belediyelerde gece-gündüz, kar-kış, bayram, tatil demeden fedakârca hizmet eden işçileri, hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarmak, ne demek? 35 işçi, ailesiyle birlikte 400’e yakın insanı açlığa mahkûm ettiler. Bu, iyi niyetle açıklanabilecek bir durum değildir. İşçi-memur tüm belediye çalışanları tedirgin, belediye çalışanları şaşkınlık içindedir.”

“İnsanların rızkıyla oynayarak hiçbir menzile varamazsınız”

Halkın iradesini tartışmadıklarını söyleyen Kalır, halkın iradesiyle Belediye Başkanı seçilenlerin tavrına ve yöntemine itiraz ettiklerini belirtti. Kalır konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Diyoruz ki, gittiğiniz yol, yol değildir. İnsanların rızkıyla oynayarak hiçbir menzile varamazsınız. Emekçinin işiyle, aşıyla, gelecekleriyle oynamayın. Bunun hiçbir kitapta yeri yok. Bunun hesabını halk da sorar, Allah da sorar. Söz konusu belediye başkanlarının özrü kabahatinizden daha büyüktür. Belediye bütçesini gerekçe göstererek, işçilere zulmetmek akıl karı değil. Burada daha önce de belediye başkanları vardı. Hem hizmet üretiliyor hem de ücretler tıkır tıkır ödeniyordu. İnsanları işten atarak, ekmeğiyle oynayarak tasarruf edilmez. Kaldı ki amaç da bu değildir.”

“Yandaşları işe almak için yer açılmaktadır”

Belediye başkanlarının kendi yandaşlarını işe almak için yer açtığını savunan Kalır şunları kaydetti, “Bütçe gerekçesi, minareye kılıf hazırlamaktır. Herkes biliyor ki; asıl amaç, mevcut işçi arkadaşların iş akitleri feshedilerek, yeni işe alımlar için zemin hazırlanmaktadır. Başka bir deyişle, yandaşları işe almak için yer açılmaktadır. Üyelerimizi korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz. Belediye başkanlarını, yol yakınken yanlıştan dönmeye davet ediyoruz. İşten çıkarılan arkadaşlarımızı işe geri alarak adaleti ve iş barışını yeniden tesis etmeye davet ediyoruz. İlçe Belde Belediye başkanlarına sesleniyoruz. HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası olarak diyalogdan yanayız. İşten atılan arkadaşlarımızın haklarını teslim eden bir müzakereye açığız. Ya saygın bir müzakere ya da tavizsiz direniş. Türkiye’nin en büyük, en güçlü ve en etkin sendikası olarak işten çıkarılan üyelerimizin sonuna kadar yanındayız. Onların hak ve hukukuna sahip çıkacağız. Eylemimiz, mahkemelerimiz arkadaşlarımız işlerine geri dönünceye kadar devam edecektir.”

“Bu adaletsizliğe bir an önce son verilsin”

2022 yılından bu yana Sungu Belediyesi’nde çalıştığını ve telefonuna gelen bir mesajla işten çıkarıldığını söyleyen Ömer Oğuz ise, “2022 yılından beri Sungu Belediyesi’nde çalışıyordum. Telefona gelen bir mesajla 13 arkadaşımla beraber işten çıkarıldığımı öğrendim. Bu adaletsizliğin, bu hukuksuzluğun bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz. Bunun için hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bu adaletsizliğe bir an önce son verilsin, kimsenin ekmeğiyle oynanmasın. İşçiye, kardeşliğe bir zeval getirilmesin” diye konuştu.


İlginizi Çekebilir

ÇİFTÇİLERİN 40 DERECE SICAKLIKTA ZORLU MESAİSİ

BAŞKAN NİKAHI KIYDI VALİ ŞAHİTLİĞİNİ YAPTI

MOBİL GÖÇ NOKTASI ARACI HİZMETE GİRDİ

VALİ ÇAKIR, TRAFİK UYGULAMA NOKTALARINDA GÖREV YAPAN EKİPLERİ ZİYARET ETTİ

SICAKTAN BUNALAN MANDALARIN SUDAKİ GÖRÜNTÜLERİ AFRİKA’YI ARATMIYOR

MUŞ TSO BAŞKANI ERDAL KOÇ’TAN BAYRAM MESAJI

VEDAŞ 600 KİŞİLİK EKİPLE BAYRAMDA SAHADA OLACAK

VALİ ÇAKIR, JANDARMANIN KURULUŞUNU KUTLADI

TATİL SÜRESİNCE TEDBİRLER ARTTIRILDI

GÜVENLİK VE ASAYİŞ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

  • Cuma 31.7 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.3 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 31.4 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16