Tarih: 15.03.2021 20:26

HALK OYUNLARI KURSU YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

HALK OYUNLARI KURSU YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Muş Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliğiyle açılan halk oyunları kursuna gençler büyük ilgi gösteriyor.

 

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Gençlik Merkezi Müdürlüğü´nde sosyal ve kültürel kurs ve eğitimler tüm hızıyla devam ediyor. Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliğiyle Gençlik Merkezi´nde açılan halkoyunları kursu, gençlerin yöresel oyunları öğrenmesine imkan sunuyor. Açılan halk oyunları kursu ile ilgili bilgi veren Gençlik Hizmetleri Müdürü Hamdullah Kardaş, kursların gençler tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Her geçen gün kurslara bir yenisi daha eklendiğini aktaran Kardaş, “Gençlik Merkezi´nde çok sayıda kurs devam ediyor.

Gençlik Merkezi´nde açılan kurslara 7´den 70´ye herkes katılabiliyor. Gerek Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün işbirliği ile açılan kurslar ve gerekse açtığımız kurslar aralıksız devam ediyor. Bilindiği gibi Gençlik Merkezimiz, Muş´ta gençlerin; sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendilerini geliştirebileceği ve gidebileceği bir adres. Bu bağlamda bizler 7/24 gençlerimizin hizmetindeyiz. Şu anda merkezimizde, birçok kursumuz bulunuyor. Kurslarımızın birçoğu Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliği ile açılmıştır. Bu nedenle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü´ne sonsuz teşekkür ederiz. Kurslarımız 7´den 70´e herkese açıktır. Kurslarımız hafta içi ve hafta sonu devam etmektedir. Kurslar nedeniyle tüm hocalarımıza ve çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ederiz" dedi.

“GELENEKLERİMİZ GENÇLER TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR”

Muş´un gelenekleri arasında yer alan halk oyunlarına gençlerin yoğun ilgi duyduğunu anımsatan Kardaş: “Merkezimizde açılan halk oyunları ise gençlerden yoğun ilgi görüyor. Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğünün işbirliği açmış olduğumuz halk oyunları kursuna gençler büyük ilgi gösteriyorlar. Burada gençlerimiz, kültürümüzün bir parçası olan yöresel halk oyunlarımızı öğrenerek, yaşatmaya çalışıyorlar. Tabi gençlerimiz burada hem eğitim alıyorlar hem de sosyalleşerek, yeni arkadaşlıklar da ediniyorlar. Yöresel halk oyunlarımız başta olmak üzere bütün kurslarımız eğlenceli ve zevkli geçiyor. Gençlik Merkezimizde açtığımız kurslarım amaçlarına da değinmek gerekirse, amacımız dışarıdaki çocukları kötü alışkanlıklardan korumak adına buraya getirip halk oyunları kültürümüzü yansıtmak. Kursa çok sayıda gencimiz katılmakta. Gençlerimiz burada kendilerine özellikle eski oyunlarımızı öğretiyoruz. Bunlardan isimlerini saymak gerekirse zeyno, ağırbar, yarım gorani, hırhır, gerandi, yakuşte, papuri, çepki gibi oyunlar. Tabi bunlar ilerledikçe bu oyunların seviyesi artıyor. Hem adım sayıları olarak hem zorluk aşaması olarak giderek artıyor. Çocuklarımız bu kursa katılarak, hem kulüpler arası hem de okullar arası yarışmalara katılabilecekler. Tabi herkes kendi okulunda seçmeye giriyor. Bunlar yaklaşık bir ya da bir buçuk yıl daha sürecektir çünkü kendi okullarında yarışmalar düzenlenecek. Biz istiyoruz ki bu bir gelenek haline gelsin. Çünkü çocukların yaşları büyüdükçe öğrenmeleri yavaşlamaya başlıyor. Biz şimdiden çocuklarımıza bu oyunları öğretmeye başlıyoruz. Bu yaşlarda öğrenmeleri daha kolay oluyor. Bugün bizde halk oyunları bir gelenektir. Köyünde, yaşadığı yerde, kim düğünde oynamaz ise genç yaşlı fark etmez ayıplanıyor. Bu nedenle çocuklara şimdiden halk oyunlarını öğretiyoruz ki hem küçükken daha iyi bir şekilde oyunları öğrensinler hem de bu kültür böylece devam etsin” ifadelerini kullandı.

“YILLARIMIZ HALK OYUNLARI İÇERİSİNDE GEÇTİ”

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Muş İl Temsilcisi Muhammed Yavuz, Gençlik Merkezi´nde Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü tarafından açılan halk oyunları eğitimleri kursu hakkında konuşarak: "Yaşanan pandemi nedeniyle biraz ara vermiş olduğumuz kültürümüzün önemli bir parçası olan halk oyunları kurslarının yaşatılması, gençlerimizin yararlı uğraşlara yönlendirilmesi amacıyla kurslarımıza devam ediyoruz. İnşallah bu pandemiden sonra daha fazla sayıda kurslar ile oluşturacağımız ekipler yarışmalara katılarak ilimizi ve kültürünü insanlara tanıtacaklar. Halk oyunları tarihten bugüne eskimeyen, gelişerek ilerleyen ve kültürümüzü yansıtan bir oyundur. Bunların yaşatılması için bizler elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Yıllarımız halk oyunları içerisinde geçti. Türkiye genelinde en zengin halk oyunlarına sahip illerden bir tanesiyiz. Biz elimizden geldiğince çalışmalar yapacağız. Güzel projelerimiz var. İlimizde çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. Bu kursun açılmasına katkı sunan Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler’e Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mahmut Baskın’a, Gençlik Merkezi Müdürü Hamdullah Kardaş’a ve Şube Müdürü Halit Baysal’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —