HASPET KALESİ’NE GİTMEK ŞİMDİ DAHA KOLAY
Muş’un en eski tarihi yapılarından biri olan Haspet Kalesi’ne ulaşımın rahat sağlanması için İl Özel İdaresi tarafından başlatılan yol çalışmaları tamamlandı.
Muş’ta birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilin en eski tarihi yapılarından olan Soğucak Köyü sınırları içerinde bulunan Haspet Kalesi yeni yoluna kavuştu. İl Özel İdaresi tarafından başlatılan yol çalışmaları kapsamında tarihi yapıya giden 2 kilometrelik yol kilitli parke taşı ile döşenerek ziyaretçilere açıldı. Bundan önceki yıllarda gidilmesi çok zor olan Haspet kalesine artık çok rahat bir şekilde gidilebilecek.
Merkeze 5 kilometre uzaklıkta olan Haspet Kalesi için yapılan yola 10 bin metrekare kilitli parke taşı döşendi. 2022 yılı yatırım programı kapsamında yapılan yol, 2 milyon TL’ye mal oldu. İçişleri Bakanlığı’ndan temin edilen bütçe ile hayata geçirilen yol ile araçlarda rahatlıkla tarihi yapıya ulaşabilecek. Yapılan yatırımla birlikte Haspet Kalesi eskiye oranla daha fazla ziyaretçi ağırlayacaktır.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, tamamlanan yol çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada; “İlimizin Güney batısında bulunan merkeze 5 kilometre uzaklıkta Soğucak Köyü sınırlarında yer alan Hasper Kalesi kültür varlığımız olup, buranın yolunun yapılması için İl Özel İdaremizin imkanları ile bir çalışma başlattık. Yaptığımız çalışmada 2 kilometrelik ek yapılan yere 10 bin metrekare kilitli parke taşı 4 bin 500 metretül bordür döşemesi gerçekleştirdik. Kültür varlığımız olan Haspet Kalesi’ni ziyaretçilerine sunmak için yaptığımız yol çalışmasında yaklaşık 2 milyon TL’lik bir harcama yaptık. Kesin olmamakla birlikte 10. Yüzyılda yapıldığı söylenen Haspet Kalesi, Hz. Ömer döneminde Moğolistan vakitlerine denk gelen bir yapıdır. İlimizin en eski tarihine sahip olan Haspet Kalesi, merkeze yakın olmasından dolayı turizm için yolunun yapılması bizlerden talep ediliyordu. Ziyaretçilerin bu kültür varlığını yerinde görmesi için yol sorununu gidermiş olduk. Eski yıllarda toplam dört burcu vardı. Ancak zamanla yağışlardan dolayı bazı yerleri tahrip oldu. Şuanda iki burcu mevcuttur. Kültür varlığına tescil oranından sonra turizme kazandırılması için Valiliğimiz ile İl Özel İdaremiz kaynakları ile ilerleyen süreçlerde ortak bir çalışma eylem planı yapmayı planlıyoruz. İlimizde özellikle kırsal bölgelere yaptığımız yollar gibi Haspet Kalesi’ne ulaşımı sağlayan yol da vatandaşlarımız tarafından oldukça takdir edildi. Kültür varlığımız olan Haspet Kalesi’nin yolunu İçişleri Bakanlığımız tarafından gönderilen bir bütçe ile gerçekleştirdik. İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında bu yolun yapılması için kararlar almıştık. Sayın Valimizin talimatı doğrultusunda bizlerde çalışmalarımıza başladık. Çalışma sezonu içinde başladığımız kilitli parke taşı döşeme çalışmaları kapsamında yolumuzu tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.”