Tarih: 25.01.2022 19:10

HDP MİLLETVEKİLİ COŞKUN, TBMM GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Facebook Twitter Linked-in

HDP MİLLETVEKİLİ COŞKUN, TBMM GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Muş’un sorunlarını meclise taşıdı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Muş’un sorunlar hakkında bir konuşma yaparak ildeki eğitim, sağlık ve yoksulluk ile ilgili konulara değindi.

Coşkun, TBMM genel kurulunda yapmış olduğu konuşmasında fiyat artışları, Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde doktor eksikliği, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile eğitim ve ulaşım ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Muş yoksulluğun en derin olduğu ve fiyatların en yüksek olduğu illerdendir. Kentte sağlıktan eğitime, işsizliğe dair birçok sorun mevcuttur. Muş'ta tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Artan işsizlik nedeniyle kentten sürekli başka illere göç yaşanmaktadır. Özellikle son zamlarla birlikte halk iyice yoksullaştı. Bu kış şartlarında kentte bir ton kömürün fiyatı neredeyse 4 bin TL'dir. Yüksek elektrik faturaları almış başını gidiyor. Yurttaşlara gelen son faturalar 400'ün altında değildir. Benzin ve mazota da sürekli yapılan zamlarla yurttaşlar araçlarını kullanamaz hâle geldi.

Muş'ta sağlık alanında da büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Daha önce soru önergeleriyle gündeme taşıdığımız Malazgirt ve Bulanık ilçelerimizdeki devlet hastanelerinde özellikle kadın doğum doktorunun olmadığını dile getirmiştik. Hastanelerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hizmeti hâlâ verilmemektedir. Sağlıktan başarıdan söz ediyorsunuz ama Muş'ta eğitim ve araştırma hastanesi hâlen yoktur. İlçeler ve kentteki hastalar tedavi için çevre kentlere gitmek, kilometrelerce yola katlanmak zorunda kalmaktadır. Bu durum hasta ve yakınlarının maddi, manevi mağduriyetine neden olmaktadır. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, Eylül 2020'de 500 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi sözü vermişti ancak bu söz de seçim zamanlarında verilen sözler gibi unutulup gitti.

Eğitim alanında da sorunlar diz boyudur. Kentte 1.275 öğretmen açığı bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin bize ilettiği sorunlardan da söz edeceğiz. Alparslan Üniversitesindeki öğrenciler yemek, su ve ulaşım sorunu yaşamaktadır. Yurtlarına yaklaşık 1 kilometre mesafede inmek zorunda kalan öğrenciler geri kalan yolu bu kış koşullarında yürüyerek tamamlamak zorunda kalmaktadır. Toplu taşıma araçları da yeterli değildir. Öğrenciler yemek porsiyonlarının küçük, pahalı olduğunu ve aldıkları kredilerin yetmediğini belirtmektedir. Sultan Alparslan Kız Öğrenci Yurdu'nda da su şebekesi olmadığı için su sorunu yaşanmaktadır, yurdun su ihtiyacı taşıma su ile karşılanmaktadır. Kentte ulaşım alanında da sıkıntılar mevcuttur. Özellikle otobüs ve uçak biletlerindeki fiyat artışları yurttaşları daha da mağdur etmektedir. Muş'tan Ankara, İstanbul ve Bursa gibi kentlere sınırlı sayıda uçak seferleri yapılmaktadır. 2 ya da 3 sefer yapılan uçuşlar da yarıya indirildiği gibi bilet fiyatları da yurttaşın alım gücünün çok çok üzerindedir. Kentteki kadın istihdamına dair de rakamları paylaşmak istiyorum. İŞKUR verilerine göre 2021 yılında özel sektörde istihdam edilen 5.212 kişiden sadece 1.517'si kadındır. İktidar politikaları kadınları; yoksul, işsiz ve güvencesiz bir hayata mahkûm etmektedir” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —