Tarih: 09.11.2021 19:32

HDP’Lİ VEKİLLERDEN TBMM’YE SORU ÖNERGESİ

Facebook Twitter Linked-in

HDP’Lİ VEKİLLERDEN TBMM’YE SORU ÖNERGESİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Şevin Coşkun, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Şevin Coşkun, Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına vermiş oldukları soru önergesinde Malazgirt ve Bulanık ilçelerindeki sağlık çalışmalarını sordu.

Milletvekillerini vermiş olduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde bulunan Devlet Hastanelerinde kadın hastalıkları ve kadın doğum doktoru bulunmamaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum oranının yüksek olduğu her iki ilçede uzun süreden beri kadınlar muayene olabilmek adına farklı il ve ilçelere gitmek zorunda kalıyor. Ayrıca her iki ilçenin devlet hastanelerinde de doktorların çeşitli gerekçelerle hastanede bulunmadıkları için insanlar mağdur oluyor. Bulanık Devlet Hastanesine atanan kadın hastalıkları ve doğum doktorlarından birinin 3 ay önce doğum iznine ayrıldığı diğerinin ise 20 Ağustos 2021 tarihinde atandığı günden itibaren “Yurtdışı görevi” nedeniyle ilçeye hiç gitmediği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru talebine ilişkin hastane idaresinin defalarca Sağlık İl Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığına gerekli müracaatları yapmış olmasına rağmen kendilerine herhangi bir dönüşün yapılmadığı da belirtilmiştir. Malazgirt Devlet Hastanesi'nde durum daha da vahimdir. Hastaneye sadece 2020 yılı içerisinde acil polikliniğine 80 bin 333, diğer polikliniklere ise 76 bin 794 hasta giriş yapmıştır. Buna rağmen hastanede Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru olarak atanan sadece bir kadro bulunmaktadır. Bu kadroya atanan doktor 6 aydır doğum izninde olduğundan söz konusu polikliniğin kapısı 6 aydır hastalara kapalı. Bu duruma bağlı olarak kadınların doğum veya kadın hastalıkları şikayetleri nedeniyle muayene olamadan çevre il ve ilçelerde bulunan hastanelere gitme mecburiyetinde kaldıkları görülmektedir. İlçe hastanesinde ayrıca Kulak Burun Boğaz, Üroloji, Kardiyoloji, Fizik Tedavi ve Göğüs Hastalıkları doktorları da bulunmamaktadır. Hastanede tıbbı cihazlar yok denilecek kadar azdır, en çok ihtiyaç duyulan cihazların başında; BT (bilgisayarlı Tomografi), Röntgen, MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazları gelmektedir. Belirtilen eksik ve sorunlar nedeniyle yurttaşlar hem maddi hem manevi olarak zor durumda kalıyor" denildi.

Koçyiğit ve Coşkun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplamasını istedikleri sorular ise şöyle sıralandı; “Bu bağlamda; Bulanık ve Malazgirt Devlet Hastanelerinde kadrosu bulunan kadın hastalıkları ve doğum doktorunun uzun bir süredir bulunmaması ve izne ayrılan doktorların yerine atamanın yapılmama gerekçesi nedir?  Bulanık ve Malazgirt Devlet Hastaneleri’nde kadın hastalıkları ve doğum doktoru olmadığı için sevk sonucunda başka hastanelerde doğum yapan kadın sayısı kaçtır?  20 Ağustos 2021 tarihinde Bulanık Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru kadrosuna atanan ve ‘yurtdışı görevi’ gerekçesi ile kadrosunun bulunduğu doktor hangi ülkede görevlendirilmiştir? Belirtilen doktor ne zaman kadrosunun bulunduğu hastanede görev yapmaya başlayacaktır? Bakanlığınızın Bulanık Devlet Hastanesi idaresinin taleplerine cevap vermeme gerekçesi nedir? Malazgirt ve Bulanık’ta yaşayan kadınların ilçede kadın hastalıkları ve doğum doktorunun bulunmadığı gerekçesiyle yaşamış oldukları sağlık sorunları hakkında Bakanlığınıza yapılmış başvuru, şikâyet sayısı kaçtır? Yapılan başvurular hakkında ne tür çalışmalar yapılmıştır? Malazgirt ilçesinde ikamet ettiği halde kendi ilçelerindeki hastanelerde muayene ve ilgili tıbbı cihaz bulunmadığı için başka hastanelere sevk edilen hasta sayısı kaçtır?  Son 5 yıl içerisinde Malazgirt ve Bulanık’ta sezaryen ve normal doğum ile doğan çocuk sayısı kaçtır? Doğumların yıllara göre hangi hastanelerde gerçekleştiğini gösteren tablo nasıldır?  2015-2021 yılları arasında Bulanık ve Malazgirt’te acil bir şekilde hastaneye gelip doktor olmadığı için tedavi edilmeden hayatını kaybeden var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?” ifadeleri kullanıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —