“HERKESTEN ÇOK OKUYUN VE ARAŞTIRIN”

Muş Valisi Avni Çakır, din görevlilerinin herkesten daha fazla okuması ve araştırma yapması gerektiğini söyledi.

GÜNCEL 18.09.2024 17:46:00
“HERKESTEN ÇOK OKUYUN VE ARAŞTIRIN”

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda konuşan ve din görevlilerine seslenen Vali Avni Çakır,

“HERKESTEN ÇOK OKUYUN VE ARAŞTIRIN”

 

Muş Valisi Avni Çakır, din görevlilerinin herkesten daha fazla okuması ve araştırma yapması gerektiğini söyledi.

Muş Müftülüğü tarafından Mevlidi Nebi Haftası ile Din Görevlileri ve Camiler Haftası münasebetiyle konferans düzenlendi. Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansta bir konuşma yapan Vali Avni Çakır, din görevlilerinin çok zor bir görev yürüttüğünü söyledi. Dinin çok hassas bir konu olduğunu ve herkesin bakış açısının farklı olduğunu dile getiren Vali Çakır, “O yüzden bu konuda maalesef dünyada çok parçalı, çok farklı fraksiyonlarda arayışlar da devam ediyor. Öte yandan da hem ülkemizde hem de birçok İslam coğrafyasında herkesin gıpta ile baktığı ilimde, teknolojide, tıpta, tüm konularda dünyanın en saygın insanları seviyesine geçmiş, ülkelerinde adaletli, huzurlu bir sosyal düzen inşa etmiş, kardeşlik ve barış içerisinde mutlu ve refah içerisinde yaşayan yerler de var. Maalesef sürekli patlamalarla anılan, sürekli kaosla anılan coğrafyalar da var” dedi.

“Doğruyu arama çabalarımız sürekli devam edecek”

Din görevlilerine okuma ve araştırma önerisinde bulunan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü, “Talebe yetiştiren hocaların üzerine büyük görevler düşüyor. Bizler İslam'ın ruhunu, güzelliğini tam ve doğru olarak anlamadıkça, bunu gelecek nesillere, vatandaşlarımıza tam olarak anlatamadıkça maalesef bu anlamda da tam doğruyu arama çabalarımız sürekli devam edecektir.”

“Din adamı cesur olmalı”

“Değerli arkadaşlar din adamı cesur olmalı” diyen Çakır şu ifadeleri kullandı, “Emin olmadığı konularda kesin konuşmamalı ama Allah'ın kitabında, Peygamberin sünnetinde bizlere göstermiş olduğu doğruları, esasları, temelleri çok iyi anlamalı, korkusuzca da bunları söylemelidir. İslamiyet'in enginliğini, o berraklığını, o kapsayıcılığını, affediciliğini, merhametini, iyiliğini, doğruluğunu, güzelliğini anlatmalıyız. Sevgili Peygamberimiz onun için gönderildi. ‘Merhamet’ diyor, ‘iyilik’ diyor.”

“Arkanızdan zıpkın gibi gençler geliyor”

Din görevlilerine önerilerde bulunan Çakır, “Değerli arkadaşlar eğer cami cemaatiniz gençleşiyorsa, yaş profili gençleşiyorsa işinizi doğru yapıyorsunuz demektir. Ama her sene sizler de cemaatinizle beraber yaşlanıyorsanız kusura bakmayın orada bir yanlışlık yapıyorsunuz demektir. O yüzden daha çok okumanız lazım. Çünkü arkanızdan zıpkın gibi bir gelecek geliyor. Gençlerimiz canavar gibi. Bunlar okuyorlar, Türkiye'nin en saygın üniversitelerinde okuyorlar. Bu gençlerin milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmaları için bizim onlara çok güzel rol model olmamız lazım. Entelektüel seviyemiz de okuduğumuz kitapla onları şaşırtmamız lazım. Teknolojiyi takip edeceksiniz. Dünyada her türlü gelişmeyi takip edeceksiniz. Yeri gelecek gençlerle spordan, sanattan, edebiyattan konuşacaksınız. Din görevlisi demek bulunduğu toplumlarda en eğitimli, en bilgili insan demektir” diye konuştu.

Mesut Özil’i örnek gösterdi

Geçtiğimiz haftalarda dünyaca ünlü eski futbolcu Mesut Özil'in camide temizlik yaparken çekilen bir fotoğrafının medyada yansıdığını hatırlatan Çakır, şunları kaydetti: "Mesut Özil, Real Madrid ve Fenerbahçe’de oynadı, Türkiye'nin evladı. Mesut Özil camide temizlik yaparken fotoğrafları medyaya yansıdı. Binlerce, milyonlarca gence o konuda bizlerin konuşarak yapamadığını bir görüntüyle aşıladı. Bu nedenle camilerimizi temiz tutalım. Gençlerden faydalanalım. Çocukları camiye daha çok getirelim. Camideki çocuk seslerinden rahatsız olmayalım. Çocuklar camide konuştuklarında bana en güzel melodi gibi geliyor. Ama maalesef bazı arkadaşlar çocukları kovalıyor, kovalamayın. Dinimizin güzelliklerini ön plana çıkartalım."

İl Müftüsü İbrahim Halil Demir ise, “Biz alemlere rahmet olarak gönderilen, bütün aleme rahmet olarak gönderilen, insanları zulümden, karanlıktan, çirkeflikten kurtaran bir peygamberin ümmetiyiz. Bunun için ne kadar övünsek azdır. Bugün bir sefer daha bu Ümmeti Muhammed olan insanlığımıza, insanlarımıza, şehrimize görev yapan rehberlik yapan hocalarımızla beraberiz. Bizim bu şehirde vatandaşımızın, gencimizin, çocuğumuzun, yaşlımızın, köylümüzün, devletten veya din görevlisinden ne bekliyor, din eğitimiyle ilgili ne ihtiyacı varsa hepsini karşılamak için işe başladık. Cenabı Allah'a şükürler olsun, devletimizin bize verdiği imkanlar ile bütün şehrimizi kapsayacak hizmetlerimiz devam ediyor. Bugün biz Hazreti Muhammed Mustafa’nın doğumunu içerisine alan haftayı Mevlidi Nebi olarak kutluyoruz. Şunu hiçbir zaman için unutmuyoruz. Cenabı Allah Kur'an-ı Kerim'de bizim için Ümmeti Muhammed için siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz diyor. Dikkat ederseniz ayeti kerimede Müslümanlar için demiyor. İnsanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emredersiniz, kötülükten de nehyedersiniz. Bizim böyle bir misyonumuz var. Sadece Müslümanlara değil bütün insanlığı hedef alan o insanlığı yetiştiren bir kitlemiz var. O yüzden sorumluluğumuzun çok büyük olduğunu biliyoruz ve Muş'ta da bu aşkla çalışıyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cahit Karaalp tarafından katılımcılara konferans verildi.

Konferansa İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yılmaz Kırgel, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Ahmet Kırtay ile din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.