HİBE ORANLARI VE SÖZLEŞME TUTARLARI ARTIRILDI

Türkiye ve Avrupa Birliği eş finansmanında yürütülen IPARD programı kapsamında 10. Çağrıda verilen hibe oranları ve sözleşme tutarları artırıldı.

EKONOMİ 19.11.2021 17:55:00 712
HİBE ORANLARI VE SÖZLEŞME TUTARLARI ARTIRILDI

HİBE ORANLARI VE SÖZLEŞME TUTARLARI ARTIRILDI

Türkiye ve Avrupa Birliği eş finansmanında yürütülen IPARD programı kapsamında 10. Çağrıda verilen hibe oranları ve sözleşme tutarları artırıldı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Avrupa Komisyonunun da destekleriyle IPARD-2 Programı 10 Çağrı kapsamında proje sunarak ülkemize yeni tesisler kazandıran yatırımcılara yeni hibe oranlarının ve artırılmış sözleşme tutarlarının uygulanacağını açıkladı.

Ülkemiz ve Avrupa Birliği’nin eş finansmanı ile uygulanmakta olan IPARD programında yapılan değişiklikle 10. Çağrı kapsamında yatırımcılara verilen hibe oranları artırdı.

Konu ile ilgili olarak Muş Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) yapılan açıklamada Hayvansal ürünlerin üretimine yönelik projeler için baz hibe oranı % 50’den %60’a yükseltilmiş olup bu sektörde programda belirlenmiş üretici örgütlerinin yapacağı yatırımlar için ise bu oran %70’e çıkarıldı. Genç çiftçilere ve dağlık alanda yatırım yapan işletmelere ek %5 hibe uygulama devam edecek. Bu ek hibe oranı ile destekler %70 veya %80’lere kadar ulaşabilecek.

Diğer taraftan tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik projeler için baz hibe oranı % 40’tan % 50’ye yükseltilmiş olup bu sektörde belirli üretici örgütlerinin yapacağı yatırımlar için bu oran %60’a çıkarıldı.

SÖZLEŞME TUTARLARI DA ARTTI

IPARD-2 Programından faydalanan yatırımcılara ilave destek sağlayarak yatırımlarını gerçekleştirmelerini kolaylaştırmak amacıyla, 10. Başvuru Çağrı Döneminde sunulan projelerin yapım işleri ve makine-ekipman harcama kalemlerine ait sözleşme tutarları da artırıldı.

Buna göre, yapım işleri ve makine-ekipman harcama kalemleri için sırasıyla İnşaat Maliyet Endeksi ve TÜİK tarafından yayınlanan Üretici Fiyat Endeksinin Makine Ekipman kategorisi referans alınarak; faydalanıcılara TKDK tarafından uygun bulunan yapım işleri harcamalarını %19’a kadar ve makine-ekipman harcamalarını ise %14’e kadar artırma imkanı sağlanacak.

TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, TKDK’nın kurulduğu günden bugüne kadar özellikle tarım ve hayvancılık ekonomisine ciddi katkılar sağladığını belirtti. Hayvancılık, işleme ve pazarlama, kırsal turizm ve daha birçok alanda yapılan yatırımlara 144 milyon liranın üzerinde hibe desteği verildiğini kaydeden Turan, bu desteklerin IPARD II 10. Başvuru Çağrısı ile devam ettiğini dile getirdi. İlimizdeki tarım ve hayvancılık potansiyelinin önemine de vurgu yapan Turan, bu çağrı kapsamında et ve süt üretimi gibi alanları içeren projelere %80’e varan oranlarda geri dönüşümsüz finansman ile destekleneceğini kaydetti.