İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi başarıyla tamamlandı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, “Projemiz, sadece yerel yönetimlerin çevre koruma ve iklim değişi
"İKLİM VE ÇEVRE SORUNLARI TEMELİNDE BİRLİKTEYİZ" PROJESİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI
İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi başarıyla tamamlandı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, “Projemiz, sadece yerel yönetimlerin çevre koruma ve iklim değişikliği konularındaki kapasitelerini geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda Türkiye ile AB arasında sürdürülebilir bir işbirliği modeli oluşturdu.”
Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muş Valiliği, Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Belediyeler Birliği ve Muş İl Özel İdaresi işbirliğiyle "Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı" kapsamında hazırlanan "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi tamamlandı.
Basın toplantısı düzenleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Avrupa Birliği tarafından desteklenen “İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz” projesinin başarıyla tamamlandığını söyledi. Proje kapsamında Türkiye’nin AB çevre uyum sürecine katkı sağlanması adına, Muş ve İtalya’nın Mirabello Sannitico kentleri arasında sürdürülebilir çevre çözümleri geliştirdiklerini ifade eden Şeyhmus Yentür, ayrıca yerel düzeyde de güçlü bir işbirliği kurduklarını belirtti.
"Yerel yönetimler arasında güçlü işbirliği"
Proje boyunca Muş İl Özel İdaresi, Muş Alparslan Üniversitesi ve İtalya’nın Mirabello Sannitico Belediyesi işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyen Yentür, “Türkiye ve Avrupa’daki yerel yönetimler arasında çevre koruma, atık yönetimi ve iklim değişikliği uyumu konularında sürdürülebilir bir model oluşturduk. Bu kapsamda, farklı yaş gruplarına yönelik eğitimler, seminerler, saha gezileri ve farkındalık faaliyetleri ile geniş kitlelere ulaştık” dedi.
"Projede elde edilen başarılar ve sayısal veriler"
Projede gerçekleştirilen faaliyetlerin somut neticeler verdiğini de belirten Yentür sözlerini şöyle sürdürdü, “Özellikle gençlerimize çevre bilinci kazandırmak için düzenlenen eğitimler ile 400 öğrencimize sıfır atık ve iklim değişikliği konusunda eğitim verdik. Ayrıca kamu kurumları ve kuruluşlarında görev yapan 100 çalışanımıza çöp ve atık maddeler eğitimi sağladık. Köy okullarımızda bin 200 fidanı toprakla buluşturarak gençlerimizin çevreye olan duyarlılıklarını pekiştirdik.”
Proje sürecinde topluma dokunmayı hedeflediklerini vurgulayan Yentür, düzenlenen toplantı, seminer ve çalıştaylarla 860 kişiye ulaşıldığını ve bu tür etkinliklerle, toplumun tüm kesimlerinde çevre bilincini artırmayı ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
"Geleceğe yönelik somut adımlar ve Muş ili çevre eylem planı"
Projede iki ülkenin yerel yönetimlerinin işbirliğini güçlendirdiğini belirten Yentür şöyle konuştu, “İtalya’da düzenlediğimiz saha gezileri ile atık yönetimi ve çevre koruma alanında her iki ülkenin iyi uygulamalarını yerinde görme ve öğrenme fırsatımız oldu. Bu süreç, ilimizin gelecek 5 yılını şekillendirecek Muş İli Çevre Eylem Planı’nın oluşturulmasına öncülük etti.”
Yentür, bu eylem planının atık yönetimi, su ve hava kalitesi, toprak koruma gibi konularda AB standartlarına uyum sağlamada rehber niteliği taşıyacağını ve projenin sürdürülebilir çevre politikaları geliştirilmesi için uzun vadeli bir temel oluşturduğunu ifade etti.
"Cinsiyet ve fırsat eşitliğini gözeterek başarılı bir model oluşturduk"
Projenin tüm aşamalarında cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği ilkelerine önem verdiklerini belirten Yentür, kadınların ve gençlerin proje faaliyetlerine aktif katılımını sağlayarak toplumsal kapsayıcılığa katkıda bulunduklarını ve bu durumun, hem toplumsal farkındalık hem de cinsiyet eşitliği açısından projenin olumlu etkilerini artırdığını vurguladı.
"Gelecek için güçlü bir adım"
Genel Sekreter Yentür, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz projesi, sadece yerel yönetimlerin çevre koruma ve iklim değişikliği konularındaki kapasitelerini geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda Türkiye ile AB arasında sürdürülebilir bir işbirliği modeli oluşturdu. Bu projede elde ettiğimiz başarılar ve sürdürülebilir çevre politikaları ile gelecek nesillerin de çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağladığımıza inanıyoruz. Projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere güvenen ve destek verenlere de şükranlarımı sunarım.”
Toplantıya Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürü Yusuf Akkaya ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Subaşı katıldı.