JAPON UZMAN, FAY HATTINI İŞARET EDEREK İLLERİ UYARDI

Türkiye’de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek” ifadelerini kullanan Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, aralarında Muş’un da yer aldığı illeri tek tek sıralayarak uyardı.

GÜNCEL 12.08.2024 18:03:00
JAPON UZMAN, FAY HATTINI İŞARET EDEREK İLLERİ UYARDI

JAPON UZMAN, FAY HATTINI İŞARET EDEREK İLLERİ UYARDI

Türkiye’de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek” ifadelerini kullanan Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, aralarında Muş’un da yer aldığı illeri tek tek sıralayarak uyardı.

 

Türkiye’nin aktif fay hattı haritasıyla ilgili deprem uzmanları hemen hemen her gün uyarılarda bulunuyor. Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Fay hatları domino taşı gibidir” ifadelerini kullanarak Kuzey Anadolu Fay hattına (KAF), ilişkin özel uyarılarda bulundu. Japon uzmanı, Türkiye’de en büyük depremlerin KAF’ın geçtiği yerlerde olacağını söyleyerek 32 kenti tek tek sıraladı.

Japon uzman Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem risk haritasıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Türkiye’de deprem yaşanmayacak il kalmadığını belirten Moriwaki, hiç deprem olmaz denilen şehirlerde bile depremler olmaya başladığını ifade etti. Japon deprem uzmanı, Türkiye’de en büyük depremlerin Kuzey Anada Fay hattının geçtiği kentlerde meydana geleceğini söyledi ve 32 kent için özel uyarılarda bulundu.

Akdeniz bölgesi için uyarı

Moriwaki TGRT’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin acil bir şekilde önlemleri alması gerektiğini belirtti. Japon uzman, “Doğu Anadolu fay hattı uzun süredir biriktirdiği enerjiyi boşaltmaya başladığından, batıdaki fay hatları tetikleniyor. Batı’da bulunan fay hatlarının harekete geçmesi ve Kıbrıs’a doğru ilerlemesi Adana’da yaşanan depremin sebebi olarak değerlendirebiliriz. Kıbrıs’a giden fay hattının tetiklenmesi Akdeniz bölgesinde depremleri arttıracaktır” diye konuştu.

“Fay hatları domino taşı gibidir”

“Türkiye üzerindeki fay hatları birbirlerini o kadar baskılamaya başladı ki, hiç deprem olmaz denilen şehirlerde dahi depremler olmaya başladı” diyen Moriwaki, “Konya’da meydana gelen deprem de aslında bu baskıların sonucu olarak karşımıza çıktı. Fay hatları domino taşı gibidir, birisi hareket ettiği zaman muhakkak diğer fay hatları da harekete geçer” ifadelerini kullandı.

Japon uzman, İzmir’de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemediği söyleyerek şunları kaydetti: “İzmir üzerinden geçen fay hattının çok ince bir fay hattı olduğunu görüyoruz. İnce fay hattının meydana getireceği depremler maksimum 5 ve 6 şiddetinde olur. 7 büyüklüğünde bir depremin olması çok zor bir olasılık. Ancak İzmir’de yaşanan büyük deprem biliyorsunuz ki Yunanistan merkezliydi. İzmir’de kırılmayan hatlar var ve bu sebepten o bölgede bir depremin olması kaçınılmazdır.”

Japon uzman fay hattını işaret ederek illeri uyardı

“Türkiye’de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek” ifadelerini kullanan Moriwaki, illeri tek tek sıralayarak uyardı. Moriwaki şunları söyledi: “Kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hatlarından biridir. Bu yüzden, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’te yaşayan vatandaşlar ekstra önlemler alması gerekir.”

Yumuşak zemin uyarısı

Japon uzman ayrıca, olası İstanbul depremi nedeniyle megakentin zemini kötü olan yerlerine dikkat çekti. Yumuşak zeminli yerleri sıralayan Moriwaki, “Atatürk Havalimanı Batı tarafta. Yani Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar, Yeşilköy. O bölge yumuşak. Ama yine de zeminde kazıklı sistem gibi iyileşme yaptıktan sonra bina yapılırsa sıkıntı olmaz. Anadolu yakası da Avrupa yakası da iki tarafta sert, iyi zeminse depremde fazla hasar olmuyor. Ama 99 depreminde Avcılar’da yıkılan bina çoktu. Çünkü yumuşak zemindi. Deprem dalgaları yavaş giderken yumuşak zemine gelince dalga çok oluyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ GENÇ OFİS İLE YURT DIŞINA AÇILIYOR

MUŞ VALİLİĞİ’NDEN ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ İÇİN PERİYODİK MUAYENE UYARISI

MUŞ’TA KAYAK SEZONU AÇILDI

MUŞ’TA SOSYAL KONUT HEYECANI: KURA 9 OCAK’TA ÇEKİLECEK

KIRSALDA ULAŞIM YENİDEN SAĞLANDI: 357 KÖY YOLU AÇILDI

MUŞ BELEDİYESİ 17 MAHALLEDE KARLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

KIŞIN SOĞUĞU MİZAHLA ISINDI: KARDAN ADAMA BERBER BAKIMI

KURUM HİZMETLERİNE KATKI SUNAN PERSONELE BAŞARI BELGESİ VERİLDİ

KILIÇ: “GENÇ OFİSLER GENÇLERİN ÇOK YÖNLÜ GELİŞİMİNE KATKI SUNUYOR”

MALAZGİRT-ADİLCEVAZ KARA YOLU ULAŞIMA AÇILDI

  • Pazartesi 8.4 ° / 6.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.3 ° / 5.8 ° false
  • Çarşamba 11.3 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9