KAHVE İTHAL EDİLEN ÜLKELERDEKİ AFETLER KAHVE FİYATLARINI ARTTIRDI

Muş’ta uzun yıllardır kahve çekirdeği öğüten esnaflar kahve ithal edilen ülkelerdeki doğal afetler nedeniyle kahve fiyatının arttığını dile getirdiler.

YAŞAM 22.11.2021 18:28:00 684
KAHVE İTHAL EDİLEN ÜLKELERDEKİ AFETLER KAHVE FİYATLARINI ARTTIRDI

KAHVE İTHAL EDİLEN ÜLKELERDEKİ AFETLER KAHVE FİYATLARINI ARTTIRDI

Muş’ta uzun yıllardır kahve çekirdeği öğüten esnaflar kahve ithal edilen ülkelerdeki doğal afetler nedeniyle kahve fiyatının arttığını dile getirdiler.

 

Muş’ta kahve çekirdeği çekerek satış yapan esnaflar kahve fiyatlarının 2 ay içerisinde arttığını dile getirdiler. Kahve tiryakilerini üzecek olan bu artışın kahve ithal edilen ülkelerde yaşanan doğal afetlerden kaynaklandığını ifade eden kahve satıcıları bu nedenle 40 TL’den satılan kahvenin kilogramının 100 TL’ye çıktığını söylediler.

Doğal afetlerden dolayı zarar gören kahve bahçelerinden yeterli verim alınamayınca ürünün azaldığını belirten satıcılardan Hamdullah Ebinç, 2 ay önce kilogramını 40 TL’den sattığı kahvenin 100 TL olduğunu belirterek; “Kahvede elbette bir zam artışı var. Brezilyada ve kahve üretiminin yapıldığı diğer bölgelerde yaşanan iklimsel olayların hala etkisini sürdürdüğünü duyuyoruz. Bu yaşanan fiyat artışları vatandaşlarımızın kahve talebini de engelliyor. Vatandaşların daha önce aldığı gramajın her geçen gün düştüğünü görebiliyoruz. Şu anda bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok. Çünkü kahve ülkemizde genellikle yetişmiyor. Kahve üretimi ülkemizdeki iklime uygun değil. Tek temennimiz Brezilya’da ve diğer ülkelerde yaşana afetlerin durması ve işlerin yoluna girmesidir.

Kahve fiyatlarındaki artış biz satıcıları da şaşırttı. Daha önce bu seneki gibi kahve fiyatları ile karşılaşmadık. Yüzde 100’den fazla bir artış oldu. Üretimin yapıldığı bölgelerde iklimin normale dönmemesi ile fiyatların daha da artacağını düşünüyorum. Kahve mahsulü bu sene ithal edilen yer Brezilya'da az olduğu için fiyatlar yükseldi. Mahsul çoğalırsa fiyatlar düşer. Bu fiyatlar dünya geneline yansıdı tabi bununla birlikte bize de tüketiciye de yansıdı. Kahve alacağız ama fiyatlardaki artıştan dolayı istediğimiz kadar alamıyoruz. Bundan 2 ay önce fiyatlar yükselmeye başladı. Kahve tiryakileri geliyor yanımıza kahve fiyatlarından onlar da memnun değiller, fiyatların yükselmesi üretimin yapıldığı bölgelerden kaynaklı Türkiye ile bir ilgisi yok, bu yüzden mahsul az olduğu için kahve fiyatı da yükseliyor. En yakın zamanda kahve üretiminin ve mahsulün çoğalmasını bekliyoruz yoksa kahve bulamayacağız" şeklinde konuştu.

“KAHVEYİ TÜKETİMİNİ FİYATLARDAKİ ARTIŞ İLE AZALTTIM”

Fiyatların artışı ile kahve tüketmeyi azalttığını belirten vatandaşlardan Ahmet Tosun, şunları söyledi: “Kahve tüketimi bizim kültürümüzden gelen bir geleneğimizdir. Atalarımızdan gördüğümüz bu alışkanlığı bizlere sürdürüyoruz. Ben sürekli gelip burada Türk Kahvesi öğütüp kullanıyorum. Ama son zamanlarda büyük bir fiyat artışı oldu. 2 ay önce 40 TL’ye aldığım kahve şimdi de 100 TL oldu. Haliyle bu da bizim tüketimimiz etkiliyor. 40 TL’ye bir kilogram alırken, şuanda 30-40 TL’ye gram işi almaya başladım. Günde 2-3 defa tükettiğim kahveyi artık günlük bir defa tüketiyorum. Kahveyi tüketimini tamamen bırakamam ama fiyatlardaki artış ile azalttım. Kahveyi dünyaya bizim atalarımız tanıttı. Şuanda kahve bahçelerinde çalışan ve kahve üretimi yapan firmalar tadını bilmezler. Ülkemizde iklim nedeniyle pek yetişmiyor. Dolayısıyla bizlere maliyeti oldukça fazla geliyor. Şuanda kahve üretiminin yapıldığı ülkelerde meydana gelen iklim olayları nedeniyle bu fiyat artışları oluyor. Tek temennimiz iklimin normale dönmesidir. Bu şekilde devam ederse kahve fiyatları şuanda 100 TL iken belki 120 yada 150 TL’ye çıkabilir. Buda biz kahve tiryakilerini etkiliyor” ifadelerini kullandı.