?KALİTEYİ ARTTIRMAK İÇİN ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRECEĞİZ?

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun ve Hatay Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Altınözü ilçesine bağlı Toprakhisar mahallesinde tütün üreticilerini ziyaret ettiler.

YAŞAM 31.07.2018 17:40:55
?KALİTEYİ ARTTIRMAK İÇİN ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRECEĞİZ?

Hatay Altınözü Toprakhisar mahallesinde çiftçilik yapan Kasım Aslanoğlu´nun davetiyle, Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, ve Hatay Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Altınözü ilçesine bağlı Toprakhisar mahallesinde tütün üreticileriyle buluştular. Ziyarette Toprakhisar mahalle muhtarı Alamettin Duran ve çok sayıda vatandaş da hazır bulundu. Ziyarette tütün üreticilerinin sorunları konuşulurken konuyla ilgili çözüm önerileri de kamuoyu ile paylaşıldı.

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun yaptığı konuşmada, ?Milli ve yerli varlığımız olan Türk tütünü dünyanın en kaliteli tütünüdür. Tek başına içilebilir olan tütünümüz yıllarca ülkemizin borcunu ödemiştir. Dünyada tütün üretimi giderek azalmaktadır. Kalite bizdeyken, genç nesil bizdeyken, ülkemiz 102 bin ton ithalat yapmaktadır. Biz ise 48 ülkeye 50 bin ton tütün ihraç ettik. Ancak bizim hakkımız 150 bin tondur. En kaliteli tütün Türk tütünüdür. Oryantalde hala dünya lideriyiz. Bu yüzden üreticilerimizin yanında olmalıyız. Kooperatifler desteklenmelidir. Cumhurbaşkanımız bizlere gereken desteğin verileceğini söyledi. Daha sağlıklı tütün üretmek için üreticileri birleştireceğiz. Başka bölgelerde çiftçiler birleştiler. Fabrikalar kurdular ama bizim insanımız hala bir araya gelemedi. Bu bizim en büyük sorunumuzdur. Biz bu işten ekmek kazanan 80 bin çiftçiye sahip çıkacağız. Bir an evvel tütünü tarım havzasına almalıyız. Tarım ürünlerine olduğu gibi tütüne de destek verilmelidir. Tütün aletlerine destek verilmelidir. Bulgaristan´da bir üretici bin hektar alanda tütün üretimi yapıyor. Her alanda makine kullanıyor. Devletten destek veriliyor. Onlar AB´de olmasına rağmen tütün desteği alırken biz neden alamıyoruz. Yunanistan tütününü bizim ülkemizde satıyorsa bu bizim eksiğimizdir. Bu eksiklerimizi bir an evvel gidermeliyiz. Üreticilerin elinden tutmalıyız. Biz hiçbir tarım ürününde ithalatı hak etmemektedir? ifadelerini kullandı.

Hatay Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ise yaptığı konuşmada, ?Hatay ülkemizde tarım üretimi alanında önde gelen ildir. Tütün de bu ürünler arasında önemli yer almaktadır. İlimizde 14 bin dekarın üzerinde alanda tütün üretimi yapılıyor. Bizler üreticilerimizin sorunlarını dinleme ve çözüm yolu bulmak amacıyla buradayız? şeklinde konuştu.

Toprakhisar Mahallesi Muhtarı Alamettin Duran, ?Tütün üreticilerimiz çok büyük sorunlar yaşamaktadır. Bazı çiftçilerimizin geçen seneden kalan ürünleri hala evlerinde beklemektedir. Vatandaşın elinde 100 ton tütün  durmaktadır. Kooperatif ile ilgili çiftçilerin önü açılmalıdır. Hiçbir mahalle 250 asil üyeyle kooperatif kurulamaz. Bunu vatandaş kaldıramaz? dedi.

Konuyla ilgili konuşan vatandaşlar ise, ?Büyük firmalar tütünü bizden 12-13 liraya alıyor, 500 liraya satıyor. Bizim bunun önüne geçmemiz lazım. Ancak vatandaşlar kanuni olarak ne tür haklara sahip olduklarını bilmiyor. Bize bu konuda yardım edilmeli ve kooperatifleşmemiz sağlanmalıdır? şeklinde ifadelerde bulundular.

İlginizi Çekebilir

MUŞ, YAŞAMAK İÇİN EN ZOR ŞEHİR OLDU

MUŞ OVASI’NDA BAHARIN HABERCİSİ ÇİĞDEMLER AÇTI

RÜSTEM DEDE 50 YILDIR SADECE ÇAY VE GOFRETLE AYAKTA

KANSERİ YENDİ, TOPRAKLA ŞİFA BULDU

MUŞ’TA ÇOCUKLARDAN YAZ SICAĞINA ÇÖZÜM: TAŞ VE BRANDAYLA HAVUZ KEYFİ

MUŞ’TA GÖÇÜN ANA NEDENİ AİLE VE YAŞAM KOŞULLARI

MUŞ’UN BAĞCILIK KÜLTÜRÜ BELGESELLEŞTİRİLDİ

MUŞ’TA BARAJ GÖLÜNE DÜŞEN GENCİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

MALAZGİRT'TE TIRPANIN SON USTASI

KOYUNLARI SAĞMAK İÇİN AT SIRTINDA 8 KİLOMETRE YOL KAT EDİYORLAR

  • Çarşamba 14.7 ° / 3.5 ° Güneşli
  • Perşembe 15.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Cuma 13.7 ° / 4.2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13