KAMU BİRLİĞİ KONFEDERASYONU'NDAN ‘MEMUR BEKLENTİ PAKETİ’

Kamu Birliği Konfederasyonu (Kamu-Bir) memur taleplerini içeren "Memur Beklenti Paketi"ni açıkladı.

EKONOMİ 3.10.2024 14:40:00
KAMU BİRLİĞİ KONFEDERASYONU

KAMU BİRLİĞİ KONFEDERASYONU'NDAN ‘MEMUR BEKLENTİ PAKETİ’

 

Kamu Birliği Konfederasyonu (Kamu-Bir) memur taleplerini içeren "Memur Beklenti Paketi"ni açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Ekim itibarıyla yasama faaliyetlerine başlamasıyla, memur sendikaları ve konfederasyonlar hükümete taleplerini iletmek için harekete geçti. Kamu Birliği Konfederasyonu ve üye sendikaları, devlet memurlarının ekonomik sıkıntılarının çözülmesi ve yoksulluk sınırında yaşayan memurların refah seviyesinin artırılması için kapsamlı bir "Memur Beklenti Paketi" hazırladı. Yazılı bir açıklama yaparak paketi kamuoyuyla paylaşan Kamu Birliği Konfederasyonu Genç Sağlık Sen Muş Şube Başkanı Ozan Onur Seyitoğlu, memurların, asgari ücretlilerin ve emeklilerin karşı karşıya kaldığı mali zorlukların sorumlusunun kendileri olmadığını vurgulayarak, sabit gelirli çalışanların ekonomik önlemler karşısında daha fazla zorluk yaşadığını belirtti.

“Sabit gelirliler daha derin bir açlığa, sefalete ve buhrana itilmiştir”

Ülkede yaşanan ekonomik krizden, kur ataklarından, fiyat artışlarından ve alım gücünün aşırı düşmesinden devlet memurlarının, asgari ücretli ve emeklilerin sorumlu olmadığını ifade eden Ozan Onur Seyitoğlu, “Ancak, bu ekonomik krizin sona ermesi için alınan tüm tedbirler, önlemler ve çözümler, sabit gelirle çalışan memur, emekli ve asgari ücretlilerin gelir kaynağını ve harcamalarını kısıtlamaya yöneliktir. Vergiden harca, elektrikten suya, doğalgaza zam, eğitimden gıdaya, giyime, ulaşıma TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının üzerinde zam yapılması da zaten yoksulluk sınırı ile açlık sınırı arasına hapsedilmiş sabit gelirlileri daha derin bir açlığa, sefalete ve buhrana itmiştir. Ayrıca belirtmek isteriz ki, memurun, asgari ücretlinin ve emeklinin ücretler artışlarında veri olarak dikkate alınan, bağımsız olmasın gereken ve kamuoyuna bağımsız veriler sunması gereken TÜİK’e olan güven yüzde 5’lere düşmüştür” dedi.

Talepler ve Çözüm Önerileri

Seyitoğlu başlıca talepler ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Devlet Memurları ve Emeklileri Beklenti Paketi kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisinde çözülmesini istediğimiz sorunlara gelince; 

İnsanca yaşamak, emeğimizin ve alın terimizin karşılığı ile yoksul ve aç kalmak istemiyoruz. Barınmak için maaşımızın bir yarısını, lokmamız için ise diğer yarısını vermek istemiyoruz. Geçinemiyoruz. En düşük memur maaşının yoksulluk sınırı üzerine çekilmesini talep ediyoruz. 

Enflasyondan kaynaklanan farkların, 6 ay sonra verilmesini değil, Enflasyon farklarının aylık verilmesini talep ediyoruz.

Memurlarımıza verilen anca Emeklilerimize verilmeyen seyyanen 14.500 zammın iadesini talep ediyoruz.

1 gün önce işe başlayanları emekli edilip 1 gün sonra işe başlayanların 17 yıl sonra emekli olmasını asla kabul etmiyoruz. Kademeli emeklilik sisteminin oluşturulmasını ve adaletin tesisini talep ediyoruz.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçiminden önce sözü verildiği halde yasalaşmayan 1.derece gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesini talep ediyoruz.

Kamu, kurum kuruluşlarında devlet memuru olarak çalıştırılan ancak devlet memurluğu kapsamında olmayan yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını ve bu kadroda görev yapan kamu çalışanlarının eğitim durumlarına uygun kadrolara atanmasını talep ediyoruz.

Emeklilerimize ve işçilerimize ödenen bayram ikramiyesinin devlet memurlarına da ödenmesini talep ediyoruz. 

Sözü verildiği halde uygulaması hala devam eden ve tartışmaların odağı haline gelen Sözlü sınav uygulamasının sona ermesini ve sınav puanlarının geçer-akçe olduğu bir sisteme geçilmesini talep ediyoruz.

10 yıl hizmeti olan tüm devlet memurlarına kadrosuna ve sınıfına bakılmaksızın yeşil pasaport verilmesi talep ediyoruz.

Devlet memurlarının yıllık izinlerinin hafta sonuna gelen kısımlarının yıllık izinden sayılmamasını talep ediyoruz.

Kamuda aşçı ve yardımcısı olarak görev yapan memurların yardımcı hizmetler sınıfından, teknik hizmetler sınıfına geçirilmesini talep ediyoruz.

Kamuda 3+1 sözleşmeli istihdam süresinin 1+1 olarak değiştirilmesini talep ediyoruz.

Kamuda eğitim hizmetleri sınıfı dışında istihdam edilen ancak öğretmenlik mesleğinin tüm şartlarını taşıyan eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerimizin sınıf ve öğrencilerine kavuşmasını talep ediyoruz.

Aynı maaşı aldığı halde illerden illere, ilçelerden ilçelere farklılık gösteren Banka Promosyon ücretlerinin eşitlenmesi ve banka promosyon ihalelerinin cumhurbaşkanlığınca merkezi yapılmasını talep ediyoruz.

Kamuda görev yapan teknisyen, tekniker. Mimar ve mühendislerimiz için “Teknik Kadro Meslek Kanunu”nun çıkarılmasını istiyoruz.

Kamuda yönetici pozisyonda görev yapan şeflerimizin özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranlarına +40 puan ilave edilmesini talep ediyoruz.

Sendika üyelik ve çekilme işlemlerinin teknolojik alt yapısı hazır olan E-Devlet kapısından yapılmasını talep ediyoruz.

Devlet memurlarının Fazla Mesai saatlik ücretinin 10,10 kuruştan,250 liraya çıkarılması talep ediyoruz.

Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının 2 yılda bir her kadro için yapılmasını talep ediyoruz.

“Birlikte başaracağız, herkes kazanacak”

Konfederasyon olarak, yıllardır göz ardı edilen sorunların çözümü için bir paket sunduklarını dile getiren Seyitoğlu şunları kaydetti, “Kamu Birliği Konfederasyonuna üye sendikalar olarak yıllardır devlet memurlarının halı altına itilen ve çözümsüzlüğe itilen tüm sorunlarını ve kamu çalışanlarının meclisimizden çözülmesini istediği talepleri “Memur Beklenti Paketi” kapsamında açıkladık. Hiç şüphe yok ki, ülkemizde yaşayan tüm insanımızın, insan onuruna yakışan ücretler alması, evlatlarının geleceği ile ilgili karamsar olmaması, barınmadan, bürünmeye, lokmadan eğitime kadar yaşam standardının insani olması gerekir. Bizler insani ve gerçekçi taleplerimizi iletmeye, mücadele etmeye, eylemsel kalmaya ve sorunlarımız çözülene kadar sahada ve alanda kalmaya devam edeceğiz. Birlikte başaracağız, biz başardığımızda, herkes kazanacak.”