KARAÇELİK, ÜÇÜNCÜ KEZ BARO BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

Muş Barosu’nun 11. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Yapılan Genel Kurul sonrası mevcut başkan Avukat Kadir Karaçelik üçüncü kez başkanlığa seçildi

GÜNCEL 7.10.2024 16:36:00
KARAÇELİK, ÜÇÜNCÜ KEZ BARO BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

KARAÇELİK, ÜÇÜNCÜ KEZ BARO BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

Muş Barosu’nun 11. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Yapılan Genel Kurul sonrası mevcut başkan Avukat Kadir Karaçelik üçüncü kez başkanlığa seçildi

 

Muş Baro Başkanlığı’nın 11. Olağan Genel Kurulu’nda Baro Başkanlığı seçimi için iki aday kıyasıya yarıştı.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda gerçekleştirilen ve iki liste halinde gidilen seçimde Muş Barosu mevcut başkanı Kadir Karaçelik ile Muhammed Aksoy’un listeleri yarıştı. Genel kurulda bir konuşma yapan mevcut Başkan Kadir Karaçelik, yaptıkları faaliyetleri anlattı. Kongrelerin, kendini gözden geçirme, yenilenme, oluşan birikimi değerlendirme, yeni döneme ilişkin farklı projeksiyonlar oluşturma, üyelerin öneri ve görüşlerini alma konusunda bir fırsat ve aynı zamanda bir dönem değerlendirmesini beraberinde getirdiğini ifade eden Başkan Kadir Karaçelik, 2 yıl önce tek aday olarak seçime girerken aynı tempo ve ritimle rehavete kapılmaksızın, atalet oluşturmaksızın çalışmalarını devam ettireceği sözü verdiğini hatırlattı. Karaçelik, “Bizler, sizden yetkiyi alır almaz bizlere tevdi edilen görevin önemini ve sorumluluğunu bir saniye dahi unutmadan ciddi bir ihtiyaç analizi yaparak stratejik hedeflerimize ulaşmak için somut eylem planımızı hazırlayarak işe koyulduk” dedi.

Yeni adliye binası konusuna değinen Karaçelik şunları kaydetti, “Yeni Muş Adliyesinin şeker fabrikasının yanında yapılacağı kesinleşmiş bulunmaktadır. Projesi yapılan yeni adliyenin yatırım programına alınması beklenmektedir. Arsa tahsisinin 5-6 yıl önce yani görev dönemimizden çok önce yapılmasına rağmen lokasyon olarak şehir merkezine uzak oluşu hususu belirtilerek şehir merkezine daha yakın bir yerde yeni adliyenin yapılması konusundaki öneri ve düşüncelerimiz Adalet Bakanı başta olmak üzere tüm yerel ve merkezi idare yetkililerine ifade edilmiştir. Mevcut adliyenin yıkılması neticesinde yeni adliye yapılana kadar geçici olarak iki farklı yere taşınmıştır. SGK binasında hukuk mahkemeleri, Yavuz Selim Ortaokulunda ceza mahkemeleri bölümü faaliyet konulmuştur. Bölünmüş adliyenin, vatandaş, avukat ve yargı çalışanlarına oluşturduğu olumsuzluklar ifade edilmiş yeni adliyenin hızlandırılması ve bu bölünmüşlüğün hızlıca sona erdirilmesi noktasında meselenin takipçisi olduğumuzu ifade etmek isteriz.”

Bulanık ve Malazgirt’te mağduriyet yaşanıyor

2014 yılından itibaren Bulanık ve Malazgirt adliyelerinin Patnos Adalet Komisyonu başkanlığına bağlanması neticesinde bir idari bölünmüşlük ortaya çıktığını dile getiren Karaçelik, Bulanık ve Malazgirt’te yaşayan insanlar açısından ciddi bir mağduriyet oluştuğunu söyledi. Karaçelik, “2021 Eylülünde konu hakkında tarafımızca HSK’ya başvuru yapılmış, meseleye ilişkin yargı bürokrasisinde yol alınmış nihayet mesele üzerindeki siyasi düğümün çözüldüğü müjdesi verilmiş olup HSK’nın güz kararnamesinde her iki adliyenin yeniden Muş Adalet Komisyonuna bağlanması sözü tarafımıza iletilmiştir” dedi.

Baro’nun kurumsallaşması

Muş Barosu’nun kurmuş olduğu 4 önemli merkezi ile çalışmalarını aksatmadan yürüttüğünü söyleyen Karaçelik, kadın hakları merkezi, çocuk hakları merkezi, avukat hakları merkezi ve insan hakları merkezinin kendi faaliyet alanlarında inanılmaz çalışmalar yürüttüğünün altını çizdi.

Görev yaptığı 2 dönem boyunca yaptığı faaliyetlere değinen Karaçelik şunları kaydetti, “Her zaman önceliğimiz stajyer avukatlarımız oldu. Bu birimi asla ihmal etmeyeceğiz dedik. Şükürler olsun Tam kapasite çalışıp tüm olanaklarımızı kullanarak eksiksiz bir staj eğitimi gerçekleştirmeye çalıştık. Meslek içi eğitimlerimizi ara vermeden yoğun bir tempo ile gerçekleştirdik. Tempomuza karşılık yorulduk yeter gibi sitemlere dahi maruz kaldık. Son eğitimimizi adli tatile bir hafta kala gerçekleştirdik. CMK gibi önemli bir eğitimi, Türkiye’nin en iyi kadrosuyla interaktif bir metotla baromuzun yüzde doksanına bu eğitimi sağladık.

İnsan hakları gündemli kadın, çocuk ve insan hakları temalı takvimlerde insan haklarına ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye’nin önemli isimlerini üyelerimiz ve halkımızla buluşturduk.

Meslektaşlarımızın mesleki sorunları ve maruz kaldığımız hukuksuzluklar

Avukatlarımızın şüpheli ya da mağdur oldukları her olayda meslektaşlarımızın yanında durduk durmaya da devam edeceğiz. Muş’ta, Bulanık’ta mahkemeye katıldık, emniyette ve mahkemelerde avukatımızın yanında durduk.

İnsan haklarının korunması ve ihlalleriyle mücadele

Demokrasi, temel hak ve hürriyetleri ilgilendiren olaysal veya yapısal olarak ülke gündemine düşen güncel birçok tasarruf veya gelişme hakkında açıklama yapıp öneri ve uyarılarımızı kamuoyuyla paylaştık. Bu bir tutumdur, duruştur. Yaşam hakkı, işkence ve nefret saldırıları başta olmak üzere birçok toplumsal davaya katılıp müdahil olmaya çalıştık. Muş Barosu’nu o alanlarda temsiliyetsiz bırakmadık. AYM önünde açıklama, Yargıtay’a yürüyüş, miting, insan haklarını korumanın yasal yükümlülüğünü ve tarihsel sorumluluğu bir an olsun unutmamaya çalıştık.

TBB yönetimi ve seçimi TÜBAKKOM başarısı

Muş Barosu üyesini TBB’de yönetim kurulu üyesi olarak seçtirmekle birlikte Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi temsilcisini Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonun yürütmesine seçtirmeyi başardık. An itibarıyla Doğu Anadolu’nun temsilcisiyiz.

2022 Ekim ayında kamulaştırmasız el atma davalarında vekalet ücretlerine getirilecek kısıtlamayı Muş Barosu’nun meseleyi gündem yapması neticesinde verilen mücadele sonucunda yasa teklifinden çıkarıldı.

İlk dönem 200 faaliyete, 2. dönem 275 faaliyete imza attık. Muş Barosu’nun çalışma çıtası ciddi bir seviyeyi yakaladı. Baro, mesleğin onuru, meslektaşın sorunu ve temel hak ve hürriyetlerin ihlalleri ile mücadele eder. Biz bu alanlarda boşluk oluşturmadık.

Bizler yönetim kurulu üyelerimizle yol arkadaşıyız, bir başarı varsa bu arkadaşlarımın emeği ve alın teri sayesinde oldu. Ve şimdi aynı mücadele hattından gelen aynı insan hakları savunusu bilinciyle duruş sergileyen yeni arkadaşlarımızla yola koyuluyoruz.

Baro’yu yönetmek tek kişilik bir şefin işi değildir. Protokol baroculuğu yapacaksanız, kurumsal üretim ve çalışma gibi bir derdiniz yoksa, tek kişilik temsiliyetle pekala yaparsınız. Ancak bizim tahayyülümüzdeki Baro, ekiple yönetilir, bir ekip çalışması gerektirir, yönetişim kültürüne sahip insanlar bunu pekala bilir. Hiçbir zaman bir beni yaratmanın peşinde olmadık. Bir bizi yarattık ve bu bilinçle yine huzurlarınızdayız. 

Yönetimde olduğumuz dönemde her bireyin üyenin farklı aidiyetleri olduğunun bilinciyle baroda kutuplaştırıcı bir dil ve tutum sergilemedik.

Çalışmalarımızı takdir eden, moral ve motivasyon oluşturan, çalışmaya ve üretime şans verdikleri için, baroda emeğe ve faaliyete dair bir iklim oluşmasını isteyen ve sağduyunun oluşmasına katkı sunan meslektaşlarıma kucak dolusu sevgilerimi ve şükranlarımı sunarım.

Genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını dileyerek çalışmaya başladığımız ilk günün tutkusu, bilinci ve sorumluluğuyla, Muş Barosunun kurumsal yapısı ve hafızası için mesleğimizin onuru ve meslektaş sorunları için demokratik değer ve temel hak ve hürriyetler için çalışacağıma sizlerin huzurunda bir kez daha söz veriyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından seçimlere gidildi. Mevcut başkan Kadir Karaçelik ile Muhammed Aksoy’un yarıştığı seçimlerde 196 delegeden 165’i oy kullandı. 12 oyun geçersiz sayıldığı seçimde Kadir Karaçelik 96 oy alarak Baro Başkanı seçilirken, Muhammed Aksoy ise 57 oy aldı.

Muş Barosu Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Ruken Güven, Aysel Akyol Ökmen, İlyas Acı, Kasım Karakaya, Enes Sancar, Atilla Murat Aksoy, Sedat Arğun ve Timur Emre Yılmaz.

Disiplin kurulu: Esra Halime Demir, Furkan Eminoğlu ve Doğan Şahin.

Denetleme kurulu: Serhat Çelebi ve Can Aslan.

Türkiye Barolar Birliği delegeliği: Kadir Azak, Yücel Demirel ve Mehmet Zahit Söylemez.