KARADAĞ, TARIM ÖĞRETİMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tarım Öğretiminin önemi ile ilgili bilgiler verdi.

GÜNCEL 21.01.2022 18:14:00
KARADAĞ, TARIM ÖĞRETİMİNİ DEĞERLENDİRDİ

KARADAĞ, TARIM ÖĞRETİMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF)  Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tarım Öğretiminin önemi ile ilgili bilgiler verdi.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF)  Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, geçtiğimiz hafta kutlanan Tarım Öğretiminin 176. Yılı ile ilgili olarak TRT Erzurum radyosunun konuğu olarak bilgilendirmelerde bulundu.

Karadağ, katıldığı programda Tarım Öğretiminin öneminden bahsederek, Türkiye’de tarım öğretimi veren üniversitelerden, Türkiye’de tarım öğretiminin ilk başladığı tarih ve Tarımsal Öğretim sürecinin Türkiye’de tarımsal üretim üzerine ne gibi etkiler oluşturduğu hakkında bilgiler verdi.

Karadağ, ayrıca Tarım Öğretiminin yıl dönümün kış mevsiminde yapılmasının en çok merak edilen konulardan biri olduğuna dikkat çekerek bu konuda da bilgi verdi.

Karadağ, telefonla bağlandığı programda tarımın yeme- içmeden tekstile kadar hayatın her alanında olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Tarım Bayramını idrak ettiğimiz Tarım Öğretiminin 176. Yılını kutlarken, mevcut sorunları da hep beraber paylaşmayı bir görev biliyoruz. Ama bu yapı içinde asla unutmamız gereken bir şey var. Bugün aşağı yukarı her yıl 1 milyona yakın nüfus artışı kaydeden bir ülkede, eksikliklerine rağmen eğer nüfusumuzu doyurabiliyorsak bu, Cumhuriyetle birlikte tüm temel ürünlerde 10 kattan daha fazla verim artışı sağlayan meslektaşlarımızın, büyüklerimizin, ağabeylerimizin emekleri sayesindedir. Bu ülkenin taşında, toprağında emeği olan bütün Ziraat Mühendislerini, Ziraat Teknisyenlerini, tarıma gönül veren tüm dostları huzurlarınızda saygıyla, minnetle anıyorum. Ebediyete intikal etmiş olanların ruhları şad olsun, yaşayanlara sağlıklar ve mutluluklar diliyorum.

Tarım, yeme-içmeden tekstil sektörüne kadar yaşamın her alanında vardır. Tarımın, tarımsal üretimin ve dolayısıyla Ziraat Mühendislerinin hayatın olmazsa olmazı olduğuna dikkati çekmek istiyorum. Hollanda’nın yıllık tarım ürünleri ihracatının 100 milyar avro olduğunu biliyoruz ve bunun 9 milyar avrosu sadece tarım teknolojisindendir. Bir tarım ülkesi olarak düşündüğümüz Türkiye’nin ihracatı ise 10-15 milyar avro civarındadır.” Dedi.

Karadağ konuşmasının devamında ise İlk defa 1 Aralık 2019’da görülen Covid-19 pandemisinde insanların tarımın önemini bir kez daha anladığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “21 Kasım 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımız “3. Tarım Şurası” kapanış programında “Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak,  en az savunma sanayisinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir. Milletimizin gıda güvenliğini garanti altına almak, her ülke gibi Türkiye için de bir Milli Güvenlik Meselesi haline gelmiştir” der.

İlk defa 1 Aralık 2019’da görülen KOVİD-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte insanlık bilgisayara, tabletlere, cep telefonlarına koşmadı, bir tek şeye yöneldiler o da tarım ürünleridir. Kovid-19 pandemisi Tarımın ne kadar çok önemli bir milli güvenlik meselesi olduğunu bize bir kez daha hatırlatmıştır.”

Karadağ, Türkiye’de  Zirai Öğretiminin tarihi ile ilgilide şu bilgileri verdi: “Neredeyse Tüm dostlarımız, Tarım Bayramı niçin bahar ayında değil de böylesine soğuk, 3G diye de adlandırdığımız gar, gış, gıyamet’de kutlanmaktadır diye merak ederler.

Zirai Öğretiminin tarihi gelişimine baktığımızda, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’de bulunan Ayamama Çiftliğinde o zamanki adıyla “Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisinin” açılışı, Bugünkü Sabahattin Zaim Üniversitesinin bulunduğu yer Ülkemizde Tarım öğretiminin başlangıcı kabul edilmektedir. 1933 yılında Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü açılmış ve 1948 yılında Ankara Üniversitesi, 1955 yılında Ege Üniversitesi, 1957 yılında Atatürk Üniversitesi, 1967 yılında ise benim de mezun olmaktan hakikaten gurur duyduğum Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi açılırken, bugün itibariyle Türkiye’de 40 üniversitede Ziraat Mühendisliği eğitimine yönelik kurulmuş 40 Fakülte bulunmaktadır.

İnsana hakikaten büyük bir mutluluk veren bu rakamların ulaşılmasında emeği geçen tüm karasevdalı Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknisyeni hocalarımızı, meslek büyüklerimizi, üreticilerimizi bir kez daha huzurlarınızda saygıyla minnetle anıyorum.” Dedi.

Karadağ konuşmasının sonunda Türkiye’nin Tarımsal Öğretim sürecinin tarihi ve bu sürecin tarımsal üretim üzerindeki etkileri hakkında da bilgiler paylaştı.

İlginizi Çekebilir

MUŞ'TA ATA SPORUNA İLGİ ARTIYOR: ÖĞRENCİLER TÜRK OKÇULUĞU KURSUNDA

ANNELERDEN EVLATLARINA ÇAĞRI: BAYRAM ÖNCESİ GERİ DÖNÜN

FIRTINADA MAHSUR KALAN AFAD EKİPLERİ KURTARILDI

MAUN’DA DÜNYA KADINLAR GÜNÜ FARKINDALIK SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ

YEŞİLAY GÖNÜLLÜLERİ MUŞ’TA BİNLERCE KİŞİYE BAĞIMLILIK EĞİTİMİ VERDİ

ERENTEPE’DE RAMAZAN DAYANIŞMASI: 500 HANEYE GIDA KOLİSİ ULAŞTIRILDI

KADIN GİRİŞİMCİDEN EVLENMEYE HAZIRLANAN ÇİFTLERE BÜYÜK JEST

BURSA MUŞSİAD AİLESİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

VALİ ÇAKIR: “KADINLAR TOPLUMUN EN KIYMETLİ HAZİNESİDİR”

BAŞKAN BARIŞAN, “KADIN AİLENİN DİREĞİ, TOPLUMUN TEMEL TAŞIDIR”

  • Çarşamba 13.7 ° / 3.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14