KIŞIN HABERCİLERİ TEZGAHLARA GELMEYE BAŞLADI

Muş’ta ormanlık alanlarda ve bağlarda, kış mevsimin habercisi olarak bilinen ve sonbaharda olgunlaşan meyveler tezgahlara gelmeye başladı.

GÜNCEL 4.10.2021 11:56:00
KIŞIN HABERCİLERİ TEZGAHLARA GELMEYE BAŞLADI

Muş´ta ormanlık bölgelerde doğal olarak yetişen ayrıca özelikle Muş bağlarında yetiştirilen ve kışın habercisi olarak adlandırılan meyveler Alıç ve güz armudu tezgahlarda satışa çıktı.

Sarı ve kırmızı renk çeşidiyle tezgahları süsleyen alıç ve güz armudu vatandaşlar tarafından rağbet görüyor. Sarı ve kırmızı renkleriyle tezgahları süsleyen Alıç’ın kilosu 7 TL´den, bardağı ise 1 TL´den satılıyor. Güz armudu ise kilosu 12 TL’den satılıyor.

Muş Belediyesi Meydanı´ndaki işyerinin önünde Alıç satışı yapan Fatih Yayık, kentin kırsal ve ormanlık alanlarında herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan, kendiliğinden yetişen ve kışın habercisi olarak adlandırılan Alıç´a rağbetin fazla olduğu söyledi.

Yayık, yapmış olduğu açıklamada: “Muş´un kırsal ve ormanlık alanlarında koyu sarı veya esmer kırmızı renkte meyveleri olan çalıya benzer ağaçlarda yetişen Alıç, tamamen kendiliğinden yetişiyor. Sonbahar meyvesi olarak tanımlanan Alıç´ın, sağlık için pek çok faydası olduğu biliniyor. Tamamen doğal olarak yetişen ve sonbahar aylarında olgunlaşan Alıç´ın sağlığa faydaları da saymakla bitmiyor. Uzmanlar, Alıç´ın astım, bronşit, kalp ve damar sistemi fonksiyonlarını normale döndürüp, şeker, kolesterol ve tansiyon hastalıklarına da iyi geldiğini söylüyor. Bizlerde kırsal ve ormanlık alanlardaki ağaçlardan çuvallara doldurduğumuz Alıç´ı şehir merkezine getirerek, satıyoruz. Alıç´ın kilosunu 7 TL´den, bir bardağını ise 1 TL´den satıyoruz. Alıç, ağırlıklı olarak bardak işi satılıyor ama ailesi ile beraber Alıç´ı almak isteyen vatandaşlar, kilo işi olarak alıyorlar” şeklinde konuştu.

“TOPLANMASI OLDUKÇA ZAHMETLİ BİR MEYVEDİR”

Alıç´ın toplanmasının oldukça zahmetli olduğunu ifade eden Yayık, “Alıç, fındık büyüklüğünde, çekirdekli bir yapısı ve tatlı ile ekşimsi bir tada sahiptir, taşlık ve engebeli dik arazide yetişip, ağaçları dikenli olması nedeni ile toplanması oldukça zahmetli bir meyvedir. Alıç ağacı, özelliği sayesinde verimsiz topraklarda bile sadece yağmur suyuyla yetişebilir.” diye konuştu.

GÜZ ARMUDU MUŞLULARDAN RAĞBET GÖRÜYOR

Muş'ta ki bağlarda yetişen güz armudu, satıcılar tarafından iplere dizilerek satışa sunulurken, tezgahlarda renkli görüntüler oluşturuyor. Muş'ta sonbahar mevsiminde yetiştiği için güz armudu olarak da bilinen armutlar, vatandaşlardan ilgi görüyor. Kendine has tadı ile vatandaşlardan büyük ilgi gören ve sonbahar mevsiminde yetiştiği için 'Güz Armudu' olarak bilinen armutlar, dizildiği iplerde müşterilerini bekliyor. Armutları dalından darbe almadan koparıp ipe asan satıcılar, hazırladıkları asmaları, kışlık meyve ihtiyacını karşılamak üzere satışa sunuyorlar.

Muşta ki bağlarda yetiştirilen ve tadı diğer armutlardan farklı olduğu için özellikle Muşlu vatandaşlardan büyük ilgi gören güz armudu, kış mevsiminde de tadılabiliyor. Muş'un yerli ürünlerini satan satıcılar tarafından asma haline getirilen ve serin bir mekanda asılı vaziyette bekletilen armutların kış mevsimine kadar bozulmadan kaldığı kaydedildi. Muş'ta bağcılık yapan vatandaşlar tarafından yetiştirilen ve piyasada kilosu 12 TL’ye satışa sunulan armut oldukça rağbet görürken, satışa hazır hale getirilen asmalar oldukça güzel bir görüntü oluşturuyor.

“SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE BİLE TÜKETİLEBİLİR”

Muş'ta yerli ürün satıcılığı yapan İlhan Demirel, kışlık asma armutlara vatandaşların ilgi gösterdiğini belirterek, satışlarının iyi olduğunu söyledi. Vatandaşların Muş armudunu kış mevsiminde de tüketebilmeleri için farklı bir imkân sunduklarını anlatan Demirel, “Dalından hiç darbe almadan koparılan armutlar saplarından ipe asılarak bir araya getiriliyor. Hazırlanan asmayı satın alan vatandaş serin bir yerde bu armudu asıp bekletiyor. Asıldığı yerin sıcaklığına göre en az üç ay armut bozulmadan kalıyor. Asıldığı yerde daha iyi olgunlaşan ve tadı daha güzelleşen armut karlı ve soğuk kış günlerinde bile tüketilebilir” dedi.

İlginizi Çekebilir

HUSUMET İFTAR MASASINDA SONA ERİYOR: MUŞLU VE VANLILAR EL SIKIŞACAK

MUŞ’TA YENİ DOĞAN OĞLAKLARA ÖZENLİ BAKIM

POLİS MEMURUNUN HEDİYELERİ ENGELLİ GENCİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

KADİR GECESİ’NDE CAMİLER DOLDU, SAKAL-I ŞERİF’E YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ

VEDAŞ ÇALIŞANLARI RAMAZAN SOFRASINDA BİR ARAYA GELDİ

HAYALLERİNİ TEKNOLOJİYE DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYENLER İÇİN DENEYAP BAŞVURULARI SÜRÜYOR

RAMAZAN’DA ERENTEPE’DE BİRLİK, KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA DOLU SOFRALAR

KÖY YOLLARINI AÇMAK İÇİN EKİPLER GECE GÜNDÜZ SAHADA

VALİ ÇAKIR’DAN KADİR GECESİ’NDE BİRLİK VE DAYANIŞMA VURGUSU

BAHAR BEKLENİRKEN KIŞ BASTIRDI: 158 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

  • Çarşamba 15 ° / 5.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 11 ° / 6.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 9.1 ° / 5.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17