Tarih: 29.03.2021 19:30

“KİTAPLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYANIN DÜŞÜNÜLEMEZ”

Facebook Twitter Linked-in

“KİTAPLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYANIN DÜŞÜNÜLEMEZ”

Her yıl Mart ayının son haftasında kutlanan “Kütüphane Haftası” nedeniyle Muş Halk Kütüphanesinde kutlama programı düzenlendi.

 

Bu yıl 29 Mart-4 Nisan arasında kutlanan “57. Kütüphane Haftası” dün düzenlenen törenle başladı. Hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan “57. Kütüphane Haftası” nedeniyle Muş Halk Kütüphanesinde düzenlenen törene Muş Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Şen, Muş Cumhuriyet Başsavcısı vekili Yunus Güven, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Kamu Kurumlarının müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende İlkokul, Ortaokul, Lise ve dengi okullarda düzenlenen yarışmalarda derece giren öğrenciler ödüllendirildi. Öğrencilere ödüllerini Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya,  Muş Cumhuriyet Başsavcısı vekili Yunus Güven ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat verdi.

Törenin açılış konuşmasını Kütüphane Müdürü Kazım Türüt Yaptı.

Türüt, Konuşmasında Kitapların olmadığı bir dünyanın düşünülemez olduğuna vurgu yaparak: “Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, bütün insanların hizmetine sunulur.

Günümüzde uygarlık çok gelişmiştir. “Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları çok gelişmiştir. Ne kadar gelişse, yaygınlaşsa da bunların hiçbirisi kitabın yerini tutamaz. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, hatta artması bunun delilidir. Bu gerçeğin bilincindeki 1964’ten bu yana Mart ayının son Pazartesi başlayan hafta Kütüphaneler Haftası olarak değerlendirilmektedir. Hafta boyunca okullarda, görsel ve yazılı basında kütüphanelerin önemi anlatılır. Bu konuya halkın dikkati çekilir. Kütüphaneler hakkında bilgi verilir.” Dedi.

“KİTAPLA DOST OLMALIYIZ”

Kitap’a gönüllerimiz açarak onunla dost olmalıyız diyen Müdür Türüt, konuşmasının devamında: “Aklımızdan çıkarmamamız gereken, kitaba sadece kapılarımızı değil, gönüllerimizi açmamız ve dost olmamızdır. Kitaplar bizi istediğimiz güzelliklere, zenginliklere ulaştırır. Geliniz kütüphanelerimizi çoğaltalım, kahvehanelerimizi azaltalım, bir bölümünü kitap okunan yerler yapalım. Çocuklarımızı, gençlerimizi kitaplarla tanıştıralım. Beyinlerimizi ve gönüllerimizi kitaplarla geliştirelim, zenginleştirelim, onlarla yolumuz açılsın ufkumuz, gönlümüz zenginleşsin.

Sevgili gençler biz özellikle okumalıyız.  Kültürümüze sahip çıkmalıyız. 57.Kütüphane haftasının ana teması Pandemi Sürecinde Yayıncılık ve Kütüphanecilik olarak belirlenmiştir. Son olarak, Covid-19 salgınının tüm dünyaya öğrettiği en önemli hususlardan biri “hepimiz aynı gemideyiz.” olmuştur.” Dedi.

MUŞ’TAKİ KÜTÜPHANELER İLE İLGİLİ BİLGİLER PAYLAŞILDI

Kütüphane Müdürü Kazım Türüt’ün konuşmasının ardan bir konuşmada İl Kültür ve Turizm Müdürü

Mehmet Şengül yaptı.

Müdür Şengül konuşmasında Kütüphanelerin önemine değinerek: “Uygarlığın ilk dönemlerinden beri insanlığın belleği olma misyonunu yüklenen kütüphaneler bilgi kaynaklarını sınıflandırma ve muhafaza etmenin yanı sıra kullanıcılara eğitim, araştırma ve nitelikli vakit geçirme imkanı sunmaktadır. Kütüphaneler, günümüz dünyasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde gelişmekte ve dönüşüm geçirmektedir. Dijital sistemlerin hayatımızın her yönüne etki ettiği bu dönemde kütüphanelerimiz de gerek elektronik ortamlarda dijital kaynakları kullanıcılara sunarak gerekse de kütüphane bünyesinde kullanıcılara ücretsiz internet olanağı sunarak kullanıcıların bilgi ve belge ihtiyacını karşılamalarına aracılık etmektedir.” Dedi.

Şengül konuşmasının devamında Türkiye ve Muş’taki kütüphaneler hakında bilgiler paylaşarak: “Geçen yıl kullanıcıların hizmetine açılan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi; görkemli yapısı, sahip olduğu eserleri ve yapay zeka ile desteklenen program alt yapısı ile kütüphanelerimizin günümüzde olduğu gibi gelecekte de önemlerini koruyacaklarını göstermektedir. Bugünümüz ve yarınlarımız üzerinde önemli etkilere sahip Kütüphanelerle ilgili Türkiye İstatistik Kurumunun güncel verilerine göre:  bin 182 Halk Kütüphanesi, 610 Üniversite Kütüphanesi, 30 bin 618 Eğitim Kurumu Kütüphanesi olmak üzere toplam 32 bin 410 kütüphane kullanıcılarına hizmet sunmaktadır. İlimizde ise birisi çocuk kütüphanesi olmak üzere 7 adet kütüphane hizmet vermektedir. İlimiz genelindeki kütüphanelerde 8 Kütüphaneci ve 21 Memur çalışmaktadır. İlimiz genelindeki toplam kitap sayısı 135 bin 337 olup toplam üye sayımız 33 bin 723’tür.” Şeklinde konuştu.

“OKUYARAK, ÖĞRENEREK CEHALETİ YOK EDEBİLİR”

Müdür Şengül, konuşmasının sonunda ise Kuran-ı Kerim’den örnekler vererek şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin sanat damarlarından biri kopmuştur” sözünü şiar edinen kütüphanelerimiz kullanıcılara bilgi, belge ve ideal çalışma ortamlarını sağlamanın yanı sıra sanatsal etkinliklere ve eğitimlere de ev sahipliği yaparak kullanıcıların ruh ve kültür dünyalarının zenginleşmesine katkı sunmaktadır. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerimde yüce Allah’ın Alak Suresinin ilk beş ayetinde bize nasıl öğüt verdiğine dikkatinizi çekmek istiyorum: “İkra, yani oku! Yaradan rabbinin adıyla oku! O, insanı bir alaktan yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rab ki kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediği şeyleri öğretti.

Oku diyor yüce Rabbimiz. Çünkü okuyarak, öğrenerek cehaleti yok edebilir ve gelecekte söz sahibi bir nesil olabiliriz. Bu vesileyle kutlamakta olduğumuz 57. Kütüphane Haftasına katılımlarınız için teşekkür ederken bu haftanın aydın bir neslin yetişmesine, ülkemize ve dünyamıza huzur, barış ve mutluluk getirmesini saygı ve sevgilerimi sunarım.”

Tören sonunda protokol üyeleri 57. Kütüphane Haftası nedeniyle açılan Kitap sergisini ziyaret ettiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —