KOÇYİĞİT’TEN BAKAN SOYLU’YA SORU ÖNERGESİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
KOÇYİĞİT’TEN BAKAN SOYLU’YA SORU ÖNERGESİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı´na Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle 5 maddelik bir soru önergesi verdi.
Milletvekili Koçyiğit, 15 günlük toplantı, gösteri ve yürüyüş yasakları ile ilgili verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Seçim bölgem Muş’ta toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü bağlamında yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi daha eklenmektedir. Son olarak, 19/10/2022 tarihli Muş Valiliği web sitesinde ilan edilen yasak kararı da bu minvalde olup ‘…ilimiz mülki sınırları içerisinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk Alanının Tamamı) 20.10.2022 günü saat 00.01 ile 03.11.2022 günü saat 23.59’a kadar (15) gün süreyle meydan, cadde, sokak, yol, park vb. umuma açık alanlarda; miting, açık ve kapalı yer toplantısı, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, basın açıklaması, insan zinciri oluşturarak yapılabilecek protesto/yürüyüş ve toplanmalar, halk kürsüleri şeklinde toplantı/toplanmalar/halk toplantıları, ses-yayın araçları (taşıt, mobil vb. araçlar) ile yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, açlık grevi, çadır kurma, stant açma, imza toplama/imza kampanyası, dilek feneri/balon, drone ve paramotor/planör uçurtmak, anma toplantısı/anma töreni, konser, şenlik, tiyatro, skeç, sinevizyon, pandomim, meşale yakma ve taşıma, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş/poster/pankart asma, sticker yapıştırma, vb. tüm etkinlikler YASAKLANMIŞTIR.’ denilmiştir. Nitekim bu yasak ilanından önceki ilan da 03/10/2022 tarihinde açıklanmış ve 02 Ekim 2022 günü saat 00.01 ile 12 Ekim 2022 günü saat 23.59’a kadar on (10) gün süreyle yasak kararı verildiği duyurulmuştur. Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, 10 veya 15 günlük sürelerle verilen yasak kararları bazen bir ay içerisindeki tüm günleri kapsamakta bazen de son örnekteki gibi sadece birkaç günün yasaksız geçtiği görülmektedir. Nitekim o günlerde de kenette yapılmak istenen her türlü eylem ve etkinlik hukuksuz bir şekilde engellenmektedir.
Bu bağlamda;
1- Muş Valiliği tarafından kentte 10 veya 15 gün süreyle yasak kararı alınmasının yasal dayanağı nedir?
2- İdarelerin sınırsız takdir hükümlerinin olmasının yarattığı veya yaratacağı hak ihlalleri hakkında başlatılmış soruşturmalar veya suç duyuruları var mıdır?
3- Anayasa'nın ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı’nı düzenleyen 34'üncü maddesi, "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir" demekteyken, Muş Valiliği’nin almış olduğu kararlar Anayasaya aykırı değil midir?
4- Valiliklerce bölge kentlerinde bu denli sık bir şekilde eylem-etkinlik yasağı alınması Bakanlığınız talimatı mıdır?
5- Muş’ta son 1 yıl içerisinde yapılmasında sakınca bulunmayan, izinsiz yapılabilen ve kolluk güçlerince zor kullanılmayan kaç eylem-etkinlik olmuştur?”
İlginizi Çekebilir
- Perşembe 14.7 ° / 3.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 14.7 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 13.3 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

