KÖYLERDE BUĞDAY YIKAMA TELAŞI

Muş merkeze bağlı köy ve beldelerde, hasadı yapılan buğdaylar dere yataklarında yıkanıyor. Kış için hazırlık yapan çiftçiler yıkadıkları buğdayı un yapmaya hazır hale getiriyorlar.

GÜNCEL 1.09.2019 18:00:45 299
KÖYLERDE BUĞDAY YIKAMA TELAŞI

Muş merkeze bağlı köy ve beldelerdehasadı yapılan buğdaylar, un ihtiyacını karşılamak için akarsu kenarlarında yıkanmaya başladı. Buğday, köylülerce Karakale Deresi´nde yıkandıktan sonra, örtülerin üzerinde kurutularak, un yapımına hazır hale getiriliyor. Kapılı köyünden gelerek derede buğday yıkayan Kenan Palandan, buğday yıkama ile yaptığı açıklamada, kışlık un ve bulgur ihtiyaçlarını karşılamak için hasadını yaptıkları buğdayın bir kısmını derede yıkadıklarını söyledi. Buğdaydan kaliteli un elde edilmesi için bol suda yıkanması gerektiğini, bunun için dereyi tercih ettiklerini anlatan Palandan, yıkama işleminin ardından buğdayları bezden örtülerin üzerine sererek kuruttuklarını ifade etti.

?KALİTELİ EKMEK İÇİN BUĞDAY TEMİZ YIKANMALI?

Bu yıl yağışların fazla olmasının buğdayın kalitesini arttırdığını söyleyen Palandan, şöyle konuştu: ?Kaliteli ekmek elde etmek için buğdayı yıkamak zorundayız. Köyde buğday yıkamak için yeteri kadar su yok. Bu nedenle traktöre yüklediğimiz buğdayı, köyden 10 kilometre uzaklıktaki Karakale Deresi´ne getirmek zorunda kaldık. Buğdayı burada ailece yıkıyoruz. Birçok köylüde buğdayını burada yıkıyor. Burada su çok olduğu için buğday daha iyi temizleniyor. Temiz olmayan undan yapılan ekmeğin hem kalitesi düşüyor hem de tadı güzel olmuyor.? 5 kişilik bir ailenin günde ortalama 250 teneke buğday yıkayabildiğini belirten Gülperi Palanda ise yakıcı güneş altında çalışırken çok zorlandıklarını, ancak kışlık erzaklarını hazırlamak zorunda olduklarını söyledi. Buğdayı yıkayıp kuruttuktan sonra, eleyerek öğütmeye hazır hale getirdiklerini kaydeden Palanda, emekleriyle hazırladıkları undan yapılan ekmeğin daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu dile getirdi.