KURBANLIK SEVKİYATLARI BAŞLADI

Kurbanlık sevkiyatlarının başladığını söyleyen Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, hayvan nakillerini en hızlı şekilde yaparak, hayvan sahiplerini bekletmemek için kurum olarak gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti

GÜNCEL 22.05.2024 17:09:00 222
KURBANLIK SEVKİYATLARI BAŞLADI

KURBANLIK SEVKİYATLARI BAŞLADI

Kurbanlık sevkiyatlarının başladığını söyleyen Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, hayvan nakillerini en hızlı şekilde yaparak, hayvan sahiplerini bekletmemek için kurum olarak gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti

 

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, bu yıl kurban olarak yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevkiyat işlemlerinin başladığını açıkladı.

Yaklaşan kurban bayramı öncesi Tarım ve Orman Müdürlüğü de kurbanlık sevkiyatı için hazırlıklarını tamamladı. Kurbanlık sevkiyatı yapacak yetiştiricilerin mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, hayvan nakillerinin en hızlı şekilde yaparak, hayvan sahiplerini bekletmemek için kurum olarak gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Aşısı eksik olan ve küpesi bulunmayan hayvanın nakledilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Mehmet Gün, "Kurban bayramının yaklaşmasıyla başka bölgedeki yetiştirici ve celeplerin ilimizden hayvan alma talepleri olup, Muş merkezden Türkiye’nin başka il/ilçelere büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevk yoğunluğunun artmasıyla beraber İl Müdürlüğümüz hayvan hareketliliğinin kontrolünü artırmaktadır. Hayvan sevklerinin düzenlenmesi esnasında, 2023 yılından beri ülkemizde görülen başta şap (Sat-2) hastalığı olmak üzere hastalıklı hayvanın başka bir bölgeye giderek hastalığın kontaminasyonun ve yayılmasını engellemektir. Ayrıca bu yapılan denetim ve kontrollerle hastalığa erken ve yerinde müdahale etmektedir. Aynı zamanda ülke ekonomisine büyük kayıplar veren ve Ülke hayvancılığı açısından önemli bir sorun teşkil eden kontrolsüz hayvan hareketlerinin denetlenmesi yönüyle de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gerekli yol denetlenmesi ve kontrolleri noktasında azami hassasiyet göstermekteyiz" dedi.

Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin

Bayram öncesi kurbanlık hayvan alacak vatandaşları nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Gün, kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerektiğini altını çizdi. Gün, kurbanlık hayvan alımında şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.”

Yaş tayini uyarısı

Kurbanlık hayvanlarda yaş tayini konusunda da uyarılarda bulunan Gün şu ifadeleri kullandı, “Hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Bakanlığımızca geliştirilen “TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden sorgulanabilmektedir. Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Devenin kurban edilebilmesi için beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması gerekir.”

Cadde ve sokaklarda kesim yasak

Kurbanlık hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı kesimhaneler ile belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde yapılabileceğini söyleyen Gün, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimlerinin yapılamayacağını söyledi.