Tarih: 26.03.2019 22:08

MALİYET DÜŞÜRMENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR SEKTÖREL GELİŞİME ETKİSİ

Facebook Twitter Linked-in

 Pazarda ürünlerin satışına etki eden beş etmen öne çıkmaktadır.  Bu etmenler ürünün rekabet edebilecek seviyede iyi bir dizayn ve albeniye sahip olması, ürünün kalitesini ispatlayan uluslararası bir kanıt (ISO veya CE gibi uluslararası standartlarda üretim), çekici bir ambalaj, iyi bir müşteri hizmeti ve uygun bir fiyat olarak sırlanabilir.  Ürün fiyatının pazardaki benzer ürünlerle rekabet edebilecek makul seviyede olması ürün satışını sağlarken aynı zamanda firmanın ürününden mümkün olduğunca kar etmesini temin ederek işletmenin sürdürülebilir gelişimini sağlayacak en önemli husustur.  Ürün ve hizmetlerin maliyetinin düşürülebilmesi piyasadaki rakiplere karşı üstünlük sağlamaya yardımcı olacak etmenlerden biri olduğundan sürdürülebilir sektörel gelişim için hayati öneme sahip bir husustur. Aşağıda işletmelerin üretim maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacak bazı öneriler verilmeye çalışılmıştır.

1. Sanayi ve tarım işletmelerinde enerji verimliliği özendirilmelidir. Her kümeleme içinde veya il ölçeğinde bir enerji yönetimi birimi kurularak enerjinin verimli, etkin kullanımıyla beraber ihtiyacın yerel kaynaklardan teminin sağlanmasıyla ilgili çalışmalar yapılabilir. Sektörel kümelemenin gerçekleşebileceği OSB veya diğer yapılanmalar için güneş enerjisi veya diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak kümeleme içindeki işletmelerin enerji tüketimi karşılanabilir. Bunun için yenilenebilir enerji kaynakları için bölgeye sağlanan hibe ve faizsiz geri ödeme projelerine başvurularak gerekli yatırım finansı sağlanabilir.

2. Üretilen tarımsal ve diğer ürünlerin ömürlerinin uzatılıp istenilen değerde pazarda satılabilmesi için kümelemenin gerçekleştiği alanlarda ortak soğuk hava deposu ve paketleme tesisi gibi birçok işletmenin ihtiyacı olan hizmetleri karşılayacak tesisler kurulabilir. Bunlar işletmelerin ihtiyaçlarının yerinde ve ucuza mal edilmesini sağlayacaktır. Bu konuda mali destekler üretici birlikleri, kooperatifler ve kamu kuruluşlarına başvurularak sağlanabilir.

3. KOBİ´ler küresel sanayi enerjisinin % 30´unun tüketiminden sorumlu olup yüksek düzeyde enerji tasarrufu potansiyeline sahiptirler. Enerji yönetimi standartları endüstriyel tesisler için planlı ve kapsamlı çerçeve programları sunmaktadır. Bu sayede enerji verimliliği ve sistem optimizasyonu günlük enerji kullanımı içine entegre edilebilir. 

4. Ortaklık kültürünün gelişimiyle orta ve büyük çaplı işletmelerin kurulması sağlanabilir. İşletme finansmanının faizsiz temini mal ve hizmet üretimine yansıyacak faiz maliyetini yok ederek üretilecek ürünlere ek maliyeti önleyecektir. 

5. Bilgi teknolojilerinin getirdiği yeniliklerden faydalanmak sanayi üretimini büyük miktarda artırabilir. Bilgi teknolojileri ile bir yandan üretimin bütün kademlerini Bilgisayarla Tümleşik Üretim (BTÜ) ile entegre edilebilmenin yanı sıra bir işletmenin üretimden satışa, satın almadan muhasebeye dek uzanan iş süreçlerinin ve işletmenin farklı fonksiyonlarını ortak bir çatı altında bütünleştiren Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ile optimal bir kaynak kullanımı temin edilebilir (Boucher & Yalcin, 2006:1-3).




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —