MAUN AKADEMİSYENLERİNİN KALEM ALDIĞI KİTAPLAR, REKTÖR POLAT’A HEDİYE EDİLDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde görev yapan akademisyenler, kaleme aldıkları ve editörlük yaptıkları ‘Muş Tarihi’, ‘Varto: İnsan-Mekân-Hafıza’, ‘Bulanık/Kop’ ve ‘Muş İli Swot Analizi’ kitaplarını Rektör Prof. Dr. Feth

KÜLTÜR SANAT 13.02.2022 18:51:00 680
MAUN AKADEMİSYENLERİNİN KALEM ALDIĞI KİTAPLAR, REKTÖR POLAT’A HEDİYE EDİLDİ

MAUN AKADEMİSYENLERİNİN KALEM ALDIĞI KİTAPLAR, REKTÖR POLAT’A HEDİYE EDİLDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde görev yapan akademisyenler, kaleme aldıkları ve editörlük yaptıkları ‘Muş Tarihi’, ‘Varto: İnsan-Mekân-Hafıza’, ‘Bulanık/Kop’ ve ‘Muş İli Swot Analizi’ kitaplarını Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a takdim ettiler.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde görev yapan akademisyenler tarafından kaleme alınan veya editörlükleri üstlenilen kitaplar hakkında Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ı ziyaret eden akademisyenler kitaplar hakkında bilgi verdiler.

Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Özalper ve 22 akademisyenin yazmış olduğu ‘Muş Tarihi’ kitabı, Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İrşad Sami Yuca’nın editörlüğünde kaleme alınan ‘Varto: İnsan-Mekân-Hafıza’ ve ‘Bulanık/Kop’ kitapları ile Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Arslan’ın yazdığı ‘Muş İli Swot Analizi’ adlı kitap Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a takdim edildi.

Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Özalper ve 22 akademisyenin yazmış olduğu ‘Muş Tarihi’ kitabının editörleri kitapla ilgili bilgiler vererek eserin Muş tarihine dair bugüne kadar kaleme alınan en kapsamlı eserlerin başında geldiği belirtildi.

Muş Tarihi kitabının tanıtım bülteni bölümünde şu ifadelere yer verildi; “Yukarı Fırat Havzası’nda yer alan Muş, tarih nehrinin kıyısında yaşamını günümüze ulaştıran bahtiyar kentlerdendir. Muş şehri otantik kimliğini muhafaza edebilmiş ve yağmalanmadan kalabilmiş, saklı güzelliğini asırlar boyunca yalnızca taliplerine sunmuş asude bir yerdir. Genellikle televizyon ekranlarının altyazılarında geçen kara kış haberleri ile anılan Muş, Türkiye’mizin en güzel şehirlerindendir. Tarihî kaleden ülkemizin üçüncü büyük düzlüğüne, kıvrılan akarsuların etrafını oluşturduğu bereketli Muş Ovası’na doğru baş eğer gibi ağır ağır alçalan Muş’u, kış mevsiminde aylar boyunca bembeyaz kalan bu hülyalar denizini, yazın ise yemyeşil bir bereket okyanusunu andıran bu güzel şehri sevmek, eşsiz bir şiire şiir yazmak gibidir. Muş’u sevmek biraz da Muş gibi kendi halinde, mahcup ve suskun olmaktır. Dinlemek, kulak vermektir. Aralık ayında zamanı yavaşlatarak insanı dünyanın bütün dağdağasından uzaklaştıran bembeyaz kar deryasının ıssızlığına; Şubat ayında ovaya çökerek insanı kendi içine bakmak zorunda bırakan ve ona acziyetini iliklerine dek hissettirip içini tarifsiz bir huzurla dolduran sis denizine; Mayıs ayında ise yeşilin onlarca tonunu, cennet kisvesi ile dünyada görünür kılınmış güzellikleri doyasıya yaşama fırsatı sunar. Eski çağlardan günümüze kadar Muş tarihini konu edinen bu kitap, hemen hepsinin yolu bir vakit Muş’a düşen ya da halen Muş’ta olma bahtiyarlığını yaşayan müellifler tarafından kaleme alınan metinlerden oluşturuldu. Kuşkusuz satırlar sadırlarda olanı aktarabilecek kuvvete sahip değildir, fakat bazıları için sadırlara giden yolda satırların edebileceği rehberlik de hafife alınamaz. Kitap, sizi Muş’un binlerce yıllık geçmişine götürerek şehrin tarihine iz bırakmış medeniyetleri, kişileri ve yapıları tanımaya davet etmektedir.”

Muş’u tarih öncesi süreçlerden başlayarak tanıtan eserde şehrin siyasi, sosyal, ekonomik, idari ve mimari yönleri ele alınıyor. Ayrıca Muş Tarihi, Muş’un siyasi yapılarını, Malazgirt Savaşı sonrasında bölgenin değişen siyasi ve sosyal yapısını, Osmanlı döneminde Muş’un bir İslam şehri hüviyetine bürünmesini, Muş’ta iz bırakan Alaaddin Paşa ailesinin yönetimini, Tanzimat dönemindeki idari ve sosyal reformların Muş’a etkilerini, Sultan II. Abdülhamid döneminde Muş’ta devlet-toplum ilişkilerini, 19. yüzyılda Muş’ta yerleşik aşiretleri, II. Meşrutiyet döneminde Muş’un görünümünü, Cumhuriyet döneminde tek parti, Demokrat Parti ve iki darbe arasındaki siyasi, sosyal ve iktisadi gelişmeleri, Muş’un 2000’lerden 2020’lere kadar geçirdiği sosyal, eğitim, ekonomik ve mimari değişimleri ihtiva eden ayrıntılı bir tarih incelemesi de sunuyor.

Öte yandan Muş Tarihi kitabında Rektör Polat’ın kaleme aldığı ‘Muş Alparslan Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Gelişimi’ başlıklı bölümde üniversitenin kuruluşu ve gelişiminin şehrin eğitim, sosyal ve ekonomik dönüşümündeki rolüne değiniliyor.

Öte yandan Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İrşad Sami Yuca’nın editörlüğünde kaleme alınan ‘Varto: İnsan-Mekân-Hafıza’ ve ‘Bulanık/Kop’ kitapları iki ilçenin tarihi açısından büyük önem arz ediyor.

Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Arslan’ın yazdığı ‘Muş İli Swot Analizi’ adlı kitap, Muş’un ekonomik yapısına, sosyo-kültürel durumuna ve bu ilişkilerin kentteki yatırımlara etkisinin ele alınarak, raflardaki yerini aldı.

Yazarlar ve editörler kaleme aldıkları kitaplardan Rektör Polat’a takdim ettiler. Rektör Polat, akademisyenler tarafından derlenen yada telif edilen eserlerin diğer illerde görülmeyen oranda yayımlanmaya başladığını ve bu eserlerin yerel tanıtıma, kalkınmaya ve gelişmeye katkı sunduğunun altını çizerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Muş’a dair 25’e yakın esere Muş Alparslan Üniversitesi akademisyenlerinin imza attığını belirten Prof. Dr. Polat, üniversite-şehir bütünleşmesine dönük en önemli göstergelerden birinin de bu çalışmalar olduğunu ifade etti.