Tarih: 01.12.2024 14:34

MAUN’DA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU

Facebook Twitter Linked-in

MAUN’DA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU

Muş Alparslan Üniversitesi bünyesine kurulan Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, insan varlığı ve sağlığı açısından toplumsal tehdit ve tehlike oluşturan madde bağımlılığıyla mücadele edilecek

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, 01 Aralık 2024 Tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Muş Alparslan Üniversitesi’nde yeni bir uygulama ve araştırma merkezi kuruldu. Yeni kurulan Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yönetmeliği yayımlanan Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçları şu şekilde sıralandı: İnsan varlığı ve sağlığı açısından toplumsal tehdit ve tehlike oluşturan madde bağımlılığı ve davranışsal bağımlılıklar başta olmak üzere bağımlılık sorununa yönelik olarak Üniversitenin ilgili bölüm ve anabilim dalları ile iş birliği içinde çalışmak.

Bağımlılığı önleme, tedavi ve rehabilitasyon konularında araştırma planlamak, kurum ve kuruluşlarla çalışma ve iş birliği yapmak.

Bağımlılıkla mücadele konusunda toplumu bilinçlendirmek ve bu alanda araştırma, uygulama ve projeler yapmak.

Bağımlılıkla mücadele kapsamında uygulama ve araştırma deneyimleri olan, alanında yetkin profesyonel kişileri toplumla veya çalışanlar ile buluşturmak için organizasyonlar yapmak.

Merkezin faaliyet alanına giren konularda topluma hizmet niteliğinde uygulamalar yapmak, yapılan çalışmaları desteklemek.

Bağımlılıkla mücadele ve uygulama alanında araştırmacı yetiştirilmesini desteklemek ve eğitimler düzenlemek.

Toplumda riskli gruplara yönelik bağımlılığı önlemeye yönelik farkındalık çalışmaları yapmak ve eğitim vermek.

Araştırmacıların ve kamuoyunun, madde kullanımı ve madde bağımlılığı ile mücadeleye yönelik farkındalığını arttırmak.

Bağımlılığı önlemeye yönelik çalışmalarda yer alacak gönüllüler ve destek grupları oluşturmak.

Bağımlılığı olan bireylerin ailelerine destek olmak. Bağımlılığın toplumda yayılmasını önlemek.

Merkezi faaliyet alanı

Merkezin faaliyet alanları da şunlar olacak: Bağımlılıkla mücadele konusunda bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek, katkıda bulunmak.

Bağımlılıkla mücadele çalışmalarında niteliği ve niceliği buluşturabilecek yeterli akademik ve uygulama altyapısını kurmak için çalışmalar yapmak.

Bağımlılık konusunda toplumsal projelerin hazırlanmasında, bütçelendirilmiş projelerin uygulamasında yer almak ve bu konuda ulusal ve uluslararası platformlarda Üniversiteyi temsil etmek.

Bağımlılık alanında uzmanlaşmak isteyen hekim, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, psikolojik danışman ve benzeri meslek gruplarının lisansüstü çalışmaları için bilimsel olanaklar sunmak.

Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda halkın eğitilmesini sağlamak, kamuoyu oluşmasına yardımcı olmak (televizyon programı, gazete yayınları, el broşürleri, afişler ve benzeri) ve bilimsel yayın yapmak.

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına katkıda bulunmak.

Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili istem ve gereksinimler yönünde inceleme ve araştırma yapmak; proje hazırlamak, danışmanlık hizmeti vermek ve veri sağlamak.

Bağımlılıkla mücadele konusunda yurt içi ve yurt dışında bilimsel çalışma ve projeler yapmak, yapılan projeleri desteklemek.

Bağımlılıkla mücadele konusunda ulusal ve uluslararası kongre, konferans, sempozyum, seminer, panel ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenlemek.

Merkezin amaçları doğrultusunda alandaki ilgili meslek gruplarının gelişimini desteklemek için ilgili mevzuat hükümleri kapsamında kurslar ile meslek içi eğitim ve sertifika programları düzenlemek.

Merkezin amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak, ilişkiler kurmak ve geliştirmek.

Merkez amaçları ile ilgili gerekli görülen diğer etkinlikleri, araştırmaları ve yayınları yapmak.

Bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturmak için materyaller üretmek ve dağıtmak.

Bağımlılığı olan bireyler ve onların ailelerine destek olmak için eğitim ve danışmanlık faaliyetleri düzenlemek.

Bağımlılıkla mücadele konusunda sosyal ve sanatsal faaliyetler düzenlemek, ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak.

Diğer araştırma merkezi ve laboratuvarlarla iş birliği içinde araştırmalar yapmak.

Merkezin amaçları doğrultusunda Rektör ve yetkili kurullarca verilecek diğer görevleri yapmak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —