MAUN’DAN TÜBİTAK BAŞARISI
Muş Alparslan Üniversitesi tarafından hazırlanan 44 proje, TÜBİTAK 2209-A kapsamında desteklenmeye hak kazandı
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2024 yılı 1. dönem başvuru sonuçları açıklandı. Muş Alparslan Üniversitesi'nden toplam 44 öğrenci projesi, bilimsel değerlendirme süreci sonucunda destek almaya hak kazandı.
Muş Alparslan Üniversitesi’nin 5 fakülte ve 3 meslek yüksekokulunda geliştirilen projeler, bilimsel çeşitliliği ve özgünlükleriyle dikkat çekti. Başarılı bulunan projeler eğitim, sağlık, mühendislik, sosyal bilimler ve temel bilimler gibi farklı alanları kapsıyor.
Bir açıklama yapan MAUN Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican şu ifadeleri kullandı: “TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024/1 dönemi sonuçlarına göre üniversitemizden 44 öğrenci projesi destek almaya hak kazanmıştır. 2023 yılında 5, 2024 yılında 37 ve 2025 yılı itibarıyla 44 kabul edilen proje sayısıyla istikrarlı ve gurur verici bir yükseliş içindeyiz. Bu artış araştırma kültürünün üniversitemizde her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor. İnşallah bu başarı grafiği önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara taşınacaktır. Proje gönderimi yapan, projesi kabul edilen tüm öğrencilerimize ve danışman akademisyenlerimize gönülden teşekkür ediyor, değerli çalışmalarında başarılar diliyorum.”
Destek hakkı kazanan birimleri ve proje konuları:
1. Eğitim Fakültesi
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü: Mutfakta matematik etkinlikleri ile ebeveyn katılımının ilkokul öğrencilerinin matematik başarılarına etkisinin incelenmesi.
Ortaokul öğrencilerinin argümantasyona dayalı matematiksel modelleme etkinliklerindeki modelleme becerilerinin ve bu uygulama ile ilgili görüşlerinin incelenmesi.
Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü: Okul öncesi öğretmen adaylarının mesleki öz-yeterlik algılarının kitap analizi yöntemiyle desteklenmesi.
Gezici deney bavulu: bilimsel keşiflere yolculuk.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü: Ergenlerde ebeveyn başarı baskısı: mükemmeliyetçilik, başarısızlık korkusu ve yaşam doyumu rolü.
Kadın üniversite öğrencilerinde kendini susturmanın yordayıcıları olarak boyun eğici davranışlar ve atılganlık.
Sınıf Öğretmenliği Bölümü: Sınıftan doğaya: çevresel etik anlayış değişimi.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü: Ortaöğretim öğrencilerinin aldıkları dil eğitiminin yeterliğine ilişkin görüşleri (muş/merkez örneği).
'Türkçenin kâşifleri' oyunu ile dilbilgisi öğretiminin ortaokul öğrencilerinin başarısı üzerindeki etkisinin incelenmesi.
2. Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü: physcia pumilior likeninden boyar madde eldesi, spektroskopik ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi.
Thymus praecox bitkisinden elde edilen esansiyel yağların drosophila melanogaster üzerine repellent aktivitelerinin belirlenmesi:
Tarih Bölümü: Geçmişten geleceğe kilim: Yüksekova örneği.
Malazgirt etkinliklerinin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yansımaları.
3. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Yazılım Mühendisliği Bölümü: Muş Alparslan Üniversitesi durak yoğunluğu gözlem projesi.
Tarımsal alanlarda toprak tuzluluğunun haritalandırılması: mevsimsel saha verileri ve makine öğrenimi tabanlı yaklaşım.
Google Earth engine kullanılarak Muş Ovası'nda toprak organik karbonunun tahmini ve haritalanması.
Gıda israfını önlemeye yönelik yapay zekâ destekli mobil uygulama geliştirilmesi.
Yapay zekâ destekli dermatolojik analiz platformu
Hasta-doktor gizliliğini kaos tabanlı şifreli görüntü haberleşmesi ile sağlayan mobil uygulama.
Klinik X-Ray görüntülerinde kırık ve çıkık tespiti için derin öğrenme tabanlı yapay zekâ sistemi.
Toprak analizi ile bölgede yetişebilecek bitki tespiti.
Sıfır karbon hedefli mikrobiyal yakıt hücrelerinden atıksu arıtımı ve elektrik üretimi potansiyelinin tam faktöriyel tasarım optimizasyonu ile modellenmesi.
4. Sağlık Bilimleri Fakültesi
Gerontoloji Bölümü: Yaşlılıkta ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi ve yaşam kalitesinin incelenmesi.
Yaşlılıkta öğrenme olanakları ve yaşam kalitesine etkisi.
Yaşlılıkta ev kazaları ve düşme: risk faktörleri ve önleme stratejileri
Hemşirelik Bölümü: Sağlık çalışanlarına yönelik hasta hakları birimine yapılan şikâyet başvurularının incelenmesi: Muş ili örneği.
Hastanede yatan yaşlı bireylerde düşme riski algısının değerlendirilmesi: düşme riski algısı anketinin Türkçe'ye uyarlaması, geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması.
Sağlık Yönetimi Bölümü: Hastanelerde yalın yönetim yaklaşımıyla idari ve mali hizmetlerin değer odaklı analizi.
Sosyal Hizmet Bölümü: İklim ve savaş mültecilerinin toplumsal etkilerinin belirlenmesi üzerine bir farkındalık çalışması.
5. Spor Bilimleri Fakültesi
Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü: Karanlığın ötesinde: ortaokul ve lise öğrencilerinin sesli betimlemeli film deneyimleri.
Spor Yöneticiliği Bölümü: Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin giyilebilir teknolojik spor ürünlerine yönelik tutumları.
6. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Elektrik Programı: Akıllı tarla sulama sistemi.
Gıda Kalite Kontrolü Ve Analizi Programı: Erken dönem probiyotik uygulamasının kortikosteron seviyeleri üzerindeki rolü.
Gıda Teknolojisi Programı: Tauroursodeoxycholic Acid (Tudca) uygulamasının yaşlanma ile ilişkili inflamatuar belirteçlerin serum düzeyleri üzerindeki etkisinin araştırılması.
İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Programı: İHA’ların hava durumuna göre performansının değerlendirilmesi.
Muş ilinde drone teknolojisinin tarımsal uygulamaları ve toplumsal etkileri.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı: Nasıl dayanıklı binalar inşa ederiz?
7. Malazgirt Meslek Yüksekokulu
Çocuk Gelişimi Programı: Üniversite öğrencilerinin çoklu ekran bağımlılığı düzeylerinin azaltılması.
Savaşın gölgesinde büyüyen çocuklar ve unutulan hakları için karekodu tara! İnfografik tasarım örnekleri.
8. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Çocuk Gelişimi Programı: Ebeveynlerin çocukların cinsel istismarına yönelik bilgi düzeylerinin, ilkokula devam eden çocuklarının cinsel istismar bilgi düzeylerine etkisi.
Fizyoterapi Programı: Kadın üniversite öğrencilerinde pelvik taban sağlığı bilgisi, tuvalet davranışları ve alt üriner sistem semptomlarının incelenmesi.
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı: Schiff bazı metal komplekslerinin boya adsorpsiyon aktivitelerinin araştırılması.