MEMUR-SEN’DEN SEYYANEN ZAM ÇAĞRISI: “ARTAN MALİYETLER KARŞISINDA EŞİTLİK SAĞLANMALI”
Memur-Sen İl Temsilcisi Mahir Barışan, Şubat ayı enflasyonunun yüzde 2,96’ya yükselmesi ve yıllık enflasyonun yüzde 31,53’e ulaşmasının ardından, kamu çalışanlarının maaş kayıplarının telafi edilmesi için seyyanen zam çağrısında bulundu.
Şubat ayı enflasyonunun yüzde 2,96 olarak açıklanması ve yıllık enflasyonun yüzde 31,53’e ulaşması, kamu çalışanlarının maaşları üzerindeki baskıyı artırdığını ifade eden Memur-Sen Muş İl Temsilcisi Mahir Barışan, artan gıda, kira ve temel ihtiyaç maliyetleri karşısında seyyanen zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Memur-Sen İl Temsilcisi Mahir Barışan, Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında enflasyon yüzde 2,96 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 31,53’e yükseldi. Barışan, ilk iki ayda oluşan enflasyon oranlarının Hakem Kurulu Kararı’nın yetersiz ve yersiz olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.
Gıda fiyatları ve Ramazan sofraları
Barışan, gıdada yaşanan yüksek fiyat artışlarının Ramazan ayında kurulan sofraların ekonomik yükünü artırdığını belirtti. “Türkiye üretim açısından güçlü bir ülke olmasına rağmen, gıda enflasyonunda yüksek seviyelerde seyrediyoruz. Bu durum son derece kritik” diyen Barışan, özellikle sabit gelirlilerin; kamu görevlileri ve emeklilerin market ve pazar fiyatlarından olumsuz etkilendiğini vurguladı.
Barışan, “Sabit gelirli vatandaşlarımızın zorunlu harcamalarına ve özellikle gıda ile kira giderlerine acil çözüm üretilmeli” ifadelerini kullandı. Ayrıca Ramazan Bayramı öncesinde, kamu görevlilerine bayram ikramiyesi verilmesi gerektiğini belirten Barışan, “Toplu sözleşme masasında bu konuyu ısrarla dile getirdik. Beklentiyi karşılamak için hem vakit hem imkân mevcut. Bayramda ayrım bitmeli ve kamu çalışanlarına da ikramiye verilmelidir” dedi.
Enflasyon tahminleri ve maliyet artışı uyarısı
Barışan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yılın ilk Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etmesine de değinerek, Memur-Sen olarak toplu sözleşme ve müzakerelerde tahminin tutmayacağını önceden ifade ettiklerini belirtti. Barışan, “Tahmini yukarı yönlü güncelleyerek enflasyonu tutturamazsınız. Doğru veri ve tahminler, hem piyasa güvenini hem de emeğin alması gereken gerçek zam oranını belirler” şeklinde konuştu.
Hakem Kurulu Kararı’nın neden olduğu ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Barışan, “Artan maliyetler ve eriyen maaşlar karşısında kamu görevlilerimizin haklı beklentisi karşılanmalı, kayıpları telafi edecek seyyanen zam adımı daha fazla gecikmeden atılmalıdır” dedi.
Barışan son olarak, bölgede yaşanan olağanüstü gelişmelerin ihracat ve ithalat üzerinden enflasyonu artıracağını, petrol, enerji, kur ve altında yaşanacak artışların üretim ve taşıma maliyetlerini yükselteceğini belirtti. Barışan, “Emeği ve alın terini koruyacak tedbirler şimdiden alınmalı, olası riskler görülmelidir” diyerek yetkililere uyarıda bulundu.