Tarih: 05.05.2022 17:34

MİLLETVEKİLİ COŞKUN’DAN TBMM’YE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Facebook Twitter Linked-in

MİLLETVEKİLİ COŞKUN’DAN TBMM’YE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına işsizlik, göç ve yoksulluk ile ilgili olarak araştırma önergesi verdi.

Milletvekili Coşkun, TBMM’ye vermiş olduğu araştırma önergesinde çeşitli verilere yer vererek şu ifadeleri kullandı: “Artan enflasyon karşısında alım gücü her geçen gün düşerken yurttaşlar, geçinmekte ciddi zorluklar çekmektedir. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2022 Mart ayı verilerine göre; açlık sınırı asgari ücretin 976 TL üzerine çıkarak 4 bin 928 TL'ye yükselirken yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 TL'ye ulaştı. Aynı verilere göre; Mart ayında bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 6 bin 474 TL’dir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı'na göre, sosyal yardım alanların sayısı bir yılda ikiye katlandı. Bu da ülkedeki yoksulluğun iki kat arttığını göstermektedir.

Ülkedeki ekonomik krizin etkileri, en çok Muş ve diğer bölge illerinde hissedilmektedir.2022 yılı Mart ayı TÜİK verilerine göre; ülkede işsizlik oranı yüzde 12,bölge bazlı işsizlik ise yüzde 29,8 ile en yüksek Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde olduğu açıklandı. DİSK-AR’ın24 Mart raporunda ise geniş tanımlı işsizlik yüzde 24,4 olarak açıklandı. DİSK-AR verilerine göre gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 43 iken genç kadınlarda ise geniş tanımlı işsizlik yüzde 54’tür.Ayrıca TÜİK 2020 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçlarında, en düşük gelir; Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerinde ve yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri ise 49 bin 239 TL ile en yüksek İstanbul bölgesinde, 15 bin 198 TL ile de en düşük Van, Muş, Bitlis, Hakkâri illerinde olduğu tespiti yapılmıştır.” Dedi.

Coşkun, Muş ile ilgili verilerden de bahsettiği önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Ayrıca İş-Kur işgücü piyasası araştırması Muş ili 2021 yılı verilerinde, Aralık ayında kentteki sigortalı sayısı 32 bin 252 kişi iken; Ekim sonu itibarıyla kentteki işsizlerin sayısı 28 bin 691 olarak açıklanmıştır. Muş kentindeki işsizlik, yurttaşlar üzerinde gelecek kaygısı ve umutsuzluk yaratarak memleketlerini terk etmeye zorlamaktadır. Ekonomik sorunlar nedeniyle Muş’ta, göçler artmıştır. Bu kapsamda resmi verilere göre; 2020’de 411 bin 117 kişi olan ilin nüfusu 2021’de yüzde 1,43 oranında azalarak 405 bin 228 olarak kaydedilmiştir. Göç, bir kentin veya bölgenin sosyo-ekonomik durumuna dair önemli bir göstergedir. Dolayısıyla Muş ve çevresindeki kentler, bölgesel ekonomik büyümenin aksine her geçen gün merkezi yönetime daha çok bağımlı hale gelmektedir. Bölge kentlerinde yürütülen politikalar; aynı zamanda bölgesel gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da arttırmaktadır. Muş’ta işsizlik ve yoksulluk artarak devam ederken kentte, sosyal yardımlara muhtaç hale gelen yurttaş sayısı da her geçen gün artmaktadır. Muş’taki işsizliğin, yoksulluğun ve artan göçün nedenleri araştırılmalı, bu durumun sona ermesi için gerekli çalışmalar yürütülmelidir. Bu sorunların çözüme kavuşturulması ve yeni istihdam alanlarının açılması amacıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederim”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —