Tarih: 04.02.2021 18:33

MİLLETVEKİLİ COŞKUN’DAN TBMM’YE SORU ÖNERGESİ

Facebook Twitter Linked-in

MİLLETVEKİLİ COŞKUN’DAN TBMM’YE SORU ÖNERGESİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

Milletvekili Şevin Coşkun, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına soru önergesi verdi.

Coşkun, Anayasa’nın 98. İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle vermiş olduğu soru önergesinde şunları sordu: “Geçen hafta TÜİK tarafından açıklanan “İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2019” verilerine göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’dan (GSYH) en yüksek payı %30,7 ile İstanbul almıştır. İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2019 yılında İstanbul 1 trilyon 327 milyar 452 milyon TL ile en yüksek GSYH’ye ulaşmış ve toplam GSYH’den % 30,7 pay almıştır. İstanbul’u, 395 milyar 731 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 263 milyar 38 milyon TL ve % 6,1 pay ile İzmir izlemiştir. GSYH’den en yüksek payı alan ilk beş il, 2019 yılında toplam GSYH’nin % 53,7’sini oluşturmuştur.

Milli gelir refah göstergesi olarak kabul edildiğinden, kişi başına düşen gelirin miktarı bize aynı zamanda yaşam kalitesini de göstermektedir. İl bazında kişi başına GSYH’de; İstanbul 86 bin 798 TL ile ilk sırada yer alırken, onu 81 bin 228 TL ile Kocaeli ve 71 bin 27 TL ile Ankara izlemektedir.

Ayrıca TÜİK’in 4 Kasım 2015 tarihinde yayımladığı bültende yer alan ve bölgelere ve illere göre tüketim harcamalarının dağılımını içeren araştırmasına göre tek başına İstanbul ili tüm bölgenin 13 katı daha fazla toplam ülke tüketiminden pay almaktadır. Buna göre; (2012-2014)

yılları arasında yapılmış olan toplam hane halkı tüketim harcamalarının yaklaşık %25’i tek başına İstanbul’da, %14,6’sı Ege Bölgesi’nde, %12’si Akdeniz Bölgesi’nde; buna karşılık sadece %1,9’u Erzurum, Ağrı, Kars ve Iğdır’ın aralarında bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşmiştir. Buna Ortadoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri de katıldığında bu oran ancak %10,7’ ye çıkabilmiştir. Hane halkı tüketim harcamalarından en düşük payı alan illerden biri de %1,0 ile seçim bölgem olan Muş ili olmuştur. Bu rakamlara baktığımızda bölgesel eşitsizlik kendini. Net bir biçimde göstermektedir.

Bu bölgelerde tüketim harcamalarının çok önemli bir kısmı konut (kira), gıda gibi kalemlere ayrıldığından eğitim, eğlence ve kültür gibi harcamalar için geriye para kalmamakta ve eğitim harcamalarına sadece %1,1 pay ayrılabilmektedir.

Bu bağlamda;

1.2021 itibariyle Muş’ta ki işsizlik oranı nedir? Muş’ta yoksulluk sınırı altında yaşayan kişi ve hane sayısı kaçtır?

2.Muş’ta ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirini yükseltmeye yönelik Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?

3.Muş’ta yaşanılan işsizlik oranını azaltmak ve ekonomik kalkındırmayı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?

4.Tarım kenti olan Muş’ta tarım ve hayvancılıkta teşvik programlarınız var mıdır? Var ise nelerdir?

5.Muş’ta sanayi alanında yatırımların yapılması ve fabrikaların desteklenerek açılması amacıyla Bakanlığınızın hangi çalışmaları mevcuttur?

6.Son 10 yıl içerisinde  Muş’tan diğer illere kaç kişi göç etmiştir? Bunlardan kaçı 30 yaş altı genç nüfusa dahildir?

7.Muş’ta işsizlik ve ekonomik sorunlardan kaynaklı son on yıl içerisinde kaç kişi intihar etmiştir? Muş’ta ekonomik sorunların çözümü ve göçü önlemek amacıyla Bakanlığınızın yapmakta olduğu herhangi bir çalışma var mıdır?”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —