Tarih: 09.12.2020 18:00

MİLLETVEKİLİ ŞİMŞEK, TBMM'DE KONUŞTU

Facebook Twitter Linked-in

MİLLETVEKİLİ ŞİMŞEK, TBMM'DE KONUŞTU

AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, bütçe görüşmelerinin devam ettiği TBMM Genel Kurulunda KİK üzerine bir konuşma yaptı

 

TBMM Genel Kurulunda Kamu İhale Kurumu (KİK) bütçesi üzerine konuşmak için söz alan AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, şunlara değindi; “2019 yılında milli gelirimizin yaklaşık yüzde 3’ünü, merkezi yönetim bütçe giderlerinin ise yüzde 14’ünü oluşturan kamu alımları 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olarak yürütülmektedir. Alımlarda rekabet, saydamlık ve verimliliğin sağlanması Kanunun temel ilkelerini oluşturmaktadır.

Kamu İhale Kurumu da bu ilkelerin güçlendirilmesini temin etmek üzere 2002 yılından bu yana görev yapmaktadır. Kurumun şikâyet, inceleme ve mevzuat düzenleme faaliyetlerinin yanı sıra izleme ve eğitim odaklı çalışmalar da kurum görevinin etkinliğini sağlamaktadır.

Kurum aynı zamanda, kamu alım sisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını teknoloji odaklı ve yenilikçi uygulamalarla desteklemeye devam etmektedir. Ülkemizde Avrupa Birliği standartlarında elektronik ihale altyapısı kurulması hedefiyle 2017 yılında başlayan çalışmalar bu yıl itibariyle çok daha olumlu sonuçlar göstermeye başlamıştır.

İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci, küresel ticareti ve iktisadi faaliyetleri önemli ölçüde etkilemiştir. Pandeminin yol açtığı kısıtlamalar kamunun hizmet sunum yöntemlerinin de yeniden tanımlanmasını zorunlu hale getirmiştir.

Ülkemizde gelişmiş e-devlet altyapısı sayesinde kurumlarımızın vatandaşa hizmet sunumunda herhangi bir aksaklık yaşanmamış işlemler hızlı güvenli ve kolay bir şekilde yürütülmüştür.

Yine bir e-devlet uygulaması olan Elektronik Kamu Alımları Platformu kamu alımlarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesine imkân sağlamıştır. Kamu İhale Kurumu tarafından yönetilen EKAP sayesinde küçük işletmelerin kamu alımlarına erişimi kolaylaşmış, kamusal ihtiyaçlar da zamanında sıkıntısız karşılanmıştır.

Elektronik Kamu Alımları Platformu pandemi sürecinde sağladığı faydaların ötesinde elektronik ilan, doküman, teklif verme ve tebligat gibi dijital ortamda sunulan hizmetler sayesinde önemli bir tasarruf aracı haline getirmiştir. EKAP’ta sunulan bu hizmetler son 3 yılda işlem maliyetlerinden dolayı 1 milyar lira civarında tasarruf elde edilmiştir.

Kamu alımları ile ilgili üzerinde durulması gereken önemli bir diğer husus ise yerli üretimin desteklenmesidir. 11. Kalkınma Planı başta olmak üzere son dönem politika belgelerinde kamu alımlarının üretimde yerliliği artırmada ve desteklemede bir araç olarak kullanılması öncelikli hedefler arasında sayılmıştır. 

Kamu İhale Kurumu da buna bağlı olarak yıl içerisinde söz konusu politikalara uygun düzenlemeler yaparak ihalelerde yerli ürün ve isteklileri destekleyici ve teşvik edici tedbirleri hayata geçirmiştir.

Kamu ihale mevzuatında yapılan 30 Eylül 2020 tarihli düzenlemelerle; yerli isteklilerin ihalelere katılımının sağlanması, ihale konusu işlerde yerli ürün kullanılması ve buna bağlı denetimler arttırılmıştır. Bu konudaki çalışmaların tüm kurumlarımızın işbirliği ile koordinasyonu ve yine önümüzdeki dönemde de devam etmesi, yerli ve milli sanayimize de önemli katkılar sağlayacağı aşikardır.

Kamu alım sistemimizin dinamik yapısını izlemek denetlemek ve düzenlemekle görevli Kamu İhale Kurumu yalnızca bir kısmını örnek verdiğim iktisadi etkileri yüksek olan faaliyetler yürütmektedir.   Kurum bu faaliyetlerini; yüksek teknolojik altyapısı, yetkin insan kaynağı, yerinde ve etkin karar alma mekanizmaları sayesinde güçlü bir şekilde sürdürmeye devam edeceğine ve 2021 yılı bütçesinin de bu amaca hizmet edeceğine olan inancım tamdır.

Bu vesile ile; 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinin ülkemize ve milletimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni eder, bu bütçenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunar yüce meclisi saygıyla selamlarım."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —