MİYOPİ SALGININA KARŞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Muş'un Varto ilçesinde başlayan ‘Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam’ projesi kapsamında Gürcistan’a giden heyet, 7-13 yaş arasındaki çocukların göz taramasını yaptı

SAĞLIK 7.01.2025 15:01:00
MİYOPİ SALGININA KARŞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

MİYOPİ SALGININA KARŞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Muş'un Varto ilçesinde başlayan ‘Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam’ projesi kapsamında Gürcistan’a giden heyet, 7-13 yaş arasındaki çocukların göz taramasını yaptı

 

2021 yılında Muş'un Varto ilçesinde başlayan ‘Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam’ projesi Uluslararası Göz Taraması Projesi olarak dünya çapında çocukların göz sağlığına yönelik farkındalığı artırmaya devam ediyor. Proje, Miyopi Akademisi koordinasyonunda, çeşitli üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu kurumlarının işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Türkiye ve Gürcistan işbirliğiyle ilk kez iki ülke arasında göz taraması çalışmaları gerçekleştiriliyor. Özellikle çocuklarda artan miyopi oranlarına dikkat çekmek amacıyla yapılan bu çalışmalar, yapay ışık kullanımının miyopi üzerindeki etkilerini araştıran öncü bilimsel verilere ve önlenebilir koşullara zemin hazırlıyor. 

Türkiye ilk defa uluslararası göz taraması faaliyetine ev sahipliği yapıyor

Gürcistan’ın Batum şehrindeki iki farklı ilköğretim okulunda Türkiye'den giden doktor, akademisyen, optisyenler ve Kızılay gönüllülerinden oluşan heyet tarafından gerçekleştirilen göz taramalarında, toplamda 217 çocuğun göz sağlığını incelemeyi başardı. Şubat ayında ise Hatay’da benzer kapsamlı taramalar yapılacak. Bu işbirliği, iki ülke arasında göz sağlığı prevalansının karşılaştırılmasını sağlayacak ve uluslararası bir perspektif sunacak.

2021 yılında Muş'un Varto ilçesinde başlayan göz taraması faaliyeti ilk önce Batman ve Siirt illerinde daha sonra deprem bölgesini kapsayan 11 ilden sonra şimdi ise uluslararasında faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye'de bugüne kadar 7-13 yaş arası 26 bin 400 ilköğretim çağı çocuklarının göz taraması yapıldı. Yerelden küresele yayılan göz taraması projesi ortak yürütücüleri olan Muş Alparslan Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Türk Kızılayı ve Miyopi Akademisi ile birlikte çocukların göz sağlığı adına saha ve eğitim faaliyetlerini yeni dönem ile birlikte hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor.

Projenin ilk adımları ve genişleyen etkisi

Varto’da bir köy okulunda başlayan proje, ilk etapta yerel düzeyde 20 öğrencinin göz taraması ile hayata geçti. 2025’in ilk çeyreğinde ise tarama yapılan öğrenci sayısı 26 bin 400’ü aşarak önemli bir başarıya imza attı. Bu rakam, projenin yerel sınırları aşıp ulusal ve uluslararası boyutlara taşınmasındaki kararlılığı ortaya koydu.

Projenin temel amacı, 7-13 yaş aralığındaki çocuklarda erken tanı ve tedavi imkanlarını artırmak, eğitimler yoluyla toplumu bilinçlendirmek ve bilimsel yayınlarla göz sağlığı alanına katkıda bulunmak olarak belirlenmiştir.

Miyopi salgınına karşı sahadan akademiye

Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Optisyen Aykut Çağlı, 2021 yılında Varto’da bir köy okulunda başlayan hikayelerinin bugün küreselde faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Çağlı, “Saha faaliyetlerimizi, kamu kurum kuruluşları, sivil toplum ve özel sektör ile birlikte doktorlarımız, akademisyenlerimiz, optisyenler ve Kızılay gönüllülerimizle beraber süreci yürütmekteyiz. Amacımız çocuklarımızın göz sağlıklarına fayda sağlamak erken teşhis ederek hasta takibini gerçekleştirmek ve miyopi salgınına önlemler alarak bir çocuğumuzun sağlık sosyal ve ekonomik hayatına katma değer sağlıyoruz. Sahada elde ettiğimiz bulgular ile birlikte bilimsel çalışmalara başlamış durumdayız yürütücülerimiz ile birlikte kamuya saha raporumuzu Hatay’daki çalışmadan sonra sunmuş olacağız. İlk defa göz taramalarında farklı göz cihazları kullanılarak alanında özgün bir çalışma yürütülmekte. Pandemi ile birlikte dijital ekran süreleri artış göstermekte, çocuklarımızın göz sağlığını ciddi anlamda tehdit etmekte. Bu maruziyet çocuklarımızın akademik ve fiziksel aktivitelerindeki başarılarını yakından ilgilendirmektedir. Bu durumu analiz ettikten sonra denenmiş geçici çözümler yerine kalıcı bilimsel çözümleri hedefliyoruz” dedi.

“İlk defa uluslararası miyopi konferansına ev sahipliği yapacağız”

2021’de başlayan bu gönüllülük hareketinin bugün uluslararası alanda göz taramalarına öncülük ettiğinin altını çizen Çağlı sözlerini şöyle sürdürdü, “Binlerce çocuğumuzun göz sağlığı için çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz. 2025 ikinci çeyreğinde Türkiye'de ilk defa uluslararası miyopi konferansına ev sahipliği yapmanın hazırlıkları ve heyecanı içerisindeyiz. Ana yürütücülerimiz ile birlikte dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarımıza ev sahipliği yaparak bu alanda bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bu kıymetli gelişmeler her şeyden önce çocuklarımızın göz sağlığını koruyarak ülkemize sağlık ve sosyal alanda uluslararası düzeyde öncülük ederek katma değer sağlayacaktır. Miyopi oranlarının hızla artmasının arkasındaki nedenleri anlamak ve çözüm önerileri sunmak için projede sahadan elde edilen veriler, akademik çalışmalara dönüştürülüyor. Özellikle, yapay ışık kullanımı ile miyopi arasındaki ilişki üzerine yapılan analizler, alanda önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor.”

“Özgün teknolojilerle yenilikçi yaklaşım”

Proje kapsamında sahada ilk defa kullanılan yenilikçi cihazların, göz sağlığı alanında özgün değere sahip bilimsel çalışmalara kapı araladığını dile getiren Çağlı şu ifadeleri kullandı, “Elde edilen bulgular, akademik yayınlara dönüştürülerek hem yerel hem de uluslararası düzeyde bilimsel literatüre katkı sağlıyor. Proje kapsamında elde edilen bulgular, bilimsel literatüre katkıda bulunacak yayınlar aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Bu çalışmalar, hem eğitim politikalarını hem de sağlık uygulamalarını şekillendirecek yenilikçi yaklaşımlara ışık tutacak.”

“Sürdürülebilir işbirlikleri ile sağlıklı bir gelecek”

Miyopi Akademisi koordinasyonunda yürütülen uluslararası işbirliğinin, sahadan elde edilen özgün verilerin akademik araştırmalara dönüştürülmesiyle göz sağlığı alanında örnek bir model oluşturduğunu vurgulayan Çağlı, çocukların sağlıklı bir geleceğe sahip olması için, bilim ve saha çalışmalarıyla güçlü bir bağ kurmaya devam edeceklerinin kaydetti. İki ülkenin ortak başarısına vurgu yapan Çağlı, “Bu önemli iş birliği, Türkiye ve Gürcistan’ın sağlık alanındaki ortak hedeflerini ortaya koyarken, miyopi salgınına karşı uluslararası farkındalık yaratma misyonun kararlılıkla sürdürüyor” diye konuştu.

“Minik gözlerden biz sorumluyuz”

Bu çalışmaların çocukların göz sağlığını korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Çağlı şu ifadeleri kullandı, “Minik gözlerden kendimizi sorumlu hissediyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe sahip olması için bilimsel çalışmalarımızı ve saha faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.”


İlginizi Çekebilir

MUŞ’TAN ANKARA’YA HAYAT MÜCADELESİ: KALBİ DELİK BEBEK AMBULANS UÇAKLA SEVK EDİLDİ

MİYOPİ SALGININA KARŞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ'NDE ARTIK MESAİ SAATİ SONRASI DA HİZMET VERİLECEK

BİNGÖL, “MADDE ONLARI BİTİRECEĞİNE BİZLER MADDEYİ BİTİRECEĞİZ”

AMBULANS UÇAK BEBEK VE ÇOCUK İÇİN HAVALANDI

MUŞ’UN HAYAT KURTARAN MELEKLERİ

KALP RAHATSIZLIĞI OLAN BEBEK İÇİN AMBULANS UÇAK HAVALANDI

150 KİŞİLİK "ÖZEL EKİP" BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDECEK

HÜDA PAR’DAN SAĞLIK RAPORU

ELİF NUR’UN BÖBREĞİ, MUŞLU ANNEYİ HAYATA BAĞLADI

  • Perşembe -2.4 ° / -9.1 ° Güneşli
  • Cuma -2.7 ° / -8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi -3.1 ° / -9.3 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 17 15 0 2 29 47
2.Fenerbahçe 17 12 2 3 26 39
3.Samsunspor 17 10 4 3 13 33
4.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
5.Göztepe 17 8 5 4 9 28
6.Beşiktaş 17 7 4 6 7 27
7.İstanbul Başakşehir 17 7 5 5 5 26
8.Gazişehir Gaziantep 17 6 7 4 -2 22
9.Kasımpaşa 17 4 4 9 -1 21
10.Alanyaspor 17 5 6 6 -2 21
11.Rizespor 17 6 8 3 -9 21
12.Antalyaspor 17 6 8 3 -11 21
13.Konyaspor 17 5 7 5 -6 20
14.Trabzonspor 17 4 6 7 1 19
15.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
16.Kayserispor 17 3 7 7 -16 16
17.Bodrum FK 17 4 10 3 -10 15
18.Hatayspor 17 1 10 6 -14 9
19.Adana Demirspor 17 2 13 2 -22 5