MŞÜ, MUŞ’U TARIM ALANINDA İLERİYE TAŞIYOR

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde “Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunu ve Çözüm Yolları Çalıştayı” düzenleniyor.

EĞİTİM 17.01.2021 17:05:00 679
MŞÜ, MUŞ’U TARIM ALANINDA İLERİYE TAŞIYOR

MŞÜ, MUŞ’U TARIM ALANINDA İLERİYE TAŞIYOR

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde “Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunu ve Çözüm Yolları Çalıştayı” düzenleniyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Muş’un tarım ve hayvancılık alanında gelişmesi için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Tarım ve hayvancılık ile ilgili olarak çok sayıda projeyi hayata geçiren MŞÜ’de bu kapsamda daha önce açıklanan “Agropark” “Çiftçi eğitim Merkezi” ve MŞÜ bünyesinde yeni kurulan “İnsansız Hava Aracı (İHA) Teknolojisi ve Operatörlüğü” bölümü ile geliştirilecek projelerle tarım alanında önemli çalışmalara imza atıyor. Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin kurulmasının ardından da değişik tarım ürünlerinin deneme ekimleri yapılarak çiftçilere alternatif tarım ürünleri yetiştirmeleri konusunda da destek veriliyor. 

Üniversitede tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklenerek 21-22 Haziran 2021 tarihinde “Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunu ve Çözüm Yolları Çalıştayı” düzenlenecek.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde yapılacak olan Çalıştay Onursal Kurul Üyesi Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ başkanlığında online olarak gerçekleştirilecek.

Ayrıca,  16-18 Mayıs 2021 tarihinde düzenlenecek olan “6. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresine” Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesinin düzenleme kurulunda yer alacak.

Yapılacak olan çalıştay hakkında bir açıklama yapan Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, şunları söyledi: “Muş Alparslan Üniversitesi;  12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında “Hayvancılık” alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmişti. 24 Temmuz 2017 yılında kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesinin kuruluşundan bu güne kadar geçen kısa bir süre içerisinde 2 Uluslararası Kongre ve 3 Çalıştay gerçekleştirilmiştir. En önemlisi de 1.5 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde hem Bildiri Özetleri hem de Tam Metin Bildiriler Kitabı online olarak yayınlanmıştır.

Söz konusu Çalıştay Hayvanclıık Sahasında Pilot Devlet Üniversitesi kapsamında Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından gerçekleştirilecektir. Muş Ovası Ülkemizin 165 bin hektar ile yekpare 3. büyük ovasına sahiptir. İlin tarımsal yapısına baktığımızda 344 bin 842 hektar çayır ve mera arazisi, 64 bin hektar yem bitkisi üretim alanı ki bunun 54 bin hektarında sadece yonca üretimi mevcuttur.

İlin hayvancılık verilerine baktığımızda 1 milyon 049 bin 367 adet küçük baş ile Türkiye’de 10’uncu, 306 bin 508 adet büyükbaş hayvan varlığı ile 13’üncü, 6 bin 990 adet manda varlığı ile 6’ıncı, 98 bin 699 adet kaz varlığı ile Türkiye’de 2’inci sırada yer almaktadır. Hayvancılıkta yapılan masrafların % 70 den fazlasını yem giderleri oluşturmaktadır. İlin hatırı sayılır hayvan varlığının kaliteli kaba yem açığının kapatılması için acilen kaba yem kaynaklarınım iki asli unsuru olan Çayır meraların ıslahına ve Yem bitkileri üretiminin artırılmasına mutlak surette önem verilmelidir.

3 Kasım 1954 yılında zamanın Tarım Bakanı Nedim Ökmen beyin veciz sözünü hatırlayacak olursak “Türkiye’de et meselesi yoktur ot meselesi vardır” düşüncesinden hareketle Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından “Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunu ve Çözüm Yolları Çalıştayı” nın yapılmasını elzem kılmıştır. Çalıştay 2 gün boyunca sürecek olup 4 oturumdan oluşacaktır. Çalıştayın ilk gününde 2 oturum yapılacaktır. 1. Oturumda Çayır Mera 2. Oturumda ise Yem Bitkileri konuları bilimsel olarak tartışılacaktır. Çalıştayın 2. Gününde ise 2 oturum düzenlenecektir. Bu oturumlarda Yemler ve Hayvan Besleme konuları ele alınacaktır. Çalıştay Ülkemizin farklı Üniversitelerinden ve Fakültelerinden dünyada ve Ülkemizde bu alanda söz sahibi olan duayen 12 öğretim üyesi tarafından ele alınacaktır. Çalıştayın başta Muş olmak üzere, Bölgemize ve Ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.