Tarih: 14.10.2021 20:02

MŞÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN ''BİLİM SAHNEDE-2” PROJESİNİN SONUÇLARI YAYINLANDI

Facebook Twitter Linked-in

MŞÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN ''BİLİM SAHNEDE-2” PROJESİNİN SONUÇLARI YAYINLANDI

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Eğitim Fakültesinde ortaokul öğrencilerine yönelik uygulanan ''Bilim Sahnede-2” Projesinin Sonuçları “International Journal of Science Education” Dergisinde yayımlandı

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu´nun (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve Ekonomik anlamda dezavantajlı olan kırsal bölgelerde yaşayan ortaokul öğrencilerine merak duygusu aşılama ve öğrenme isteklerini artırma amacı hazırlanan ''Bilim Sahnede-2” Projesi Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından başarı ile uygulanmıştı.

Proje kapsamında Muş merkez ve ilçelerinde, belde ve köylerde öğrenim gören 40 ortaokul 8. sınıf öğrencisi 15 günlük bilim ve sanat kampına alınmış ve öğrencilere Tiyatro, Drama, Türk Gölge Oyunu, Görsel Sanatlar ile ilgili farklı öğretim teknikleri kullanılarak öğrencilerin, bilime, bilimsel olaylara, bilimsel süreç becerilerine ve bilim insanlarına yönelik olumlu tutum geliştirmeleri sağlanmaya çalışılmıştı.

''Bilim Sahnede-2” projesinin sonuçları “International Journal of Science Education” dergisinde bilimsel makale olarak yayımlandı. Makale, Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öcal, araştırmacılar Doç. Dr. Ayça Kartal ve Dr. Öğr. Üyesi Demet Deniz Yılmaz tarafından hazırlandı.

Yayınlanan makale ile ilgili olarak Muş Alparslan Üniversitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Makalede, tiyatro ve drama uygulamalarının yer aldığı TÜBİTAK 4004 programının desteklediği “Bilim Sahnede-2” projesinin; ortaokul öğrencilerinin bilim tarihindeki bilim insanlarını, yaşamlarını ve buluşlarını öğrenebilmelerine, fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına ve bilim insanlarına yönelik görüşlerine etkisi incelendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre; tiyatro ve drama uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin bilim insanlarını, yaşamlarını ve çalışmalarını eğlenerek öğrenebilmelerini sağladığı görüldü. Bununla beraber diğer nicel sonuçlara bakıldığında; yapılan uygulamaların öğrencilerin fen bilimleri dersine tutumlarına ve bilim insanları ile ilgili görüşlerine bir etkisinin olmadığı tespit edildi. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar, öğrencilerin tiyatro ve drama sanatlarını bilim tarihine entegre etmenin avantajlarını göstermekle beraber, akademik ve kişisel gelişimlerine olan katkısı da görüldü. Uygulanan programla öğrencilerin sanat yoluyla basit bilimsel olguları fark ettikleri, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklendiği, sosyal ve akademik yönden geliştikleri, bilime ve sanata yönelik tutum, ilgi, merak ve motivasyonlarının arttığı gözlemlendi.” Denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —